Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5. 4. 2000)

5. 4. 2000
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) open source softwaru. Dnes o ždibec kratší než jindy, neboť se opět vracíme do obvyklého termínu.
Úterý 4. 4.

Mnoho programátorů v C občas narazí na problém, jenž by šel elegantně řešit obdobou asociativních polí, známých z interpretovaných jazyků (jde o pole indexovaná řetězcem, nikoliv pořadovým číslem prvku). Pokud tuto potřebu pocítíte, můžete zkusit knihovnu avlmap, která narozdíl od většiny jiných implementací nepoužívá hash, ale AVL binární strom. Tato metoda je sice náročnější na implementaci, ovšem pravděpodobně bude efektivnější a pružnější.
Hypersrc je další nástroj pro programátory. Tento program slouží k procházení zdrojových kódů a rychlé navigaci v nich. Jde vlastně o GNOME rozhraní nad utilitou Exuberant Ctags, takže vše funguje na bázi seznamu symbolů, kde se kliknutím na vybranou proměnnou, funkci atd. zobrazí patřičný soubor s kódem a kurzorem nastavený na odpovídající řádku. Šikovné, ale mě osobně by se víc líbil program, který by dokázal generovat hypertextové odkazy přímo v rámci kódu.
Ten, kdo by chtěl provozovat server podobný Slashdotu, má dnes již bohatě na výběr, který software pro tento účel zvolit. Kromě řešení, které je právě na Slashdotu používáno, je to třeba i projekt ThatPHPware. Ten je založen na kombinaci PHP a MySQL. Co říci více? Snad jenom, že systém můžete v provozu vidět přímo na domovské stránce programu.

Pondělí 3. 4.
Zejména pro správce serverů bude šikovná utilitka freq, která zobrazuje poměrně detailní statistiky údajů získaných z last logu. Snadno tak lze například zjistit, kolikrát se kdo k počítači přihlásil, kdy to bylo, jaký použil terminál atp. Samozřejmě, něco podobného dělá i systémový program last, ale freq je přeci jenom o něco detailnější.
Kalkulačky s papírovou páskou se možná zdají být přežitkem, ovšem mnohdy není možnost zpětně zrevidovat výpočet od věci. Program Gtapecalc je jednoduchý kalkulátor s funkcí podobnou právě běžné pásce. Veškeré výpočty se uchovávají v seznamu, který lze uložit pro pozdější prohlížení a případně i vytisknout.
Pod všeříkajícím názvem Smart Boot Manager se ukrývá nástroj pro pohodlné startování více různých operačních systémů. Program má poměrně pěkné a praktické textové rozhraní, nepotřebuje vlastní „partišnu“ a umožňuje například i skrývat jiné oddíly. Pozor, SBM nenahrazuje lilo nebo jiné loadery, pouze nad nimi tvoří jakési rozhraní, takže vám nepomůže v případech, kdy je soubor s jádrem umístěn za 1024 cylindr a podobně.

Neděle 2. 4.
Sharewarový překladový slovník Babylon Translator je poměrně známý. Potěšující je ovšem fakt, že k jeho databázím existuje také un*xové rozhraní BabyTrans. Podle domovské stránky programu bylo šíření databází povoleno autorem originálního programu, takže by to mělo být vše „čisté“. Má to ovšem dvě nevýhody. Slovníky nelze získat jinak, než s originálním programem a to navíc teprve až po instalaci, takže nějaká Windows ve svém okolí budete pro začátek potřebovat. Ta druhá nevýhoda platí jenom pro našince. Slovníky existují pro němčinu, španělštinu, francouzštinu, hebrejštinu, italštinu a angličtinu, takže je to pro většinu Čechů jaksi k ničemu. Třeba se čeština objeví někdy v budoucnu :)
Pokud máte rádi různé vizualizační pluginy pro MP3 přehrávače a podobné „blbinky“, které jsou v podstatě k ničemu, ale oko vaše potěší :), bude se vám možná líbit program The Bubbling Load Monitor. Ten je totiž založen na vizuálním efektu, ale má navíc alespoň i praktické využití. Jde o skutečně o jednoduchý monitor vytížení počítače, který vypadá jako akvárium. Vodní hladina symbolizuje obsazenou paměť, barva tekutiny (od modré po červenou) využití swapu a množství stoupajících bublinek pak značí load. Program je určen k zapuštění do GNOME panelu.

Sobota 1. 4.
Jednou z věcí, která ještě v povědomí lidí drží hry jako Doom, je nostalgie. A pak také samozřejmě možnost přidávat nové levely, které lze získat například na Internetu. A nebo si také můžete pořídit nějaký ten editor a připravit si úrovně podle svého gusta. Pokud máte podobné tužby, můžete si stáhnout editor Yadex, který umí editovat levely pro Dooma, Ultimate Dooma, Final Dooma, Dooma II, Heretica a s jistými omezeními i pro Hexena a Strife. To vše zdarma a samozřejmě pro un*xy.
U programu, který teď chci zmínit mě mrzí, že vůbec musí existovat. Ale takový je už svět a jiný nebude, dokud nepřijde něco, co nahradí Netscape Navigator. Utilitka wmNetscapeKiller je totiž applet pro Window Maker, který umožňuje jediným kliknutím zmíněný prohlížeč zabít, pokud tento vytuhne (a že se to stává, to myslím není třeba připomínat).

Pátek 31. 4.
Počáteční módní vlna stereogramů už poněkud opadla, zdá se, ale přesto vznikají stále nové a nové programy, které jsou schopny tyto obrázky generovat. Jedním z nich je i stereograph for Linux. Mezi jeho zajímavější funkce patří například podpora antialiasingu, inteligentní algoritmus výpočtu realistické perspektivy a nebo možnost určení virtuální vzdálenosti stereogramu.
Gnome UPS Monitor je GUI klient pro balík Network UPS Tools, který umožňuje pohodlně monitorovat vzdálené UPS v grafickém prostředí. Současně ukazuje až čtyři hodnoty (obvykle napětí, frekvence a teplotu UPS a load procesoru).
Videokonference zatím navzdory předpovědím pomazaných hlav na naše počítače ještě ve větší míře nedorazily, čemuž brání zejména nedostatečná kapacita běžného připojení k Internetu a jeho vysoká cena. Pokud ale máte chuť (a vybavení), experimentování téměř nic nebrání. Patřičný software totiž můžete mít zdarma – například VIC, neboli Videconferecing Tool. Protože toto není zrovna má parketa, více informací o tomto programu vám asi nepodám, snad jenom že obsahuje Tcl/Tk rozhraní a existuje pro Solaris, SunOS, Irix, Linux, FreeBSD a Windows. Na další dotazy by vám mohly odpovědět rozsáhlé FAQ.

CS24_early

Čtvrtek 30. 3.
S jádrem 2.4 vtrhne USB naplno i do světa Linuxu a pak se budou hodit různé pomocné utility, jako je například USB Manager. Tento program se postará o zavedení patřičného modulu v okamžiku, kdy je zařízení připojeno k USB HUBu.
Žurnálovací souborový systém je jedna z věcí, po které se u Linuxu volá nejčastěji. Tyto tužby může naplnit třeba i XFS od SGI. Zatím to však vypadalo, že se nic moc neděje. Opak byl ovšem zřejmě pravdou, neboť již dnes si můžete stáhnout jádro z vývojové řady (2.3.99pre2), do nějž je XFS implementován. Pozor, pro ostré použití to ještě rozhodně nebude!
Přenosný MP3 přehrávač RIO je jeden z mála, pro něž existuje podpora i v jiných systémech, než Windows. Nevím, jestli na tom má zásluhu společnost Diamond či „zpětné inženýrství“, ale v každém případě jej mohou používat bez problémů i uživatelé preferující Linux, a to třeba díky programu Gxrio, který umí pracovat s externí i interní flash pamětí přehrávače.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku