Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (8. 3. 2017)

8. 3. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se postaráme o svůj zrak, vytvoříme pár responzivních e-mailů, vyzkoušíme jeden CSV editor a trošku si zachatujeme po intranetu.

Iris

Jednoduchá aplikace, která umí automaticky nastavit váš monitor podle fáze dne, aby šetřila vaše oči. Celý proces je naprosto automatizovaný a program dokáže optimalizovat jas, světlost, sytost barev a mnoho dalších parametrů podle vaší zeměpisné polohy a ročního období. O problematice jsme psali také v článku Ohřejte studené světlo svého monitoru a šetřete oči.

iristech.co, 0.8.7

MJML App

Editor značkovacího jazyka MJML určený k snadné tvorbě responzivních e-mailů. Výsledek je možné exportovat jak do nativního formátu MJML nebo jako HTML soubor. Okno se skládá ze dvou částí. První představuje samotný editor zdrojového kódu, druhá pak slouží jako náhled.

mjmlio.github.io/mjml-app, 1.7.0

reCsvEditor

Od základu napsaný software pro editaci formátu CSV (Comma-separated values). Je napsaný v Javě a zvládá soubory o velikosti až do 1 GB. Soubory lze exportovat do XML, HTML a textových souborů s pevnou šířkou. Program navíc podporuje hexadecimální hodnoty, tabulátory, dvojtečky, středníky, čárky a spoustu dalších znaků.

recsveditor.sourceforge.net, 0.98.2

LAN Messenger

Prográmek na chatování po intranetu, který nepotřebuje server. Zvládá chatování ve skupinách, přenosy souborů, historii chatů, upozornění na novou zprávu, šifrování zpráv a vícejazyčné uživatelské rozhraní.

CS24_early

lanmsngr.sourceforge.net, 1.2.37

Blbinka

Lidé mají od přírody tendenci propadat závislostem, z nichž je některé mohou ohrožovat na zdraví. Jednou z nich je třeba závislost na mobilním telefonu. Koukat na display telefonu a snažit se přejít vozovku, to už jde o život. V jihoholandském městě Bodegraven-Reeuwijk si s tím ale poradili.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.