Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (6. 9. 2000)

6. 9. 2000
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) Open Source softwaru.

Pondělí 4. 9.
Chcete si postavit vlastní jednodisketovou distribuci? Pak můžete buďto studovat dokumentaci a nebo použít něco, co vám tento úkol usnadní. Například program BYLD, neboli Build Your Linux Disk.
Program A Helpful TTY ocení zejména začátečníci. Jde o terminálový emulátor, který má ovšem kromě vlastní emulace terminálu VT100 jednu zajímavou vymoženost. Zobrazuje totiž nápovědu k volanému programu. Zkrátka napíšete třeba ls -l a v dolním řádku se objeví malá nápovědička. Pokud trpíte špatnou pamětí nebo teprve začínáte, může to být šikovné :)
PgMarket je projekt Open Source elektronického obchodu, který vychází ze staršího programu MyMarket. Názvy již jistě mnohým napověděly, že nejpodstatnější změnou je přechod z MySQL na PostgreSQL, kromě toho ale PgMarket odstraňuje některé chyby MyMarketu, údajně je bezpečnější a přibyly i některé nové funkce, jako je podpora více jazyků nebo automatické generování náhledů obrázků zboží.
Zrovna před několika dny proběhla linuxovou konferencí debata na téma přehrávače DivX v podobě pluginu pro XMMS. Resume bylo, že nejspíš nic takového neexistuje. No a vida, už existuje. Program se jmenuje prozaicky xmms-avi, a to je asi tak vše, co jsem o něm zjistil. Lze ale předpokládat, že plugin vychází z již existujících projektů, jako je například AviFile.

Neděle 3. 9.
Taková elektronická knihovna, to je věc. Lze se v ní snáze pohybovat, je jednodušší najít to, co hledáte, je možné odkazovat na související díla a jistě by se našly i další výhody. Pokud by náhodou někdo chtěl takovou digitální knihovnu provozovat, může použít například program Greenstone a usnadnit si tak život. Aplikace totiž nabízí snad vše, co je k provozu takové instituce nutné, od automatického vybudování kolekce ze zdrojových dokumentů v různých formátech (pokud byste potřebovali zpracovat nějaký nepodporovaný typ souboru, můžete si napsat perlový modul), přes vyhledávání (fulltextové i ve vybraných polích) až po procházení indexů. Rozhraní je konfigurovatelné a vícejazyčné. Aplikace funguje jak na un*xech, tak ve Windows.
Formát RDF se stává zvolna standardem (mimo jiné) pro poskytování přehledu obsahu zpravodajských serverů. Původně čistě textové dokumenty všemožných formátů dnes nahrazuje jednotný formát, pro jehož zpracování existují knihovny, funkce nebo moduly ve většině dostupných jazyků. Mimochodem, skoro bych řekl, že RDF je asi první relativně masově rozšířená aplikace XML v praxi. Nicméně o to teď ani tak nejde. Teď je podstatné, že dalším jazykem, pro nějž existuje přímá podpora RDF je PHP4. Potřebujete k tomu jenom třídu rdf2html, pak už jenom stačí přidat tři řádky povelů do vlastní aplikace a je to.
Zejména pro internetové providery je určena aplikace ISPMan. Jejím cílem je zrychlit a celkově zjednodušit správu velkého množství domén. Zajímavé je, že backendem není nějaká běžná (relační) databáze, jak bývá zvykem, ale LDAP server. ISPMan umožňuje konfigurovat DNS, virtuální servery v Apachi, Postfix, virtuální schránky v Cyrusu a ProFTPD, to vše přes webové rozhraní. Musím říct, že nemít na tyhle věci už dávno hotové vlastní skriptíky, snad bych jej začal používat, vypadá totiž moc dobře :)

Sobota 2. 9.
Ačkoliv název programu KRouletteSim budí dojem, že by mohlo jít o hru, skutečnost je úplně jiná. Program slouží k simulaci rulety, jakožto systému. Cílem je možnost vyzkoušet si nanečisto, jaké máte za zvolených podmínek (počet her, kredit, systém sázení, …) šance na výhru. Pokud tedy plánujete letos dovolenou v Monte Carlu nebo Las Vegas, je KRouletteSim přesně to, co potřebujete :)
Chromium B.S.U. je akční hra ve stylu Galagy a jí podobných. Jde o klasickou střílečku, v níž ovládáte raketku a letíte stále vpřed, přičemž ze všech stran se na vás sypou agresivní nepřátelé. Narozdíl od většiny Open Source her ovšem disponuje velmi slušnou grafikou a snad i zvukovými efekty (ty jaksi ze screenshotů nejdou vykoukat :). Daní za pěknou grafiku jsou bohužel nároky na hardware. Hardwarová akcelerace OpenGL je doporučována.
S pomocí PHP skriptu PHP Weather můžete svou stránku vylepšit o aktuální stav počasí třeba u vás doma. Program zpracovává údaje získané ze systému METAR, který shromažďuje data z meteorologických stanic po celém světě (i z ČR). Vzhledem k tomu, že výsledek je dostupný v PHP jako asociativní pole, není problém libovolně přizpůsobit výstup tak, aby pasoval do vašeho designu. Kromě průběžného stahování nových údajů umožňuje skript i výsledky udržovat v MySQL databázi, což jednak urychlí načítání stránky a jednak lze s data vymýšlet i zajímavější věci, jako je třeba generování teplotních grafů atd.
Jednoduchá utilitka datedif umožňuje vypočítat počet dní mezi dvěma daty. Tak lze například vyšperkovat přihlašovací skripty o gratulaci k blížícím se narozeninám a podobně. Blbinka, ale potěší.

Pátek 1. 9.
Knihovna 2D Spatialization of Sound umožňuje i s dvěma reproduktory vytvářet prostorové zvukové efekty. Přiložená aplikace demonstruje možnosti, ale i rychlost knihovny, když dovoluje v reálném čase při přehrávání myší nastavovat virtuální pozici zvukového zdroje, a to nejenom zleva doprava, ale i dopředu a dozadu. Ačkoliv nelze očekávat zázraky (neboť dva reproduktory jsou prostě na skutečný prostorový zvuk málo), ale přesto jsou za určitých okolností výsledky poměrně věrohodné.
Další velmi kvalitní hrou pro unxy je Aleph One/SDL. Před jistým časem uvolnila společnost Bungie Software zdrojové kódy své hry Marathon 2, z nich se postupem času vyvinul Aleph One pro MacOS a z něj pak i SDL verze, která by měla teoreticky fungovat tam, kde je k dispozici knihovna SDL. Momentálně je to Linux, FreeBSD a BeOS, ale v budoucnu by mělo vše fungovat i ve Windows, MacOSu, Solarisu, IRIXu atd. A teď ke hře samotné. Jde o 3D akční střílečku podobnou Doomovi, Quakovi atd., se sci-fi tématikou a poměrně zdařilou grafikou. A1 je již v hratelném stádiu, ale zatím chybí funkce jako je save/load nebo síťová hra. Bohužel, nic není dokonalé, a tak i tato hra má svoje „ale“. Společnost Bungie Software sice uvolnila zdrojové kódy, ale nikoliv data, takže musíte buďto vlastnit originál nebo alespoň demoverzi Marathonu 2.
Pup je nadmíru užitečná utilitka, která zase o něco přibližuje Un
x dalším skupinám uživatelů. Jde totiž o konfigurační nástroj pro některé typy tiskáren, který dokáže nastavovat takové parametry, jako je například typ papíru, barevné korekce, získávat informace o barevných zásobnících, tisknout testovací stránky a tak dále. Škoda jenom, že podporovaných tiskáren není více, ale snad budou rychle přibývat. Nyní Pup podporuje některé modely Lexmark Optra Color a Hewlet Packard a všemožné PJL tiskárny.

Čtvrtek 31. 8.
Pod názvem kab2psion se ukrývá utilitka, která konvertuje data z adresáře v KDE na CSV soubor, který je možné importovat do interní aplikace Psionu5. Je to sice trošičku přes ruku, ale cesta jak synchronizovat data mezi PC a kapesním počítačem to je. Samozřejmě, že není nutné se omezovat na tento druh použití, CSV lze importovat do všemožných programů nebo i třeba dávkově zpracovat různými skriptovacími jazyky apod., takže kab2psion najde asi i jiné upotřebení.
Distribuce Linux-Mandrake obsahuje několik zajímavých utilit, které usnadňují život jak začátečníkům, tak zkušenějším uživatelům. Jednou z nich je HardDrake, nástroj pro detekci hardwaru. Ale o tom dnes psát nechci (to už jsem konec konců ve Sklizni udělal). Chci psát o tom, že totožnou funkčnost můžete přidat i do vlastního programu, ať už půjde o instalátor či konfigurační nástroj. Detekční funkce jsou totiž ukryty v knihovně Detect library, která je šířena podle pravidel GPL licence. Tato knihovna umožňuje detekovat IDE, PCI, ISA, USB a SCSI zařízení.
Program Fire-Waller dokáže prozkoumat systémové logy, vyhledat v nich záznamy týkající se filtrování paketů a následně z nich vygenerovat přehlednou HTML stránku. Prohlížení těchto důležitých informací je tak asi přeci jenom snazší. Kromě vlastní konverze dat kontroluje skript všechny adresy proti nameserveru a číselné označení portů převádí na jména služeb.
Volume Normalizer je plugin pro XMMS, který nastavuje stejnou (nebo spíše velmi podobnou) hlasitost pro přehrávané audio soubory. To v praxi zajišťuje, že nemusíte stále manipulovat s hlasitostí, pokud posloucháte různě hlasité „empétrojky“.

root_podpora

Středa 30. 8.
Pokud patříte mezi fandy výměnných sítí, uvítáte jistě existenci klienta sítě Scour. Jmenuje se JavaScour, což hovoří za vše – program je napsaný v Javě a tím pádem by měl fungovat na všech možných platformách. Funkčně by měl být srovnatelný s původním klientem, který existuje pouze pro Windows.
Proč nespojit to nejlepší z různých přehrávačů různých videoformátů, řekl si jednoho dne autor programu LAMP, neboli Linux Animation and Movie Player. LAMP přehrává AVI soubory (včetně komprese DivX) s pomocí windowsovských kodeků (převzato z projektu AviFile), MPEG 1/3 díky knihovně SMPEG, MPEG2 a VOB zásluhou knihoven libmpeg2 a libmpeg3 a za podporu QuickTime zase vděčí projektu Xanim. Jak vidno, LAMP zastřešil všechny dostupné technologie tak, aby vznikl přehrávač s co možná největším množstvím podporovaných formátů.
Webmin Backup Module je plugin pro konfigurační nástroj Webmin, který umožňuje konfigurovat a provádět vzdáleně zálohu dat.
Potřebujete-li získat zpět z VideoCD MPEG video streamy, pak potřebujte utilitku VCDGrab.
Jednoduchý program Gtk Theme Switch je určen pro ty, kdo chtějí snadno přepínat Gtk témata, aniž by k tomu museli spouštět programy, jako je Gnome Control Center, nebo ručně zasahovat do konfiguračních skriptů. Program funguje buď z příkazové řádky (už vidím, jak si nechávají lidi z cronu měnit téma každých pět minut :) nebo jako jednoduchá GUI aplikace. Kromě toho disponuje i preview režimem, který vybrané téma pouze demonstruje na jediném „cvičném“ okně.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku