Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (30. 8. 2000)

30. 8. 2000
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) Open Source softwaru.

Pondělí 28. 8.
ViewML je sympatický odlehčený prohlížeč, určený zejména pro malé systémy, jako jsou PDA a podobně. Je založen na renderovacím jádře kfm z KDE, obaleném rozhraním na bázi FLTK. To zaručuje jednak solidní kvalitu zobrazování (i když kfm není příliš vhodný pro každodenní použití na pracovní stanici, od kapesního počítače očekáváme přeci jenom méně a například absence Javy nebo JavaScriptu nebude pro mnoho lidí nijak limitující) a hlavně relativně malé paměťové nároky – momentálně si vystačíte s 0,7 MiB na disku a 2 MiB RAM. To už je při jeho schopnostech poměrně slušné. ViewML podporuje jak přímo X11 (takže jej lze používat i na stanici), tak Microwindows. Na domovské stránce projektu najdete i obrázky prohlížeče běžícího na kapesním počítači iPaq.
Stalo se vám už někdy, že jste vytáhli paty z kanceláře a jako na potvoru na vámi spravovaném serveru něco selhalo nebo spadlo? Pak jste již jistě přemýšleli nad nějakým řešením těchto nepříjemných situací. Jednou z možných cest může být Piranha Project. Jde o webové rozhraní umožňující získávat informace o systému, konfigurovat jej a případně i provádět různé zákroky, jako je třeba restart web serveru apod. Respektive abych nelhal, některé z těchto věcí Piranha už umí, jiné teprve přijdou. Vzhledem k podpoře WAPu (konečně něco opravdu užitečného :) se tak okruh zařízení umožňujících provést potřebné zákroky v terénu rozšiřuje kromě PDA i na mobilní telefony.
Pod všeříkajícím názvem wxDesigner se ukrývá slibný RAD nástroj pro vývoj GUI aplikací s pomocí knihovny wxWindows. Ačkoliv jde (bohužel) o komerční produkt, nedalo mi to, abych se o něm zde nezmínil, neboť některé jeho vlastnosti jsou skutečně unikátní. Patří mezi ně zejména možnost vyvíjet volitelně v Pythonu (wxPython) nebo v C++, a dokonce mezi těmito jazyky plynule přecházet. Zajímavá je rovněž podpora XML pro popis rozhraní, která je sice teprve v experimentálním stádiu, ale dle mého názoru ji lze prorokovat úspěšnou budoucnost. Autor wxDesigneru navíc údajně uvažuje o poskytnutí programu k volnému použití pro vývoj Open Source aplikací. Kdo ví, možná se postupem času dočkáme i Open Source verze. A nebo třeba zatím „dozraje“ projekt wxStudio.

Neděle 27. 8.
Kešování (brr, nemám tenhle český opis rád, ale cacheování je asi ještě příšernější) je metoda, která sice dokáže slušně zrychlit práci s webovými stránkami, ale dnes, kdy převládá dynamický obsah webu, má jednu velkou slabinu – pokud se dokument změní, stahujete jej vždy celý. A přitom je (zejména u zpravodajských serverů) běžné, že se mění jenom určité části dokumentu – na začátek přibudou nové články, změní se nějaké krátké zprávy a zbytek zůstane stejný. Logicky z toho plyne, že by stačilo stáhnout pouze ty pasáže, které se skutečně změnily, to ale protokol HTTP neumožňuje. Respektive existuje jeden pokus o rozšíření, které by to umožňovalo. Jmenuje se hsync a jeho první implementace rproxy. Rproxy proto, že zatím neexistuje podpora ani na straně klientů, ani na straně serverů, takže je komunikaci třeba řešit včleněním proxy na obou stranách. Systém funguje tak, že dokument je rozdělen do jednotlivých bloků, jejichž kontrolní součty pošle klient serveru, ten je vyhodnotí a odešle zpět změněné bloky. Je to prosté a účinné, nicméně zatím nepoužitelné. To by se mohlo změnit, až projekt postoupí do další fáze a tou je přidání podpory hsync do Open Source projektů (Apache, Mozilla, Squid, …). Vzhledem ke zpětné kompatibilitě rozšíření (které je v případě starších serverů nebo klientů ignorováno) by to nemělo způsobit žádné problémy. A že to myslí autoři vážně, o tom svědčí i plán poslední fáze projektu: zdokumentování hsyncu a návrh na jeho začlenění do oficiální specifikace HTTP protokolu. Na to si ale ještě asi počkáme.
Editor poEdit usnadní jistě práci všem vývojářům, respektive překladatelům. Jde totiž o editor katalogů pro systém gettext, který zpříjemňuje a pravděpodobně také zefektivňuje lokalizaci programů. Program je napsaný s využitím knihovny wxWindows, takže by měl fungovat na všemožných platformách – minimálně v případě Linuxu a Windows je to vyzkoušené. Kromě základní funkce, tedy vlastní editace katalogů, nabízí i některé zajímavé vymoženosti, jako je třeba vyhledání potenciálně přeložitelných řetězců ve zdrojových kódech nebo možnost zobrazení kontextu, v němž je řetězec použit. Mimochodem, už jsem zmínil, že poEdit pochází z tuzemska a co více, má jej na svědomí Václav Slavík, jeden z našich externích přispěvatelů?

Sobota 26. 8.
Hra XRally se vyvíjí již delší dobu, ale zpočátku měla dost nehezkou grafiku, tak jsem ji tak nějak ignoroval. Teď, když už se ale přiblížila k verzi 1.0 jsem se znovu podíval a ejhle, grafika vypadá celkem k světu. A o co vlastně jde? XRally je portem hry Rally X. V ní se pohybujete s malým autíčkem bludištěm, v němž číhají nástrahy v podobě nepřátelských vozítek. Vaším úkolem je sbírat praporky a pochopitelně nenabourat do nepřátel. Námět je to jednoduchý, v podstatě jde o jakousi variaci na klasického Pac Mana, ale je to celkem pěkně udělané a docela zábavné.
FreeVeracity je volně šiřitelná verze komerčního nástroje Veracity pro detekci změn ve vybrané adresářové struktuře. Za jeho největší výhodu považuji podporu předávání kontrolních součtů po síti, což by mělo umožňovat uložení kontrolních dat na jiný server. Pakliže bude tato část dobře zabezpečena, může jít o zajímavé vylepšení, protože uložení databáze na read-only médiu je sice nejbezpečnější, ale pokud nemáte ke stroji fyzický přístup, vzniká dost otravný problém při upgradech softwaru. Naopak za nevýhodu lze považovat licenci. Program je šířen pod novou licencí nazvanou Free World Licence, která umožňuje jeho použití na volně šiřitelných operačních systémech. Potíž je v tom, že této licenci je vytýkána nesrozumitelnost a nejasnost. Já osobně si myslím, že je přinejmenším podivná.
Po té, co se objevila knihovna SMPEG od Loki Entertainment pro přehrávání MPEG videa, začaly houfně vznikat přehrávače nad ní postavené. To společnost 4Front Technologies, která vyvíjí například ovladače pro zvukové karty Open Sound System, na to šla jinak. Nevytvářela žádný speciální přehrávač, ale vytvořila plugin smpeg-xmms, který umožňuje přehrávání videa přímo v XMMS. Modul nabízí asi vše, co se od něho může očekávat: fullscreen přehrávání, posouvání záznamu, podporu VideoCD či využití hardwarové akcelerace pod XFree86 4.x.

Pátek 25. 8.
Již název Linux Commander již trošku napovídá, že půjde o dalšího správce souborů. Autor sám se netají velkým obdivem k velmi populárnímu Windows Commanderu a rozhodl se napsat linuxovou alternativu, která by se k tomuto vzoru přiblížila nebo se mu dokonce vyrovnala. Linux Commander je sice tomuto předsevzetí na hony vzdálen, ale jde o program velmi mladý, takže se tomu není co divit. Zatím podporuje pouze základní souborové operace, takže pro běžnou práci bude asi příliš omezující, ale fandům WC bych asi LC doporučil sledovat.
Java Xml RTF je javová třída, která dokáže konvertovat XML dokumenty na RTF. To umožňuje například vytvářet RTF na požádání (třeba po vyplnění formuláře na webu), případně začlenit podporu RTF do kancelářských produktů atd. Vzhledem k tomu, že třída využívá XSLT, neměl by být zásadní problém použít její šablony i v jiných projektech – v případě C++ by to mělo jít zcela hladce, neboť pro konverzi se používá XML parser Xerces a XSLT procesor Xalan z Apache XML projektu a ty oba existují i pro zmíněný jazyk. Otázkou ovšem je, jestli to licence dovolí.
Chcete se naučit psát všemi deseti prsty? Pak potřebujete program Typist. Tento výukový program existuje ve dvou verzích – ncurses pro konzoli a grafické javové. Typist obsahuje několik lekcí pro různé klávesnice a v případě potřeby mohou být existující lekce upraveny pro potřeby různých národních prostředí.
O boot manažeru Smart Boot Manager jsem tady už psal, ale nedá mi to, abych se ještě jednou nezmínil, neboť nová verze obsahuje i počeštěné téma.
Pod dlouhatánským názvem Insert Slashdot News Macromedia Generator Object se ukrývá zajímavá hračka: javový generátor flashových animací s přehledem aktuálních příspěvků na Slashdotu. Vzhledem k tomu, že Slashdot používá standardní formát RDF, neměl by být problém program adaptovat i pro jiné servery.

Čtvrtek 24. 8.
Pokud potřebujete snadno a rychle vygenerovat sadu grafických tlačítek pro vaší stránku, pak by se vám mohl hodit perlový skript btn4ws.pl, který přesně toto dokáže udělat ve spolupráci s GIMPem. Jeho výhodou je, že nemusíte dělat jedno tlačítko po druhém (byť automatizovaně), protože pracuje přímo s celým seznamem popisků z textového souboru. Pro méně zkušené uživatele dokáže rovnou vygenerovat i vzorovou HTML stránku s javascriptovým „rollover“ efektem (tedy s rozsvícením tlačítka při najetí kurzoru myši).
PhpMyExplorer je aplikace umožňující kompletní správu webového prostoru bez nutnosti používat FTP. K programovacímu jazyku aplikace se myslím nemusím vyjadřovat, neboť je ukryt v názvu (a Explorer to není :) a rovněž je asi zbytečné připomínat, že rozhraním bude webový prohlížeč. PhpMyExplorer umožňuje provádět všechny základní úkony, jako je například upload souborů, jejich kopírování, přesouvání, mazání či operace s adresáři. Program může fungovat i v takzvaném multi-user režimu, kdy jej mohou zcela odděleně používat různí uživatelé, aniž by si navzájem zasahovali do svých prostorů.
Ultima 7 je hra, která se stala na počátku devadesátých let poměrně velkým hitem. Ačkoliv firma Origin, která ji stvořila, už dnes bude mít nejspíš úplně jiné starosti (tedy pokud ještě existuje, nějak tenhle segment trhu nesleduji :), než je portování skoro deset let staré hry na jiné operační systémy, máte možnosti si Ultimu zahrát i na un*xech a nebo konec konců třeba ve Windows. Umožňuje to projekt Exult, Open Source implementace herního enginu, který pracuje s originálními herními daty. V praxi to znamená, že musíte hru vlastnit, ale vzhledem k tomu, že jde o velmi starý kousek, možná se vám podaří získat za málo peněz hodně (dobré) muziky.
Pokud vlastníte (nebo třeba můžete vlastnit a rozmýšlíte se) tiskárnu Samsung ML-85G, pak mám pro vás dobrou zprávu. Existuje ovladač, který na ní dokáže tisknout v plném rozlišení 600×600 dpi a to prý dokonce skoro dvakrát rychleji, než originální ovladače pro Windows. No nekupte to :)
A ještě jeden ovladač. Jmenuje se Mgadvd a umožňuje (skoro) naplno využívat modul Zoran 36700, který přidává grafické kartě Matrox G200 hardwarovou podporu MPEG-1, MPEG-2 a DVD.

CS24_early

Středa 23. 8.
VNC Tight Encoder je pokus o vylepšení rychlosti VNC na pomalých linkách. Touto metodou lze dosáhnout přibližně o 5 až 30 % lepšího kompresního poměru při vyšší rychlosti komprese, než nabízí standardní komprese z knihovny zlib. Podstatnou výhodou je, že takto upravený software (serverová i klientská část) zůstávají kompatibilní s obyčejným aplikacemi, pouze jsou schopny využít dalšího typu komprese a pokud se na ní obě strany shodnou, také jí použijí.
Viděl jsem už hry s všelijakými náměty, ale simulátor značkování krav, to je opravdu novinka i pro mě. Tahle hra se jmenuje Cow Tipper a tím je v podstatě řečeno vše, co říci lze. Snad jenom doplním, že hra je dokonce i ozvučená (a to včetně hudby) a je napsaná v Pythonu s využitím modulu pySDL.
Dalším aplikačním serverem, který si dnes může našinec vybrat, je PRP. Jak autoři konstatují, je PRP podobný Zope a dalším projektům tohoto typu, ale prý nabízí něco navíc. Co to je se mi bohužel nějak nepodařilo zjistit. Tak snad pár slov o technickém provedení: PRP umožňuje integrovat HTML šablony se skripty, obojí se ukládá do SQL databáze. Skripty se kompilují do bajtového kódu, který je následně vykonáván enginem napsaným v Perlu a běžícím pod mod_perlem. Rozhraní k němu je pak napsané v PHP. Uf, to je ale mix.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku