Hlavní navigace

Sony: nehrabejte se v PS3, jinak vás zažalujeme

4. 3. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Skupině hackerů se podařilo kompletně zpřístupnit herní konzoli PlayStation 3. Sony na to reagovalo a to ne zrovna hezky. Během soudních, slovník i jiných přestřelek vyšlo najevo, že Sony má u PS3 mnohem větší arzenál, než se zpočátku zdálo. Vyhraje právo uživatele na zakoupené zboží, nebo budeme otroky firmy Sony?

Píše se rok 2006. Sony v listopadu vypustilo herní konzoli Playstation 3 a hordy dychtivých uživatelů si ji běžely koupit. Někteří z nich i proto, že to je neobyčejná architektura s volbou „Other OS“. Kdo by tušil, že práva „Other OS“ bude na začátku boje části uživatelské základny proti firmě Sony. Tato funkce, která se používala především pro instalaci distribuce Yellow Dog Linux, se nakonec stala Achillovou patou pro celou herní konzoli. Po tři roky PlayStation odolával softwarovým snahám o proniknutí do jeho ochrany, až nakonec přišel známý hacker GeoHot, kterému vděčíme i za jailbreaky pro iPhone, a pomocí funkce „Other OS“ objevil slabinu, jež vedla k možnosti provozovat na PlayStation 3 nelegální kopie her. Ale vraťme se na začátek.

Zpět ke kořenům

PlayStation 3 je krásný kousek techniky, který od svého uvedení na trh v listopadu 2006 prošel několika facelifty. Zajímavé je, že během nich nebyly nějak razantně změněny vnitřnosti. PlayStation 3 se stal ikonou hlavně díky procesoru Cell, který má rovnou osm jader. Využívá jich sice sedm, ale jsou tak dobře připravené na svůj úkol, že se několik PS3 vzmuží i na výpočty určené pro superpočítače.

Sony se rozhodlo, že bude mít všechny prodané konzole pod kontrolou, a když hrozilo, že by mohlo dojít k nějakému problému ve smyslu možnosti spuštění zkopírovaných her, malá změna ve firmwaru přístroje to opravila. Touto cestou šlo vcelku dobře uživatele vydírat, protože kdo nenainstaloval aktualizaci, mohl zapomenout na online hraní. Aby toho nebylo málo, Sony může kdykoli vstoupit do jakékoli PS3 a na ní spustit libovolný kód. Tím může Sony doplnit systém o funkce, zjistit, jestli něco není v pořádku, třeba jestli není PS3 nějak upraveno, a když se to vezme do důsledků, může být tímto způsobem konzole i nadobro vypnuta.

Tak to je ona – Playstation 3

Podobné prakticky jsou proti srsti mnoha uživatelům. Častým argumentem je „já si ten hardware zaplatil a můžu si s ním dělat, co chci“. To je samozřejmě pravda, ale i tak je uživatel pod diktátem Sony a nemůže s tím nic dělat, pokud chce konzoli využít k hraní. Na druhou stranu Sony brání své zisky a jakoukoli akci, která jen trochu připomíná možnost spouštění zkopírovaných her, utne, jak nejlépe bude moci. Není ale snaha zabránit každému potenciálně uniklému dolaru kontraproduktivní? Nenaštve Sony uživatele tak, že ti přejdou ke konkurenci, která Sony šlape razantně na paty? Možná se ztráty nedají v tomto případě měřit tak „přesně“ jako stažení pirátských kopií přes BitTorrent, ale budou tu a nemusí být malé. Dokonce mohou být mnohem větší než samotné pirátství.

Podíváme-li se na podobný obchodní model, který ale stojí nad platformou PC, dostaneme se k trochu jinému chování. Řeč je o Steamu od firmy Valve, která v začátcích čelila velké kritice, ale jen co se překonaly technologické překážky, stala se ze Steamu férová služba. Sice zde jsou rozdíly mezi evropským a US trhem, ale pár EUR na ceně za hry se nemůže rovnat praktikám, které zde předvádí Sony. Steam rozhodně není bránou do vašeho počítače. Valve se přes něj nesnaží zjistit, kolik nelegálních her máte nainstalováno a jestli máte ty jediné správné nástroje. Dokonce si můžete zakoupenou hru většinou nainstalovat na libovolný počet počítačů a držet si tak oblíbené hry jak na notebooku, tak na desktopu. Valve tento model evidentně funguje, a to dokonce na platformě, kde zakoupení hry a stažení nelegální kopie zabere téměř shodný počet kliků.

Sony vráží uživatelům kudlu do zad

Firma Sony se bránila, a bránila se hodně. Každý pokus o hacknutí konzole byl uťat aktualizací. Pořád zde ale nebyl dostatečný tlak na hackery, aby se do PS3 pokoušeli dostat. Ke skutečnému pokroku došlo až poté, co Sony zabilo oblíbenou hackerskou funkci „Other OS“. Jak jsme si řekli, PlayStation 3 je jedinečný kousek hardwaru a dá se použít všelijak. Dokonce to dříve byla jedna z mála možností, jak levně získat Blu-ray mechaniku. S Linuxem na palubě šlo z PS3 udělat kvalitní UMPC a lidé si často PS3 kupovali právě kvůli „Other OS“.

I takové clustery bylo možné dříve stavět. Tento je ze 1760 samostatných PS3. (Zdroj)

Pak to ale přišlo. Známý hacker GeoHot zveřejnil postup, jak softwarově hacknout PS3, a použil k tomu Linux. To bylo začátkem roku 2010. Sony samozřejmě zavětřila a už připravovala postup. Chvilku to trvalo, až 1. dubna přišlo s novou aktualizací, kde jen tak mimochodem bylo napsáno, že „Other OS končí, zálohujte si prosím svá data, po aktualizaci už nebudou na dosah“. GeoHot tímto zabil podporu Linuxu v PS3. Těžko mu to mít za zlé, nedělal to, aby uškodil uživatelům a možná ani aby uškodil samotné firmě Sony, ale stalo se. Já sám si nemyslím, že to na věci něco mění. Sony odstřelilo podporu v Linuxu už o rok dřív v modelu PS3 s názvem Slim, a i když řeklo, že „Other OS“ ve starších modelech zůstane, myslím, že GeoHot byl jen dobrou záminkou, proč tuto funkci odstranit i z nich tak, aby z toho Sony vyšlo kladně v očích veřejnosti.

Bod zlomu

Funkce „Other OS“ byla žádaná a byla žádaná natolik, že na prolomení PS3 začalo pracovat víc a víc lidí. Nebyl to lehký úkol, přece jen Sony mělo možnost cokoli vrátit zpět. Začaly se objevovat hardwarové postupy, které umožňovaly Linux nainstalovat. Šlo o populární USB klíčenky, které se navíc staly legální ve Španělsku. Postup hardwarového napadání PS3 se vyvíjel a dokonce se podařilo PS3 hacknout i přes telefony s Androidem. Pořád to ale nebylo definitivní řešení.

To přišlo, a bylo lepší, než mohl kdokoli čekat. Hackerům se na konci roku 2010 podařilo získat klíče k bootloaderu. PS3 bylo skoleno po třech letech nedotknutelnosti. To znamená, že na PS3 lze nyní spustit cokoli, včetně Linuxu. Pro uživatele obrovská výhra a pro Sony ještě větší prohra, než proti které bojovalo na začátku. Sony tedy problém neodstranilo, ale ten postupně vygradoval, až nakonec přišlo o kontrolu nad konzolou. Sony se nechalo slyšet, že problém s klíči vyřeší, ale kolem toho panuje značná skepse.

Mezi tím vede Sony spor s Georgem Hotzem, alias GeoHot. U soudů se snaží prosadit, aby když si uživatel něco koupí, měl práva si s tím dělat, co chce. Naštěstí to podle jeho slov soudy vidí stejně, ale jelikož Sony drží lajnu, docházejí mu peníze. Sony možná už nezabrání útokům na PS3, ale má reálnou šanci zničit GeoHotovi život, jak ho znal.

Následky

A pomalu se dostáváme do přítomnosti. Sony v posledních týdnech neví, kam skočit dřív. Na jednu stranu se snaží vypořádat se zveřejněnými klíči a na druhou hází výhrůžkami na všechny strany. Terčem se dokonce stali i uživatelé, které Sony varovalo, že pokud se budou v zařízení šťourat, mohlo by to skončit u soudu. Že má Sony prostředky, aby zjistilo, jestli se uživatel v zařízení šťoural nebo ne, o tom není pochyb. Následující měsíce ukáží, jak to myslí vážně.

CS24_early

Mezitím byl jeden z členů hackerské skupiny, který zveřejňoval postupy k PS3, překvapen policejní razií, která byla zorganizována policií a firmou Sony. Hackerovi byl zabaven všechen hardware a také mu byly sebrány přístupy ke službám, jenž využíval. Podobný osud může čekat další členy této skupiny.

Závěr

I když se na první pohled může zdát, že GeoHot může za odstranění „Other OS“ z konzole PlayStation 3, Sony se při řešení tohoto „problému“ předvedlo v tom nejhorším možném světle. Vyhrožování uživatelům žalobou? Špehování, kde kdo si co dovolil zkopírovat? Za sebe můžu říct, že jsem nakloněn na stranu hackerů a doufám, že GeoHot soudy vyhraje a Sony bude muset stáhnout ocas. Nakonec to ovšem nebude černobílé a určitě nás čeká ještě mnoho nečekaných zvratů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.