Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (22. 3. 2000)

22. 3. 2000
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) open source softwaru.
Úterý 21. 3.
wxWindows

je knihovna, která umožňuje psaní cross-platformních GUI aplikací. Na un*xech používá jako vrstvu zajišťující vlastní funkce rozhraní GTK+ (i když existuje i verze pro Motif) a tentýž kód je pak možné zkompilovat i na platformách Windows a Mac, kde jsou samozřejmě pro rozhraní použity nativní knihovny systému. Pracuje se i na podpoře OS/2, což činí tuto knihovnu velice atraktivní pro vývoj aplikací do heterogenního prostředí. Přičtete-li k tomu ještě možnost využití v programovacím jazyce Python, získáte komplexní řešení, které lze bez nadsázky nazvat plně portabilním.
Skvělý textový editor pro Xka Nedit nejevil dlouhé měsíce známky života. Vývoj ustrnul a zdálo se, že ničeho nového se již uživatelé nedočkají. Nedávno se ovšem situace radikálně změnila a vývoj Neditu se znovu rozběhl. A tak si již dnes můžete stáhnout novou verzi, která je nově šířena pod licencí GPL, obsahuje podporu perlových rozšířených regulárních výrazů, několik nových definicí pro zvýrazňování syntaxe či zlepšenou podporu mrtvých kláves. Pro někoho by mohla být zajímavá i zmínka o možnosti provozu v prostředí Windows, i když to bude trošku krkolomnější. Více najdete přímo na domovské stránce programu.

Pondělí 20. 3.
Mnoho lezců dodržuje zvyk vedení si jakéhosi diáře, kde si zaznamenávají, kdy, jak a za jakých podmínek zdolali tu či onu cestu. A jelikož také občas lezu, nedalo mi to, abych nenapsal o prográmku jClimber's Diary, který plní funkci právě takového deníku. Po technické stránce jde vlastně o jednoúčelový outliner, umožňující organizovat si data do hierarchické struktury (například oblast-skála-cesta) a samozřejmě zadávat údaje o výstupu. Docela srandovní představa: vydrápete se na skálu, vytáhnete mobil a PDA, připojíte s k Internetu, přes VNC pak na svůj domácí počítač a zadáte informace o výstupu pěkně za čerstva :). Program je napsaný v Javě a pro uložení dat používá formát XML.
Pod názvem Mondo se ukrývá program, který vytvoří zhruba padesátimegabajtový ISO image k vypálení na CD. Ten obsahuje vše potřebné k záchraně či opravě Linuxu či Windows (nebo obojího) v případě nějaké katastrofy (a samozřejmě z něj lze i bootovat).
Nová verze populárního databázového serveru PostgreSQL se již zřejmě blíží. Ponese označení 7.0 a její druhou betu naleznete zde. Těšit se můžete zejména na foreign keys.

Neděle 19. 3.
Troufám si tvrdit, že vývojáři píší nejlepší programy tehdy, píši-li je mimo jiné také pro sebe a tedy je zaručeno, že je práce bude bavit. Jak jinak si vysvětlit, že existuje třeba tolik výborných IRC, ICQ nebo Seti@home klientů? A jim se nyní po bok staví Napster, pro nějž už existuje sedm (počítám-li dobře) open source klientů (a dokonce i jeden server :). Nejnovějším přírůstkem je Snap, konzolový klient napsaný v Perlu s ncurses rozhraním. Pokud zrovna neprovozujete Xka, nemusíte tedy být o vymoženosti Napsteru ochuzeni. Snap umí vyhledávat skladby, podporuje více současných uploadů s omezením přenosové rychlosti, navazování ztracených spojení, vícekanálový chat, administrátorské příkazy a mnoho dalších funkcí.
Se zajímavou myšlenkou přichází program Joyd. Je to démon, který dokáže spouštět programy na základě povelů zadávaných joystickem. Na první pohled to může znít celkem zvrhle, ale už první příklad, tedy možnost korektně ukončit Linux, když vytuhne klávesnice, ukazuje, že své využití Joyd najde. Kromě toho by možná šlo tuto myšlenku rozvinout a aplikovat třeba pro usnadnění práce s počítačem tělesně postiženým lidem.
Voxels je knihovna, která umožňuje renderovat terén stejnojmennou technikou. Pokud vám tento termín nic neříká, pak vězte, že voxelovou grafiku používal (a alespoň na platformě PC zpopularizoval) veleúspěšný herní simulátor bojového vrtulníku Commanche.

Sobota 18. 3.
AniTMT je nástroj pro vytváření a výpočet animovaných renderovaných sekvencí. Funguje na bázi skriptovacího jazyku popisujícího scénu a animace a obsahuje funkce pro distribuovaný rendering (o ten se stará POV Ray, ovšem lze jej nahradit i jiným enginem).
Dnes tu ještě nebyla žádná hra, tak to musím napravit. Liquid War je hra založená na zajímavém a neotřelém principu. Základem je zničit armádu nepřítele, na tom není nic nového, ale inovativní je průběh hry. Armáda je totiž reprezentována stovkami nebo tisícemi pixelů, které při pohybu připomínají tekutinu a vzájemně se se soupeřovými pixely (pardon, vojáky :) požírají. Vítězí ten nejnenažranější, aneb kdo je živý naposled, ten je živý nejlépe. A jelikož je možné hru hrát až proti osmi protivníkům, může to být docela nářez (a chaos a sranda). Už proto, že těch osm se musí natlačit k jedné klávesnici, neboť síťová hra zatím není implementována :)
A ještě jedna hra. Pong 3D je OpenGL verze té nejobyčejnější hry na světě: pinkání míčku mezi dvěma pálkami, každou ovládanou jedním hráčem. Nutno ale přiznat, že hra je vyvedena celkem pěkně, s texturami, zvuky a hudbou.

Pátek 17. 3.
Poštovní klient KMail z KDE je sice celkem jednoduchý, ovšem pro mnoho účelů plně postačující. Na druhou stranu absence podpory protokolu IMAP může být příliš omezující. Tak nějak zřejmě uvažovali autoři programu KImap, kteří se chopili KMailu a jali se jej rozšiřovat o již zmiňovaný IMAP (ten by měl už fungovat) a čtení diskuzních skupin přes NNTP (což zatím implementováno není). Pokud svých cílů dosáhnou, mohl by být KImap hodně silným hráčem na scéně emailových klientů.
Na obzoru je nová distribuce určená výhradně pro nasazení na servery. Jmenuje se Trustix a jejím zaklínadlem je bezpečnost, takže přímo v instalaci naleznete například OpenSSL, OpenSSH, Apache s podporou SSL (a PHP) či POP3 a IMAP opět s podporou šifrované komunikace. Trustix používá pro správu balíčků RPM. Adresářová struktura napovídá, že package management není to jediné, co Trustix podědil od Red Hatu, ale berte to s rezervou, je to můj pouhý odhad.
Dva prográmky Postal a Rabid vám pomohou otestovat, co snese váš poštovní systém. Postal generuje velké množství emailů, které odesílá přes SMTP server a Rabid se je naopak snaží co nejrychleji stahovat přes protokol POP3. Jelikož první program opatří zprávy kontrolním MD5 součtem, může naopak Rabid snadno poznat, zda je správa nepoškozená.

Čtvrtek 16. 3.
Hodně mě zaujal projekt Twin. Jde o textovou implementaci čehosi, co se podobá X11, ovšem vše v textovém režimu. Podobnost s X11 je velice zřejmá, posuďte sami: Twin rovněž používá princip správce oken, umožňuje pouštět vzdálené klienty na jiném „displeji“, implementuje vlastní terminálový emulátor. Řekl bych, že zejména pro některá specializovaná řešení může být Twin optimální alternativou k o poznání náročnějším Xkám.
Apachedb je wrapper umožňující přesměrovat logování Apache do MySQL databáze, případně do ní načíst stávající textové logy. Je jasné, že s takovými daty se to pak pracuje jedna báseň, ovšem obávám se, že není zrovna optimální nápad používat tento způsob pro větší servery.
Nejnovější verze PHP, tedy 3.0.13, podporuje práci s FTP protokolem, čehož využívá jednoduchý webovský FTP klient PHPFTP. Sice se zdá, že myšlenka FTP klienta ve WWW stránce nic nepřináší, ale tak docela pravda to není. Umožňuje to totiž vyřešit problém s možností odposlechu hesla – je asi jednodušší zabezpečit HTTP server pomocí SSL a pak se pomocí PHPFTP připojovat na localhost, než komplikovaně tunelovat FTP protokol.

CS24_early

Středa 15. 3.
Replicator je soubor skriptů, které umožňují duplikovat vzorovou instalaci Debian Linuxu. Program vytvoří bootovací disketu, s níž instalovat prakticky totožný systém pouze s několika málo dotazy na uživatele.
A na závěr něco pro lidi, kteří se rádi v lecčems pošťourají. LDE, neboli Linux Disk Editor je linuxová obdoba tolik populárního Norton Disk Editoru. Kromě klasického binárního editování (i obyčejných souborů) rozumí i souborovým systémům ext2, minix a xiafs. A jako třešnička na dortu je tu ještě schopnost obnovovat smazané soubory. Celkem šikovná pomůcka, ale pozor, může to být i nebezpečná hračka!

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku