Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (6. 3. 2013)

6. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. V dnešní sklizni se podíváme na pokročilý správce vaší schránky, zjistíme, jak odhalit plagiátorství, prozkoumáme grafickou nadstavbu nástroje Alien a multiplatformní prohlížeč obrázků. Se závěrem souvisí samozřejmě tradiční a oblíbená blbinka.

CopyQ

CopyQ je správce schránky napsaný v Qt. Velikost schránky a počet zobrazených položek v oznamovací oblasti je možné nastavit. V historii schránky lze nejen vyhledávat, ale také položky zpětně upravovat. Krom položek v textové podobě se ve schránce ukládají také snímky obrazovky i s náhledem. Podle nastavených klíčů lze provádět automatické akce nebo položky třídit do karet (panelů). Např. v případě, že kopírovaná url adresa obsahuje video, je automaticky spuštěn přehrávač videa a položka umístěna v kartě Multimédia. CopyQ je možné využívat i na OS Windows.

code.google.com/p/copyq/, 1.7.3, GPLv3

ferret

Ferret je intrakorpální nástroj pro detekci podobnosti textu, v přeneseném smyslu tedy kontrolu plagiátorství. Nástroj je schopen pracovat jak s volným textem, tak s různými programovacími jazyky. Mezi podporované formáty patří txt, doc, docx, rtf, abw a pdf. Porovnávat lze libovolné množství dokumentů najednou a výsledky na základě podobnosti seřadit. Použitá symetrická metrika může nabývat hodnot nula až jedna, přičemž nula znamená, že si dokumenty nejsou podobné a nesdílí žádné společné jednotky. Využít se dá nástroj různými způsoby, v souvislosti s podporou programovacích jazyků to může být sledování změn v kódu, v případě volného textu pak třeba pro výukové účely ve smyslu kontroly plagiátorství.

peterlane.info/ferret.html, 5.3, GPL

Package Converter

Přestože změna balíku pomocí nástroje Alien asi už není v módě (jestli někdy byla), někdy je to nejjednodušší cesta, obzvláště pak, pokud existuje grafická nadstavba. Package Converter není nic jiného než frontend pro Alien, který na pár klepnutí dokáže přecházet mezi balíky deb, rpm, tgz, lsb, slp a pkg. V přehledném grafickém rozhraní je také možné měnit parametry Alienu. Program už se dále nevyvíjí, neměl by ovšem být problém jej dále používat.

code.google.com/p/foxoman/wi­ki/PackageConverter, 3.0.0.2, GPLv3

nomacs

Pokud jste z nějakého důvodu nuceni používat více operačních systémů, používat stejný software na všech platformách může být značně ulehčující. Nejen proto, že je dostupný pro všechny velké operační systémy, je nomacs správný kandidát na obrázkový prohlížeč. Přes jednoduše vyhlížející uživatelské rozhraní je nomacs dobře vybaven. Od základní editace obrázků až pokročilé volby v podobě výběru interpolace při změně velikosti obrázku nebo volby vyhlazení při rotaci a další. Mimo běžné formáty nemá nomacs problémy se zobrazením formátu raw a animovaných gif obrázků.

CS24_early

www.nomacs.org/, 1.0.0, GPLv3

Blbinka

Nepřipomíná vám to něco?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.