Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (31. 5. 2000)

31. 5. 2000
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) Open Source softwaru.

Úterý 30. 5.
Cheops-ng je nástroj pro mapování a monitorování sítí. Jeho autor není zřejmě z nejskromnějších, protože si klade za cíl vytvořit produkt lepší než HP OpenView. Na druhou stranu jenom velké ambice obvykle vedou k velkým cílům. Aktuálně program dokáže „prošťourat“ síť a zjišťovat operační systém a běžící služby na jednotlivých počítačích. Jednotlivé OS mohou mít přiřazeny různé ikonky a ke každé běžící službě si můžete přiřadit povel, takže třeba kliknutím na HTTP protokol se spustí prohlížeč a zobrazí zvolenou stránku vybraného serveru.
Jednoduchý prográmek xmmsctrl je určen k ovládání MP3 přehrávače XMMS z příkazové řádky. Nejdříve jsem zaujal stanovisko, že je to k ničemu, ale po přečtení krátkého povídání o programu jsem si uvědomil, že to naopak může být velmi užitečné – lze tak totiž snadno svázat patřičné povely přímo s klávesovými zkratkami ve window manageru. Znáte něco jednoduššího, než třeba přeskočit na další skladbu kdykoliv během práce stiskem předvolené kombinace, a to zcela nezávisle na tom, v jaké aplikaci se právě nacházíte?
Asi hlavně pro programátory bude zajímavý prográmek hl (aka highlight). Jde o prohlížeč textových souborů, ne nepodobný třeba obvyklému less, ovšem s několika zajímavými funkcemi. Tou nejdůležitější (a v názvu programu se skrývající) je zvýraznění syntaxe pro C/C++, Javu a HTML. Mě osobně se líbí ještě funkce pro export zdrojového kódu do HTML se zachováním barev, což se může hodit zejména při tvorbě dokumentace. Ostatní vlastnosti jsou v podstatě běžné, naopak za zápor považuji absenci vyhledávání regulárních výrazů.

Pondělí 29. 5.
Označení „minimalistický“ si skutečně zaslouží editor e3. Je totiž napsaný v assembleru bez použití libc a v binární podobě zabírá neskutečných 5000 bajtů. Ovládání je alespoň částečně kompatibilní s Wordstarem.
Skript pm2imap konvertuje schránky používané programem Pegasus Mail na unixové mailboxy při zachování shodné struktury složek, což jej předurčuje například pro následný přístup přes IMAP protokol.
Grafický emailový klient Ishmail je zajímavý zejména svou historií. Původně byl vyvíjen společností H & L Software, která se však rozhodla projekt před rokem ukončit. Namísto toho, aby zdrojáky skončily někde v archivu (nebo v horším případě v /dev/null) je společnost prostě zveřejnila pod GPL licencí. A tak by to mělo být, vždycky je škoda, když mají výsledky něčí práce skončit v propadlišti dějin, ačkoliv by na nich šlo dále stavět. Ishmail používá pro uživatelské rozhraní Motif, podporuje jak protokoly POP3 a IMAP, tak lokální mailboxy v několika různých formátech a poradí si i s MIME.
Docela pěkně vypadá hra Armagetron. Jde o klasickou akční záležitost, která existovala už na osmibitových počítačích. Každý hráč ovládá jednoho hada, který se narozdíl od hadích her typu Nibbles stále prodlužuje (respektive jeho konec se nepohybuje, zůstává tam, kde hra začala). Cílem je dostat protihráče do slepé uličky tvořené těly hráčů (myšleno těch na monitoru :) a stěnami. Armagetron ovšem přichází s relativně inovativním přístupem – vše se odehrává ve 3D, takže je hra pohlednější a snad i komplikovanější. Vše je postaveno na OpenGL, takže opět nezbývá než konstatovat, že přítomnost grafického 3D akcelerátoru ve vašem počítači je velmi vítána.

Neděle 28. 5.
Chcete si udělat z Linuxu s video grabberem systém pro detekci pohybu? Žádný problém, potřebujete jenom program Motion, který při detekci pohybu začne snímky ukládat, případně může o této skutečnosti informovat odesláním emailu.. To z něj činí jedinečného pomocníka například při pozorování přírody, ale stejně tak poslouží i jako součást bezpečnostního systému.
Extended Network Block Device je modul do jádra, který umožňuje sdílet disky (lépe řečeno bloková zařízení) po síti poměrně originálním způsobem. Díky tomu, že disk je reprezentován souborem zařízení (obdobně, jako lokální disky), není nutné používat žádné speciální nástroje a utilitky. Hlavním účelem systému je podle autora použití v síťovém RAIDu. Výhodou je, že záloha se tak může vytvářet on-fly na počítač, který je umístěn v jiné lokalitě a data tak máte zachována v aktuální podobě třeba i v případě, že budova s primárním serverem vyhoří. Oproti běžnému ovladači NBD z jádra 2.2 nabízí ENBD podporu žurnálované vícekanálové komunikace, automatický balancing mezi kanály či transparentní podporu šifrované komunikace přes SSL.
Rozšířit možnosti HTTP serveru AOLServer o podporu javových servletů lze s pomocí modulu nstomcat. Jak název napovídá, jde pouze o rozhraní, které komunikuje s enginem Tomcat, a to buď pomocí JNI nebo AJP12. První způsob spouští JVM v rámci procesu AOLServeru, což zlepšuje výkonnost (ale zase přináší jiná omezení), druhý naopak komunikuje s externím procesem Tomcatu.

Sobota 27. 5.
Je libo automatizovaný dům? Proč ne, potřebné softwarové vybavení si můžete stáhnou z Internetu třeba hned – je zdarma (GPL) a jmenuje se MisterHouse. Dům už budete muset dodat sami :) Program je schopen reagovat na hlasové povely, můžete ho ovládat z libovolného prohlížeče, přes sériový port či X10 rozhraní, naopak odpovědi počítače mohou být rovněž mluvené pomocí text-to-speach syntézy. Zájemce o bližší informaci odkazuji na články, které vyšly na několika známých zpravodajských serverech – najdete je na domovské stránce programu.
FaxRouter je wrapper okolo faxového programu efax, který dokáže konvertovat příchozí faxy do JPEGu, přizpůsobit jejich velikost a odesílat je následně na emailovou adresu.
Pomůckou pro všechny, kdo potřebují občas doručit důležitou informaci na mobilní telefon a nevěří emailové bráně Radiomobilu (čemuž se občas nelze divit), je určen prográmek sms. Ten odesílá SMS zprávy přímo přes webové rozhraní Radiomobilu, které má ovšem zase jiné omezení – z jedné IP adresy lze odeslat nejvýše jednu zprávu za dvě minuty. Program tohle řeší tak, že zkrátka zkouší zprávu odeslat, dokud se mu to nepovede.

Pátek 26. 5.
I na poli linuxových konfiguračních nástrojů začíná být pěkně husto. Už dnes máte na výběr například Linuxconf, Coas, Webmin, Comanche či Yast a teď se k nim ještě přidal program Mount Linux Olympus. Program je modulární, vsází na nativní klikací rozhraní, ale přesto uživatel není díky architektuře klient-server ochuzen o možnost správy vzdálených počítačů. Bezpečnost by měla být v krátké době zajištěna přidáním podpory šifrované komunikace. Opět mám po přečtení dokumentace pocit, že se rodí zajímavý program s některými vynikajícími myšlenkami, ovšem zatím nelze vůbec o použití MLO uvažovat, vše je v raném stádiu vývoje a hotových modulů je málo. Uvidíme, jestli se realita přiblíží přáním programátorů.
O tom, že by bylo možné zvýšit účinnost komprese, kterou používá VNC server při komunikaci s klientem, byl přesvědčen jeden programátor. Výsledkem jeho snažení je patch VNC Hextile Acceleration, která implementuje do serveru alternativní encoder. Ten je založen na důkladnější analýze obsahu čtvercových oblastí, na které je obraz při kompresi rozdělen. Podle autorových měření je zlepšení kompresního poměru (a tím i rychlosti přenosu) velmi znatelné.
Utilita KEasyISDN je grafické rozhraní určené pro majitele ISDN linky, které umožňuje vybrat si až z pěti poskytovatelů připojení a zároveň nabízí jednoduchou funkci pro měření času připojení, případně i finančních nákladů. Poslední verze programu podporuje i KDE 2.

Čtvrtek 25. 5.
Občas mám pocit, že v množství věcí, které se mohou pokazit, snad nemá programování konkurenta v žádné jiné činnosti. A aby těch chyb bylo přece jenom méně, o to se snaží LCLint. Jde o rozšířenou verzi klasického lintu – programu, který se snaží odhalovat chyby analýzou zdrojového kódu. LCLint odhalí jak méně nebezpečné chyby (třeba nevyužité proměnné), tak i ty zákeřnější, jako třeba ignorování návratových hodnot, potenciálně nekonečné smyčky, typovou nekonzistenci či chyby v práci s pamětí (odkazování na NULL pointer, přístupy do paměti po její dealokaci, …). LCLint zkrátka dokáže občas docela usnadnit programátorovi život.
Utilitka memtime je obdoba obvyklého un*xového programu time. Slouží k zjištění, jak dlouho vybraný program běží a kolik potřeboval paměti.
Heroes je pravděpodobně nejpropracovanější verze klasického červa (myslím hru, ne virus :), kterou jsem kdy viděl. Základní myšlenka stále se prodlužujícího hada/housenky/červa je v této hře značně obohacena. První změna, které si všimnete je fakt, že váš had zemře teprve když vjedete do slepé uličky, při kontaktu s tělem nebo stěnou totiž sám zatočí (až na to, že občas špatně, takže dojde k zamotání se sama do sebe). Kromě toho jsou zde nové prvky v podobě vražedných výbuchů a speciálních objektů, které vám pomáhají (další životy a podobně) nebo škodí (zrychlení, zpomalení, zastavení, krajina začne rotovat nebo se 3D vlnit [když se tyhle dva efekty spojí, leckomu se asi udělá zle :)], …). Heroes nabízí pěknou grafiku, 94 levelů, 12 původních hudebních doprovodů a pět herních módů (deathmatch, likvidace lemmingů, …). Musím říct, že jde o jednu z nejlepších free her pro Linux, kterou znám – připomíná mi staré dobré časy her na jednu nebo dvě diskety :) Oproti svému DOSovému bratříčkovi zatím v linuxové verzi nefungují zvukové efekty (hudba ale ano) a editor levelů.

root_podpora

Středa 24. 5.
Objevil se další Open Source 3D modelovací a animační program jménem Innovation3D a musím říct, že vypadá hodně zajímavě. Rozhraní na první pohled připomíná 3D Studio Max a i některé funkce bych spíše hledal v komerčních programech. Patří mezi ně například základní podpora NURBS křivek a ploch, skeletové deformace, inverzní kinematika či animovatelnost všech parametrů (opět podoba s 3DS Max). Samozřejmostí je tvorba mesh objektů (koule, kvádr, válec) i 2D objektů (čáry, polygony, křivky), podpora materiálů a textur, potěší neomezené Undo/Redo, schopnosti tisku a mnoho dalších věcí. Byť teprve v relativně raném stádiu vývoje, tenhle program má podle mě potenciál uspět – uvidíme, jak to dopadne.
Emenu je grafická utilitka, která usnadňuje tvorbu a editaci menu populárního window manageru Enlightenment. Obsahuje základní podporu kopírování/vkládání položek, dialog pro výběr ikony a dokáže hledat nefunkční položky menu (spouštění neexistujícího programu). Program je napsaný v Perlu a Tk.
Pravidelní čtenáři Sklizně možná už postřehli, že mám určitou slabost pro hry v textovém režimu (tedy ne že bych je hrál, na to nemám čas, ale rád o nich píšu :). Dnes jsem objevil klon prastaré hry Tornado pro C64. Pamětníci si jí možná ještě budou pamatovat, pro ostatní připomenu, že cílem hry je za pomoci meteorologických vlivů zničit protihráčův dům (to je něco pro malého českého človíčka). K dispozici máte déšť, sníh, kroupy, blesk a tornádo, a to vše opravdu vyvedené výhradně v textovém režimu – nutno říct, že celkem pěkně. Hra je určena pro dva hráče.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku