Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (4. 5. 2011)

4. 5. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Začneme sociálně laděným hudebním přehrávačem, podíváme se na užitečný applet, který pomůže ušetřit nějaký ten watt, vytvoříme databázi médií s Basenji a ulehčíme si práci se stahováním. Na závěr samozřejmě vtipná blbinka.

Tomahawk

Tomahawk je zajímavý multiplatformní přehrávač se sociálními sklony. Tento netradiční přehrávač staví především na myšlence mít hudbu kdekoli a nezajímat se o to, odkud pochází, je tedy jedno jestli je přehrávána z lokálního disku, ze vzdáleného počítače nebo z webové služby. Dalším lákadlem je, v poslední době populární, sociální rozměr, přes Tomahawk se lze přihlásit na Twitter, Jabber nebo Google Talk a sdílet tak nejen hudební „zážitky“ s přáteli přímo z prostředí přehrávače. Potěšit můžou také chytré playlisty, díky službě The Echo Nest stačí zadat žánr/skupinu a o nic víc se nestarat. Tomahawk je naprogramován pomocí knihovny Qt a jazyka C++. Přehrávač stojí určitě za vyzkoušení, je ale třeba brát ohled na to, že se stále nachází ve vývojovém stádiu (Beta) a tak vás může někdy nepříjemně překvapit.

www.tomahawk-player.org/, 0.0.3, GPL

Jupiter

Jupiter je v monu napsaný applet pro správu přenosného počítače. Snaží se vyvážit výkon/spotřebu pro danou situaci. Pod jeho taktovkou lze ovlivňovat procesor, bluetooth, WiFi a jiný hardware, který výrazněji ovlivňuje spotřebu. Je možné hodnoty nastavovat automaticky v závislosti na připojeném/nep­řipojeném napájecím zdroji, ale samozřejmě také manuálně prostřednictvím módů maximum performance, high performance a power saver.

www.jupiterap­plet.org/index­.html, 0.0.50, GPL

Basenji

Ne vždy je možné skladovat, ať už z jakéhokoli důvodu, všechna data na jednom místě. Většina uživatelů má externí disk, USB klíčenku, popřípadě sbírku CD/DVD. Pokud hledá konkrétní soubor a nepamatuje si na kterém médiu je, nezbývá než je manuálně připojovat a hledat. Tento problém elegantně řeší program Basenji, který při připojení naindexuje soubory na médiu a uloží základní data (tagy hudebních souborů, tagy z obrázků + náhledy apod.). Při hledání pak lze využít databázi vytvořenou pomocí Basenji a hned je jasné, na kterém médiu soubor je. Program umožňuje samozřejmě vyhledávání. Třešničkou pak je možnost pouštět tento program i na Ms Windows a databázi sdílet třeba pomocí známého Dropboxu. Pro konzervativce může být problém programovací jazyk, pomocí kterého je Basenji napsán – C#.

launchpad.net/ba­senji, 0.8, PLv3

Tucan Manager

Další z multiplatformních programů v dnešní sklizni je Tucan Manager, manažer stahování. Podporováno je více než 10 stahovacích služeb v čele s Rapidshare nebo megaupload, manažer si rozumí s captchou, nebude vás tak zatěžovat opisováním kódů. Je možné vyplnit přihlašovací údaje a využít tak naplno prémiový účet. Přítomny jsou samozřejmě další funkce běžné u manažerů tohoto typu, možnost pozastavit stahování, nastavovat různé limity apod.

CS24_early

www.tucaneando­.com/, 0.3.10, GPLv3

Blbinka

Pokud zamýšlíte založit nějaký projekt a nemůžete se rozhodnout, jakou OS licenci použít, pomůže vám vývojový diagram.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.