Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5. 10. 2011)

5. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na rodící se obrázkový prohlížeč, pomůcku pro pohodlné snímání pracovní plochy, netradiční hudební přehrávač a spouštěč aplikací v líbivém kabátku. Sklizeň pak nemůže být zakončena ničím jiným než blbinkou.

NeonView

NeonView je poměrně čerstvým přírůstkem do linuxových prohlížečů obrázků. Cíle tohoto prohlížeče jsou jasné, minimalismus, lehkost. Mnoho funkcí, které by se daly očekávat, prozatím není implementováno, již nyní lze ale nakouknout do budoucnosti prostřednictvím vytvořeného seznamu vlastností, které by měly být přidány do verze 1.0. Prozatím se zdá, že by onen seznam snad nemusel zůstat jen na „papíře“. Prohlížeč umí pracovat s formáty JPG, PNG, SVG, GIF nebo TGA. Je možné nastavit, zda si má pamatovat svou poslední velikost nebo má startovat v maximalizované formě. Programován je v jazyce C za pomocí GTK+.

www.tuxarena.com/ne­onview/, 0.4.0, GPLv2

Lookit

Lookit je applet pro vytváření snímků pracovní plochy, ale nezůstane jen u prostého uložení na disk. Po nastavení údajů pro FTP, SFTP nebo Imgur snímky hned nahraje na příslušný server a do schránky uloží link na tento snímek. Tento link je tedy hned připraven pro sdílení v e-mailu, IM a jiných službách. Krom zaznamenání celé plochy samozřejmě nechybí možnost zachytit aktivní okno nebo jen zvolenou část. Uživatelé Ubuntu jistě ocení vytvořené PPA

zachtib.github­.com/lookit/, 2.0.0, GPLv2

ZiK

ZiK je jednoduchý audio přehrávač založený na gstreameru, nebudou mu tudíž cizí žádné audio formáty, které zvládá gstreamer. Audio tagy jsou nespornou výhodou v boji za pořádek v hudební knihovně, starším, ale ne nutně horším způsobem třídění hudební sbírky je třídění podle adresářové struktury. ZiK třídí hudbu výhradně na tomto základě. Krom přehrávání samotných audio souborů podporuje také seznamy hudby/playlisty (xspf, m3u, pls) a přehrávání internetového rádia. V Playlistech a samozřejmě hudbě umí také vyhledávat, dále umí playlisty a tagy také upravovat.

zik.rubyforge­.org/, 0.17.0, GPL

GNOME Pie

Aplikací pro rychlé spouštění aplikací a dokumentů je pro Linux dostatek. GNOME Pie je také jedním z launcherů, ale od ostatních se mírně liší. Jak napovídá jeho název, je určen pro pracovní prostředí GNOME, po jeho prvním spuštění také pochopíte souvislost se slovem Pie, tedy koláč. Rozhraní opravdu připomíná jakýsi pomyslný koláč, přičemž aplikace jsou klínky. GNOME Pie je plně konfigurovatelný, lze nastavit klávesové zkratky a jeho dovednosti rozhodně nekončí u spouštění aplikací. Jak jsme zvyklí z jiných spouštěčů, umí toho mnohem více, od ovládání hudebního přehrávače až po základní kontrolu oken. Některé by mohlo zarazit, že se nedá ovládat klávesnicí, je proto vhodný především pro „klikače“. Další dosud chybějící vlastností je otevírání dokumentů a jiných souborů. Pro rychlou představu o tom, zda je pro vás Pie vhodný, stačí shlédnout video na youtube

CS24_early

github.com/Sim­mesimme/Gnome-Pie, 0.1–19, GPLv3

Blbinka

Za hledáním praktického využití některých hraček je dlouhá cesta.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.