Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (4. 8. 2010)

4. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na schéma databáze, ukážeme si, jak spouštět aplikace v jaderném prostoru, dále nástroj pro skládání snímků částic z mikroskopu a systém pro detekci bezpečnostních průniků. Nebude chybět ani oblíbená závěrečná blbinka.

SchemaCrawler

SchemaCrawler je databázová abstrakce pro jazyk Java. S daty pracujete pomocí metod objektů a SQL dotazy jsou generovány automaticky. Součástí balení jsou i nástroje pro „dump“ dat do XHTML, CSV, textového souboru či DOT souboru, který umí číst např. Graphviz a vygenerovat grafické schéma.

schemacrawler­.sourceforge.net, 8.3.2, LGPL

Kernel Mode Linux

Kernel Mode Linux je způsob, jak spouštět aplikace v jaderném režimu, tedy s maximálním oprávněním. Výhodou takto spuštěných aplikací je možnost přímého přístupu k jaderné paměti a také ušetřená režie při přepínání do uživatelského prostoru a zpět. Pokud právě kroutíte hlavou a přemýšlíte, jak je to s bezpečností, koukněte na domovskou stránku projektu. Autor nabízí několik řešení včetně vlastní implementace typovaného assembleru.

www.yl.is.s.u-tokyo.ac.jp/~tosh/km­l/, 2.6.35_001, GPL

Accord

Accord je knihovna pro skládání snímku částic pořízených mikroskopem. Jelikož při skládání klasickými metodami jsou výsledné snímky rozmazané, Accord používá techniku posunutí [pre-shifting]. Na domovské stránce najdete více informací včetně několika vzorových snímků, na kterých si Accord můžete vyzkoušet.


accord.source­forge.net/wiki/do­ku.php, 0.3, Public Domain

Suricata

Suricata je systém pro detekci a prevenci průniku do sítě vyvinutý Open Information Security Foundation. Nativně podporuje IPv6, multithreading a import Snort pravidel. Základem Suricaty jsou pravidla, pomocí kterých Suricata identifikuje průniky, resp. pokusy o průnik.

CS24_early

openinfosecfou­ndation.org/do­cumentation/in­dex.html, 1.0.1, GPLv2

Blbinka

Co lidé hledají na univerzitním webu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.