Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 31. 5. do 6. 6. 2003

7. 6. 2003
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Nový Vim 6.2 - Kvantový laser - Indický prezident podporuje Open source - Sony miluje Linux - Microsoft využívá zmatku kolem sporu SCO vs. IBM - Lidé se bojí robotů - BeOS není mrtev - Co nového chystá Samba III a další.

31. 5. 01:02

Majasoft vydal tiskovou zprávu (PDF) ke včerejšímu hacku.

tok

31. 5. 09:04

Sto milionů dolarů zaplatil jihokorejský Samsung za to, aby hrdinové Matrixu přestali telefonovat Nokiemi.

tok

1. 6. 16:38

Vývojáři HP, kteří vyvíjejí novou laserovou tiskárnu se stali obětí špióna. Někdo z konkurence se za každou cenu snaží získat co nejvíce informací o novém modelu HP 9500, který má nabídnout nebývalou kvalitu tisku.

Radoomek

1. 6. 16:44

Seznam faktů o Microsoftu a Billu Gatesovi vydal šéf Lindows.com Michael Robertson. Kroky M. Robertsona proti Microsoftu vyvolávají obvykle potlesk, ale čím dál tím víc lidí se začíná ptát, kam až to zajde. Svůj názor na to má i TheRegister.

Radoomek

1. 6. 16:53

Společnost IDC odhaduje, že epidemie SARS způsobí letos východoasijskému ICT trhu škody v hodnotě přibližně 1 miliardy dolarů.

-pah

2. 6. 08:46

Chcete-li mít na ploše svého KDE vždy aktuální články z ROOTa, zamiřte svůj prohlížeč na stránku Karamba CZ News.

tok

2. 6. 08:57

Nový Vim 6.2 (The Amiga memorial edition) je k dispozici. Jde především o verzi opravující chyby, ale najdou se i nějaká ta vylepšení. Například podporu arabštiny jiste ocení každý evropan :) Upozornil Dave.

tok

2. 6. 09:04

Slackware-Live CD se dočkal verze 2.9.0.15 a o dva dny později ještě opravné 2.9.0.16. Mezi novinky patří KDE 3.1.2, Kopete 0.6.2, vyřešení problému s bootovaním na některých strojích, odstranění některých 75dpi fontů a Emacsu.

tok

2. 6. 13:09

Vyšel Python 2.2.3-final, bug-fix release stabilní verze. Opravuje především tzv. memory leaks. Upozornil David Stegbauer.

tok

2. 6. 13:37

Vědci z Bellových laboratoří vyvinuli kvantový laser. Lasery dosud dokázaly emitovat pouze monochromatické (jednobarevné) světlo, nyní se však situace mění. Novým schopnostem kvantových laserů se nabízí široké pole využití – od vývoje velmi rychlých telekomunikačních přístrojů po ultracitlivé chemické senzory.

-pah

2. 6. 17:03

Indický prezident podporuje Open source. Prezident A.P.J. Abdul Kalam ve své řeči při otevírání nového centra pro informační technologie (International Institute of Information Technology) na univerzitě v Pune mj. horoval pro větší přijímání open source softwaru. Dále zmínil rozhovor s panem Billem Gatesem a podotknul, že díky rozdílným pohledům na věc nedospěli ke shodě. Zdaleka ne všichni však v Linuxu vidí pro Indii spásu.

Radoomek

2. 6. 21:07

Celá záležitost kolem sporu SCO a IBM je více než nejasná. Další otázky do této spleti přidává i Lindows.com a to zřejmě celkem nechtěně. O co jde? Lindows.com nabízí vlastní OS postavený na Linuxu. To by nebylo až tak zajímavé, nebýt prohlášení na jejich stránkách o vztahů s firmou SCO. To uvádí, že v roce 2001 si Lindows.com zažádalo u SCO o poskytnutí technologií pro své produkty a aktivity. Koncem toho roku opravdu došlo k uzavření dohody. Z prohlášení určeného zákazníkům Lindows dále vyplývá, že neexistují spory mezi Lindows.com a SCO a tedy ani žádné nebezpečí soudního stíhání uživatelů LindowsOS v souvislosti se žalobou na IBM.

nomad

2. 6. 21:19

MSIE 6 SP1 je poslední samostatně instalovatelnou verzí. MSIE se sice nadále bude vyvíjet, ale již jen jako integrální součást nových verzí Windows. Jinak řečeno, MSIE 7 už si nikdo samostatně nestáhne.

tok

2. 6. 21:40

Darl McBride (SCO) prohlásil, že linuxový spor se týká smluv/kontraktů, které se SCO podepsalo IBM a řada jiných firem v souvislosti s licencováním Unixu. Záležitosti copyrightu, vznešené Novellem (od kterého SCO práva k Unixu zakoupilo), jsou prý irelevantní. Ovšem předmět copyrightu může figurovat v dalších krocích, které SCO hodlá podniknout, včetně případně soudní dohry právě s firmou Novell. V každém případě v červnu budou předloženy důkazy podporující tvrzení SCO – údajně stovky řádků kódu.

nomad

3. 6. 03:06

Bylo vydáno PHP ve verzi 4.3.2. Toto vydání řeší řadu chyb z předchozích verzí a je silně doporučován upgrade.

nomad

3. 6. 07:07

Německý soud v pátek vydal předběžný soudní příkaz, jenž zakazuje firmě SCO tvrdit, že Linux je ilegální klon Unixu. Joe Eckert (mluvčí firmy SuSE) dále dodává, že SCO v případě neuposlechnutí hrozí pokuta až do výše 250,000 Euro.

nomad

3. 6. 09:44

Sony miluje Linux, pravil CTO Sony Mario Tokoro na Linuxworld Expo v Tokyu. Sony rozšiřuje nabídku zařízení využívající embedded Linux, který je dle pana Tokora snadno použitelný.

Radoomek

3. 6. 09:44

Microsoft využívá zmatku kolem sporu SCO vs. IBM a snaží se zákazníky přesvědčit, že pokud použijí jejich software, nic podobného se stát nemůže. To ovšem není pravda, jak ukazuje prohraný spor Microsoftu vůči Timeline Inc., právě ve věci porušování obchodních patentů této firmy. Na podobnost obou sporů poukazuje článek SCO-IBM Vs Timeline Inc-Microsoft: Better off with Linux.

Radoomek

3. 6. 10:01

SpamTrap a Messagelabs tvrdí, že od dubna dostáváme více spamu, než skutečného obsahu. Je pravda, že statistiky jsou ovlivněné skladbou jejich zákazníků, ale i ti nejparanoidnější z nás jistě pozorují neustalý nárůst spamu v mailboxech. Upozornil Peter Ronai.

tok

3. 6. 10:31

Problémy se soudním sporem vyvolaným firmou SCO ukazují na několik vážných zranitelných míst v pojetí vývoje Linuxu. Jak poukazují analýzy na MozillaQuestu, naskýtají se dvě zásadní otázky. 1. Kdo nese zodpovědnost za právní a licenční čistotu kódu Linuxu? 2. Jaké kroky musí ještě vývojáři jádra a dalšího softwaru učinit, aby měli jistotu, že celý kód je čistý? Již nyní je totiž jasné, že tento spor otřásl celým IT průmyslem, který nemá nejistotu rád. Příslušné kroky tedy musí přijít velice rychle.

Radoomek

3. 6. 10:55

Lidé se bojí robotů, tvrdí výzkumníci. ATR Media Information Science Laboratories v Kyoto se snaží roboty polidštit tak, že do jisté míry člověka imitují. Praktické zkoušky s počítačovým programem zobrazujícím animované postavičky zjistil na dobrovolnících, že tito preferovali z 80 % ty postavičky, které imitovaly člověka. Upozornil Peter Ronai.

tok

3. 6. 12:36

Ne, BeOS není mrtev. Systém Zeta od firmy YellowTAB je jeho skutečným pokračovatelem. Je přímo postaven na kódu, který měl mít BeOS verze 6, k čemuž nikdy nedošlo, neboť Be prodalo své patenty Palmu.

nomad

3. 6. 17:20

Petice nazvaná „Hej SCO, žaluj mne“ překonala všechna očekávání. Autor připustil, že nepočítal s více než 10ti podpisy. Ovšem celkový počet přesáhl 4000. Nasbírané podpisy budou předány firmě SCO a to poměrně lišácky. Autor použil Copyright management systém, nutící údajně SCO souhlasit s licencí GPL k získání jednotlivých jmen, přičemž vlastní dokument je pod FDL licenci (GNU Free Documentation License). Jakékoli změny v dokumentu tedy budou muset být zveřejněny. Lze jen těžko říci, jaké mohou být následky pro ty jež podepsali. Autor sám uvádí, že za každým podpisem byly stovky těch, co ji podepsat chtěli a neučinili tak z obavy před americkým soudním systémem.

nomad

4. 6. 09:08

Je provoz CZFree.Net nelegální? Nedávno se objevily na Internetu spekulace o tom, že Český telekomunikační úřad si hodlá došlápnout na provozovatele telekomunikačních sítí, kteří nevlastní licenci. V souvislosti s touto zprávou se rozvinula velká diskuse o tom, zda se to týká i projektu CZFree.Net. Jak si tedy prohlášení ČTÚ vysvětlit?

tok

4. 6. 10:31

Vyšlo červnové číslo časopisu Abíčko. Tentokrát si v něm můžete přečíst něco o stavbě domácí sítě, o připojování USB skeneru, o nové verzi VMWare a mnoho dalšího.

mik

4. 6. 13:35

FTP verze SuSE 8.2 je již od minulého týdne ke stažení. Upozornil Stanislav Nosek.

tok

4. 6. 13:40

Sice ještě nejsou kvalitní protispamové zákony k dispozici, ale již existuje studijní kurs pro právníky, kterak postihovat spamery. Tento kurs je k dispozici na John Marshall Law School v Chicagu a jedná se o opravdu pionýrský počin.

Radoomek

4. 6. 13:47

Pře SCO vs IBM má mnoho negativních vlivů na Linux. Jedním z nich je šířící se nejistota na trhu s IT. Obří poradenská společnost Gartner group vydala doporučení, aby firmy minimalizovaly využití Linuxu, právě v souvisloti se zmíněným sporem.

Radoomek

4. 6. 14:00

Sun se rozhodl vytvořit si vlastní trh pro Javu a snaží se ji protlačit do televizí a herních zařízení. Na poli on-line herních konzolí, kde začíná být poptávka i po multiplatformních zařízeních, má opravdu určitou šanci prorazit.

Radoomek

4. 6. 16:15

Seznam je od 1.6. v novém a přechod zjevně neproběhl bez problémů. To lze ještě při troše snahy pochopit, ale co říci na odpověď helpdesku na dotaz našeho čtenáře, který se otázal, proč mu Seznam nefunguje korektně v Konqueroru. Dostal strohou odpověď: „od 1.6. je spuštěna nová verze seznamu, zkuste použít jiný prohlížeč.“

tok

4. 6. 21:38

Podla Eweeku je, resp. čoskoro bude 64bitová platforma už vo svete laptopov. Prvý 64bitový laptop je postavený na platforme SPARC. Stojí za zmienku, že firma Tadpole mu určila, na rozdiel od predošlých modelov, relatívne prijatelnú cenu.

pr

5. 6. 07:17

Podle porovnávací bezpečnostní analýzy společnosti @stake je .NET bezpečnější než WebSphere od IBM. Přesněji řečeno dá méně práce zabezpečit .NET, než WebSphere. Studie je označována za nezávislou, ale i @stake inzeruje, že byla sponzorována Microsoftem.

Radoomek

5. 6. 07:42

Výzkumníkům z MIT se podařilo objevit metodu, jak lze prakticky libovolně měnit frekvenci vyzařovaného světla. Jev je řízen pomocí tzv. šokových vln a narozdíl od jiných metod je nesmírně účinný a nenáročný. Tento objev by mohl způsobit revoluci v konstrukci optických čipů budoucnosti a silně ovlivnit telekomunikace a IT. Upozornil Dave Lister.

Radoomek

5. 6. 08:23

Očima tvůrce komixu UserFriendly se můžete podívat na aktuální dění kolem sporu SCO vs. IBM, či Microsoft vs. AOL. Zkusili jste si někdy představit svět bez Googlu? 1,2,3.

Radoomek

5. 6. 10:40

Nevyznáte se v úžasných nabídkách webhostingových firem? Nechcete naletět na sliby 99,999 procentní dostupnosti a raději si vše prověříte? Zajímá vás, jak kvalitní služby webhosteři opravdu nabízejí a kdo opravdu plní to, co slibuje v marketingových materiálech? Právě vám je určena nová služba Lupy – Audit webhostingových služeb.

tok

5. 6. 11:46

Pod Open Publication License vyšla kniha Creating XPCOM Components popisující Gecko a tvorbu komponent pro Mozillu. Spolu s dříve vydanou knihou Creating Applications With Mozilla (se stejnou licencí), která se soustředila na práci s XUL, to je silný motivační krok pro každého, kdo uvažuje o tvorbě aplikací založených na Mozille. HTML aPDF verze. Zaslal Martin Hassman.

tok

5. 6. 12:03

Ten, kto si myslel, že Ximian Desktop je odpísaný, bude príjemne prekvapený, že release novej verzie založenej na Gnome 2.2 je stanovený na 9. Júna (června). Dokonca už naň existuje aj review na Eweeku.

pr

5. 6. 23:05

Lidé jsou nepoučitelní a tak do většiny e-mailových schránek zhruba od oběda proudí zprávy obsahující objednávku svatební limuzíny, přístupová hesla k hostingovým účtům, pozvánky na rande, informace o prodeji bytu, storno zajezdu, pozvánky na různé akce a další lahůdky. Dokonce mi přišel mail s virem, který jsem si poslal údajně sám. A kdo za to může? Win32/BugBear.B a samozřejmě BLBOST uživatelů. Ach jo :(

tok

6. 6. 07:27

Co nového se chystá v balíku Samba III, je možné shlédnout v dokumentu What is new with Samba III (*.pdf). Balík by měl být v současné době ve stadiu feature freeze.

Radoomek

6. 6. 07:49

Co nového kolem SCO: Linus odmítl zkoumat kódy a nechává vše na IBM a SCO. Celá aféra dle něj vypadá jako vystřižená z televizní show, analytici se předhánějí v soudech. Objevilo se zamyšlení nad osudy různých částí kódu v Linuxu. John C.Dvorak varuje před podceněním právní stránky problému, komunita dle něj nebere riziko dostatečně vážně. Obrázek, který vykresluje je opravdu spíše temný. Akcie IBM si nevedou nejlépe, SEC chce osvětlení financí firmy.

Radoomek

6. 6. 08:18

Python Software Foundation ohlásila vydání Python 2.2.3. Jedná se o „údržbovou verzi“ s opravenými chybami a přibližně 120 vylepšeními v jazyku i knihovnách.

Radoomek

6. 6. 08:34

Na Internetu se objevila konečně i seriózní právní analýza celého sporu SCO vs. IBM pod názvem SCO & UNIX: A Comedy of Errors. Autor je právník, navíc specialista na spory o intelektuální vlastnictví a ví, o čem mluví. SCO prý dělá hodně pro to, aby prohrálo, nicméně před linuxovou komunitou každopádně leží zásadní úkol – musí zajistit a ověřit čistotu kódu pro budoucnost. Jeden z komentářů se domnívá, že nyní jde jen o to, aby vzniklý precedens jednou provždy odradil budoucí SCO od podobných kroků.

Radoomek

CS24_early

6. 6. 15:34

Jak jste si asi mnozí všimli na vlastní oči, případně přečetli jinde, ROOT se dnes v noci stal obětí úspěšného průniku (a nikoho asi nepřekvapí, že i tentokrát máme uloženou pozměněnou titulní stránku). Předpokládáme, že útok k získání lokálního uživatele byl veden přes PHP skripty a práva roota byla získána využitím ptrace chyby v jádře.

mik

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku