Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 7. 6. do 13. 6. 2003

14. 6. 2003
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Palm zakoupí Handspring - SCO zavřelo v Německu své webové stránky - Hacknuté Slovenské telekomunikácie - V Británii zkoumají možnost přechodu na Linux - 3 nové herní tituly pro Linux - FreeBSD 5.1 - MS koupil výrobce antivirů GeCAD - 5.1 miliadry USD za PeopleSoft - MS jde s cenami dolů kvůli Linuxu a další.

7. 6. 10:09

Ximian představil novou verzi svého Ximian Desktopu. XD2 je založen na GNOME 2.2, Mozille 1.3 a OpenOffice.org 1.0.3. Rozsáhlé interview s Natem Firedmanem z Ximianu přinesl OSNews. Nat je spoluzakladatelem Ximianu a víceprezidentem oddělení vývoje. V rozhovoru se vyjadřuje k mnoha aktuálním tématům včetně nového XD2. Již jsou k dispozici první ohlasy a recenze.

Radoomek

7. 6. 21:12

Microsoft má u některých konfigurací značný problém se sdílením dokumentů po síti. Konkrétně jde o kombinaci Windows 2000 server SP kterýkoliv a klient Windows XP SP kterýkoliv. Umístíte-li dokument na síť, klient ho otevře s plným přístupem, pak ho otevře druhý uživatel, ale jen pro čtení. Potud normální chování. Dále ho oba zavřou. Poté chce dokument další uživatel, ale má smůlu, dozví se, že dokument není přístupný. Nezbývá než „odstřel“ server managerem. Podrobně popsáno u MS. Upozornil Martin Reiser.

tok

7. 6. 21:30

Palm zakoupí Handspring. Transakce mezi výrobci PDA zařízení proběhne formou výměny akcií a má za cíl zkonsolidovat trh s PDA a uvolnit Palmu ruce. Palm má dále v plánu prodat svou divizi Palmsource.

Radoomek

7. 6. 21:36

SCO zavřelo v Německu své webové stránky. Jedná se o důsledek rozhodnutí soudu, který na SCO vydal předběžné opatření s cílem zamezit, aby SCO poškozovalo konkurenty nepodloženými tvrzeními, aby mátlo jejich zákazníky a poškozovalo reputaci GNU/Linuxu jako otevřené platformy. Další informace ke kauze přinesl MozillaQuest a NewZealandHerald.

Radoomek

8. 6. 08:15

V článku C750 Review/Conversion Information naleznete recenzi nového linuxového PDA od firmy Sharp. Sharp C 750 je pokračovatelem úspěšné řady PDA Zaurus, které patří mezi první přenosné přístroje sériově využívající Linux.

Radoomek

8. 6. 09:18

Firma SciTech Software, Inc. oznámila vypuštění SciTech MGL 5.0 R10. Jde o nízkoúrovňovou grafickou knihovnu pro Linux, QNX, OS/2, DOS, Windows a embedded systémy. V případě Linuxu knihovna např. nabízí vývojářům možnost obejít X Window systém bez obětování podporovaného hardware. SciTech MGL je k dispozici pod LGPL licencí, ovšem existuje i licence komerční – pro ty, co chtějí nabízet uzavřená řešení. Obě verze jsou dostupné včetně zdrojového kódu a více než 1600 stránek online dokumentace.

nomad

8. 6. 18:50

Linux a OpenOffice, jakož i další nekomerční software, jsou viděny jako alternativy zajímavé, dost dobré, či zdarma. Co dalšího píše Steve Ballmer v interním memorandu pro všechny pracovníky Microsoftu, zvíte v článcích Ballmer memo to ‚Microsoft All‘ – what it said a What else did Ballmer tell employees?. Ballmer vidí v Linuxu vážnou výzvu.

Radoomek

8. 6. 18:56

Za odvoláním šéfa Novy stál údajně přímý pokyn ministra Grosse. Prohlásil to prý Železný a tento výrok je citován ve zprávě organizace British Helsinki Human Rights Group. Jak je obvyklé, téměř všichni zúčastnění téměř vše popírají.

Radoomek

9. 6. 09:52

Zakladatel KaZaA přišel se zajímavou myšlenkou. Software PeerEnabler jeho firmy Joltid má umožnit mohutné zjednodušení při stahování souborů. Místo stahování z mirrorů výrobce totiž umožní sosat data z disku nejbližšího uživatele P2P sítě, který si je již dříve stáhl.

Radoomek

9. 6. 09:56

Počty exploitů pro Linux poprvé překonaly počty u Microsoftu. Sedm smrtelných hříchů, které činí Linux zranitelným popisuje článek Linux security: The seven deadly sins.

Radoomek

9. 6. 10:00

Novinky o případu SCO vs. IBM: Darl McBride nerozumí Linuxu je název článku Roblimo Millera. A právě toto nepochopení je důvodem současného sporu SCO proti IBM, tvrdí autor. Vedení SCO zvažuje oživení projektu Monterey. Pikantní je, že mezi hlavními participátory projektu moderního 64bitového Unixu patří vedle SCO především IBM a HP.

Radoomek

9. 6. 15:25

Slovensko žije aférou hacknutého Telecomu (Slovenské telekomunikácie). Crackeři se údajně delší dobu volně pohybovali v síti ST, četli e-maily zaměstnanců a odnesli i databázi všech majitelů pevných linek. Podrobnosti Prielom, SME, DISK.sk, inet.sk.

tok

9. 6. 21:29

Dvě městské rady v Británii, a to v Newhamu v Londýně a v Nottingham City, zkoumají možnost přechodu všech 11 500 počítačů jejich zaměstnanců z Windows na Linux. Očekává se, že k migraci by mělo dojít koncem roku.

nomad

9. 6. 21:36

Linux Game Publishing oznámil 3 nové herní tituly pro Linux. Jedná se o retro akci Hyperspace Delivery Boy, klasiku v novém hávu NingPo MahJong a sportovní (snowboard) hru Soul Ride. Při této příležitosti si dovolím zmínit firmu Angry Pixels, jež vznikla právě pod záštitou LGP a jejím cílem je tvorba originálních her pro Linux. Na jejich stránkách právě probíhá volba firemního loga. Hlasovat můžete i vy.

nomad

9. 6. 21:56

Vyšlo FreeBSD 5.1. Upozornil Roman Mikula.

tok

10. 6. 06:30

Byla uvolněna první betaverze Samby 3.0.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici.

nomad

10. 6. 09:16

Oběšenec není sice hra nová, ale velmi zajímavá. Slouží totiž nejen pro ukrácení dlouhé chvilky, ale zároveň i pro rozšíření znalostí o linuxovém jádru, neboť hádaná slova patří mezi výrazy obsažené ve zdrojácích jádra. Přeji příjemnou zábavu. (thx Peter)

Radoomek

10. 6. 10:34

Na stránkách SCO je k vidění velmi rozáhlý přehled vývoje unixových operačních systémů. Pomineme-li fakt, že SCO se na něm snaží zejména vyznačit stopu svého intelektuálního vlastnictví (ať už údajného nebo domnělého, což zatím není úplně jasné), je to docela zajímavá a komplexní mapa, které stojí za shlédnutí. (Upozornil Ivan Bíbr)

mik

10. 6. 10:56

Oracle v pátek nabídl 5.1 miliadry USD za firmu PeopleSoft. Vedení PS je ovšem silně rozčarováno, neboť tuto nabídku považuje za snahu o zmaření nedávno oznámené akvizice firmy JD Edwards a o chování Oraclu se vyjadřuje velmi nevybraně. Oracle naopak tvrdí, že koupě PS umožní okamžitě zvýšit zisky firmy. První reakce a komentáře.
Larry Ellison hýří sebevědomím a na setkání partnerů firmy prohlašuje, že Linux vymaže Microsoft z pozic v datových centrech.

Radoomek

10. 6. 11:03

SCO ve čtvrtek přišlo s dosud neznámou smlouvou vůči Novellu, která ukazuje, že alespoň část autorských práv jim Novel postoupil. Smlouva pochází z roku 1996 a neguje část smluv mezi Novellem a Santa Cruz Operations, která výslovně autorská práva nepřevedla. Další komentáře a informace.

Radoomek

10. 6. 16:45

SCO oznámilo, že pro nezájem trhu ruší své operace na Taiwanu.

Radoomek

10. 6. 16:48

Free Software Foundation (FSF) se pustila do firmy Linksys. Ta vyrábí bezdrátové přístupové body pro 54Mbit síť. V příslušném softwaru byly nalezeny kusy kódu z Linuxu (pod GNU/GPL) a FSF žádá, aby Linksys dal bezplatně k dispozici tento software pod GNU/GPL, jak to tato licence vyžaduje.

Radoomek

10. 6. 17:05

Mark Snodgrass, víceprezident Global Technology & Services group, která je ITT pro investiční banku Merrill Lynch, v pátek na Enterprise Linux Foru oznámil, že přechod IT v Merrill Lynch na linuxovou architekturu umožní dramatické snížení nákladů na správu jejich informačního systému.

Radoomek

10. 6. 17:10

Sun oznámil, že se opět stal jedničkou na trhu Linux+UNIX serverů s největším ziskem a počtem dodaných systémů za první kvartál 2003. Výzkum provedl, a v materiálu Worldwide Server Database prezentoval, Gartner Dataquest.

Radoomek

11. 6. 08:47

Richard M. Stallman, zakladatel GNU Foundation a Free Software Foundation a mj. autor všemi milované licence GNU/GPL, přesunul své webové stránky na Linux – web RMS běží nyní na Debian Linuxu, kam se přesunul z FreeBSD.

Radoomek

11. 6. 08:53

Otázka dne zní: Co crackeři získali, když prolezli síť Slovenského Telecomu odshora dolů a co to tedy vlastně jsou citlivé informace? Podle mluvčího SK totiž Hackeři nezískali citlivé údaje. To že na web vystavili jen pár věcí ještě neznamená, že nemají třeba i čísla kreditek zákazníků ST. Co si má člověk pomyslet až příště nějaký mluvčí, například z Temelína, prohlásí, že se hackeři nedostali k citlivým informacím.

Radoomek

11. 6. 09:01

Poslední mediálně významný vstup Linuxu do kosmu bohužel skončil s explozí raketoplánu Columbia, na níž byl linuxový internetový uzel. V září se má Linux dostat do kosmu ve vlastní raketě. Předpokládaný dostup rakety má být 55 000 stop (18+ km), komunikovat se Zemí má pomocí WiFi a pilotovat ji při rychlosti 3M bude major Debian. Přejme mu dlouhý uptime, nezkalený přetížením 15G. Slashdot.

Radoomek

11. 6. 15:15

Britským vědcům se podařilo prodloužit dosah komunikace chráněné kvantovou kryptografií a překonat hranici 100 km. Až dosud patřil rekord švýcarské firmě Id Quantique, které se v květnu roku 2002 podařilo dosáhnout vzdálenosti 60 km. Komerční dostupnost technologie (např. v metropolitních sítích) se předpokládá do 3 let.

-pah

11. 6. 16:15

Microsoft koupil rumunského výrobce antivirů GeCAD. GeCAD prodává výborný antivirus pro mnoho platforem včetně Linuxu pod jménem RAV antivirus. Cílem nákupu je údajně lepší poznání zranitelných míst systému a dle vedoucí marketingového oddělení bezpečnosti v MS, Hilary Wittmannové, je tato aktivita součástí tzv. Trustworthy computing. Tisková zpráva a komentář.

Radoomek

11. 6. 16:33

Tento rok je plný oslavenců. RAID se dočkal 15. výročí vzniku. Pro svou relativě vysokou cenu v minulosti se teprve nyní stává široce rozšířeným a široce využívaným. Pochopitelně mluvím o inteligentním systému správy dat diskových polí a nikoli o hmyz-hubícím prostředku téhož jména :)

Radoomek

11. 6. 17:16

Rozhovor nejen o hacku Slovenského Telecomu s Miro Pikusem (Hysteria.sk) přinesl deník SME. Mimo jiné Miro mluví o zajímavém případu týkajícím se loňských povodní v Česku a dat ČSÚ. Upozornil David Richter.

tok

12. 6. 08:03

Členové OS projektu NetBeans dali k dispozici NetBeans 3.5 (Tagal). Jedná se o šikovnou platformu a IDE pro vývoj Java appletů a Javových programů. Zdarma je možné stáhnout IDEplatformu.

Radoomek

12. 6. 08:10

SPAM se stal v posledních měsících opravdovým problémem. A to dokonce takovým, že i vlády a soukromé korporace dumají, jak jej zastavit a nacpat zpátky do konzervy, kam patří. Magazín Silicon rozjel službu pro čtenáře, kde slíbil shromažďovat veškeré aktuální informace týkající se spamu i jeho potírání. Můžete se zúčastnit anonymního průzkumu zaspamovanosti uživatelů (5 otázek).

Radoomek

12. 6. 08:16

Objevily se čerstvé analýzy vývoje kolem PeopleSoftu. Odborníci soudí, že IBM, byť má k dispozici 5,5 mld. $ v hotovosti, do koupě nepůjde, i když by tím ztratil spojence ve firmě J.D.Edwards (JDE), kterou PeopleSoft kupuje. SAP, který by mohl na obchodu také něco vydělat, se nejspíš nebude angažovat, a tak se zdá, že o PeopleSoft má opravdu největší zájem Oracle. Začíná převládat názor, že Oracle chce PS opravdu koupit a nikoli jen zmařit nákup JDE. Šéf JDE však varuje, že Oracle poté PS zavře, aby tak vyklidil trh pro své produkty.

Radoomek

12. 6. 08:30

Copyright a autorská práva, tak jak je známe z minulosti, začínají nedostačovat. Autor článku The demise of copyright soudí, že autorská práva lze uchránit potud, pokud jsou bariéry pro jejich porušení dostatečně vysoké. Článek se zamýšlí mj. nad aktuálním případem, kdy zakladatel Nullsoftu Justin Frankel vydal nový software, ale majitel Nullsoftu, jímž je AOL Time Warner tento program zakázal. Přesto je tento program volně k dispozici.

Radoomek

12. 6. 09:01

Microsoft poprvé oficiálně přiznává, že jde s cenami dolů kvůli linuxové konkurenci. Firma snížila cenu SQL Server 2000 Developer Edition ze $450 na pouhých $49 a Office XP bude od srpna k mání o 15 % levněji. Výprodej doprovází výroky šéfa Microsoftu Steve Ballmera, který označuje Linux za hrozbu číslo jedna.

Radoomek

12. 6. 09:05

Zajímá vás, jaký je podíl Linuxu na desktopech v České Republice? Odpověď na tuto otázku se pokusil najít v dnešním článku Leoš Literák na AbcLinuxu.

mik

12. 6. 13:03

Na LinuxDevices se nachází postup, jak předělat SEGA Dreamcast konzoli na linuxový router a to včetně podpory firewallu a VPN.

nomad

12. 6. 13:23

Minulý týden na tiskové konferenci SuSE Richard Seibt (CEO SuSE) prohlásil, že nedávné kroky MS dodávají Linuxu na důvěryhodnosti. Jako příklad uvádí i kampaň v Mnichově proti migraci na Linux a také podnikové memo vydané Balmerem, jež Linux přímo označuje jako hrozbu. Dle Seibta se jedná o důkazy, jenž potvrzují význam Linuxu.

nomad

13. 6. 08:45

J.D.Edwards tvrdí, že Oracle je monopolistický. PeopleSoft tvrdí, že Oracle je ukrutný. Oracle chce, aby PeopleSoft změnil názor a nabídl šéfovi PS schůzku, kde si mají vyjasnit situaci a vytříbit názory. PeopleSoft odvolal soudní stání, kde chtěl dosáhnout předběžného opatření vůči Oraclu.

Radoomek

13. 6. 08:51

Firmě Fujitsu Siemens rostou zisky ze serverů, i když je trh v poklesu. FS spor SCO vs. IBM považuje za nepodstatný a Linux považuje za výhradně „intelský“ systém.

Radoomek

13. 6. 09:00

Pro odlehčení by tu byl jeden pěkný kvíz jménem Which OS Are You? Když odpovíte na všechny otázky, dozvíte se, jaký operační systém je vám nejbližší. Když neodpovíte na všechny, také se něco dozvíte.

Radoomek

13. 6. 09:36

SCO varuje své zákazníky před používáním Linuxu, vyhrožuje žalobami na všechny strany, ale firemní web SCO si podle Netcraftu vesele běží právě na Linuxu.

tok

13. 6. 14:58

Polská skupina CYBER Service spolu s IT ZONE zaslala do sídla SCO žádost, aby přestalo používat nefér obchodní praktiky. Pokud SCO nepředloží jasné důkazy, nebo do 3 dnů nepřestane šířit informace o nelegálním kódu v Linuxu, bude na něj podána žaloba. SCO odmítlo ukázat sporný kus kódu tvůrci Linuxu Linusovi Torvaldsovi, aniž by podepsal NDA. SCO je obviněno z dalšího porušení GPL. Jedná se o LKP (Linux Kernel Personality) v SCO Linuxu, který firma nedala k dispozici komunitě. Další informace o vývoji celé causy.

Radoomek

CS24_early

13. 6. 15:01

WiFi je oblíbené, ale velmi špatně zabezpečené. WEP, který by měl spojení chránit proti útočníkům, lze prolomit během pár minut. WEP by měl být brzy nahrazen pomocí Wi-Fi Protected Access (WPA), který zaštiťuje Wi-Fi Alliance. Podrobnosti o WPA a dalších aktivitách kolem WiFi jsou v článku New WPA wireless security coming soon.

Radoomek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku