Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (28. 7. 2010)

28. 7. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes si poslechneme internetové rádio a televizi, malinko zavzpomínáme na staré polaroidy, z našich fotek uděláme líbivou prezentaci a nakonec trochu oprášíme GIMPí skripty. Samozřejmě se můžete těšit na blbinku na samém konci článku.

TunaPie

TunaPie představuje jakousi spojku mezi přehrávačem a internetem. Je to seznam internetových rádií a televizí kompatibilní jak s Icecast, tak se Shoutcast, proto je na výběr z poměrně dlouhé řady multimediálního obsahu a na své si přijdou snad všichni. Mimo tuhle funkcionalitu lze v seznamu vyhledávat a přidávat k rádiím (televizím) značku oblíbené. Samotné přehrávání pak probíhá mimo TunaPie, záleží na konfiguraci. Osobně jsem zkoušel Totem a VLC, ty nedělaly problémy.

tunapie.source­forge.net/index­.html, 0.9.7.4­., GPLv2

Pola

Pola je jednoúčelový nástroj vytvořený v jazyku Java, který je schopný z jakékoli fotografie vytvořit napodobeninu snímku z polaroidu. Disponuje poměrně jednoduchým grafickým rozhraním a podporuje drag&drop, pro vytvoření snímku tak stačí fotografii přetáhnout na okno s programem, popřípadě vložit poznámku a uložit. S Javou přichází také jedna z jeho výhod, je multiplatformní. Jako jednoúčelovka tedy poslouží dobře, pokud chcete mít nad svým „polaroidem“ kontrolu, sáhněte raději po GIMPu.

manuelbarzi.com/po­la/, 3.0a, freeware

Videoporama

Slideshow je dnes běžnou praxí a nástrojů na její vytváření je bezpočet, Videoporama je jedním z nich. Formátů do kterých se slideshow ukládá je taky více, Videoporama však ukládá svůj výsledek do videoformátu, což je velká výhoda, dá se pustit téměř všude. Podporovány jsou formáty: Raw (.dv, dif), AVI, MPEG (VCD, SVCD, XVCD et DVD) s výstupem v PAL, NTSC nebo SECAM. Obrázkům lze přiřazovat různé efekty, jak je tomu zvykem, nebo je nechat bez efektů, samozřejmostí je možnost vkládat různé poznámky a nadpisy. Program má velké možnosti, více se dozvíte z videí na domovských stránkách. Napsána je v Pythonu, tedy pomocí PyQt, proto zapadne spíše do prostředí KDE.

www.videopora­ma.tuxfamily.or­g/, 0.8, GPLv2

GIMP SCRIPT-FUs

GIMP asi nemusím nikomu představovat, jeho velkou předností je možnost doinstalování různých skriptů a pluginů, které udělají více věci najednou a ušetří tak práci i čas. Bohužel, některé starší skripty nejsou kompatibilní s novějšími verzemi GIMPu a proto, ač fungují, tak nekorektně. GIMP SCRIPT-FUs je balík mnoha užitečných a známých skriptů připravených i na novější verzi GIMPu (2.6+). Je jich opravdu hodně, aktuálně 96, jejich seznam najdete na domovské stránce tohoto balíčku. Autor se snaží takovéto zastaralé skripty opravovat a udržovat. Pokud jste tedy uživatelem GIMPu, balík se může hodit.

CS24_early

www.gimphelp.or­g/script24.shtml, – , GPL

Blbinka

Některá varování nás můžou docela zaskočit. Můžeme se dohadovat, jaký to OS na onom PC běží…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.