Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5. 5. 2010)

5. 5. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Někdy je pohodlnější ovládat multimediální aplikace na dálku, ukážeme si, jak na to. Dále se podíváme na zajímavé doplňky pro OpenOffice.org, představíme si taky zásuvný modul pro přehrávání videa přímo v IM programu a nebude chybět ani blbinka.

Remuco

Remuco je systém pro dálkové ovládání linuxových přehrávačů. Přenos může být realizován přes bluetooth nebo WiFi. Skládá se ze zásuvného modulu pro příslušný přehrávač a klienta pro mobilní telefon či PDA. Je podporováno základní ovládání hudby jako pauza, vpřed, vzad, ovládání hlasitosti, ale také prohlížení přímo knihovny nebo hodnocení skladeb. Na displeji se pak zobrazují základní informace o skladbě a přebal alba. Jistě potěší rozsáhlá wiki stránka, která nám odpoví na většinu otázek. Podporované přehrávače jsou Amarok, Audacious, Banshee, Exaile, MPD, MPlayer, Rhythmbox, Songbird, Totem, TVtime, VLC and XMMS2.

code.google.com/p/re­muco/, 0.9.2, GPL v3

Vlnka

Vlnka je užitečným doplňkem pro OpenOffice.org. Za jednohláskové předložky a spojky by se měla psát nezalomitelná mezera, jednohláskové spojky a předložky (výjimkou je za určitých podmínek „a“) totiž nepatří na konec řádku. V případě častého psaní dlouhých textů se tak hodí právě Vlnka, celý proces automatizuje. Doplněk disponuje vlastním nastavením, umožňuje tak nastavit zda se budou vkládat nezalomitelné mezery i za dvouhláskové předložky, tituly, jednotky apod. Poslední verze je bohužel z roku 2005, přesto je doplněk dobře použitelný. Nenašel jsem žádnou zmínku o licenci k tomuto doplňku, avšak předpokládám, že se bude jednat o GPL.

www.openoffice­.cz/, 0.4

AltSearch

U doplňků pro OO.o ještě chvíli zůstaneme. AltSearch je totiž další z velice užitečných doplňků pro tento kancelářský balík. OpenOffice má integrovanou funkci najít a nahradit, tato však umožňuje pracovat pouze se slovy. AltSearch se problému dotýká daleko hlouběji a umožňuje nahrazovat nejen slova, ale také písma, styly a dokonce zalomení odstavců a stránek. Hodit se nám tak bude zejména při kopírování textů z jiných zdrojů, můžeme jím odstranit nechtěné odkazy, zalomení a mnohem více. Na českém portálu OpenOffice.cz je na toto téma celý článek. Přestože je autor Čech, je rozšíření dostupné hned v několika jazycích. Instalace je velice příjemná, rozšíření stáhneme s příponou .oxt, soubor tak stačí spustit a následně restartovat Oo.o.

www.volny.cz/ma­crojtb/, 1.3, LGPL

Pidgin-embeddedvideo

Pokud stále používáte IM chat, jistě vás někdy otravovalo přecházet do prohlížeče nebo ho spouštět když vám kamarád poslal odkaz na nějaké video. Tento problém řeší zásuvný modul pro IM klienta Pidgin jménem Pidgin-embeddedvideo. Tento zásuvný modul otevře video přímo v okně s konverzací, už nebude třeba přecházet či spouštět prohlížeč. Z mého pohledu pohodlnější způsob, navíc funguje i přehrávání na celou obrazovku.

CS24_early

code.google.com/p/pid­gin-embeddedvideo/, 1.1.2, GPL v2

Blbinka

Opatrnost nemusí být vždy nudná záležitost…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.