Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 10. 5. do 16. 5. 2003

17. 5. 2003
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: DRM na Linuxu není problém - Bezpečnostní chyba v MS Passport - Xine podporuje Sorenson SVQ3 - Náramkový mobilní telefon - Blender 2.27 - Nový web projektu Edunix (Linux do škol) - Španělé zvažují velký linuxový projekt - Zbrusu nová verze Jargon File 4.4.0 - GCC 3.3 - Nový balík lokalizovaných šablon pro OpenOffice.org a další.

10. 5. 13:18

Falešný advokát za Open Source zaslal memorandum Evropské Komisi, která se má zabývat zákonem o softwarových patentech. I když pan Taylor nepatří mezi mluvčí Open Source komunity, dovolil si jejím jménem vyjářit k danému tématu. OS komunita obecně softwarové patenty neschvaluje, což však je v zásadním rozporu s dopisem pana Taylora. Tuto záležitost kolem softwarových patentů rozebírá Bruce Perens na NewsForge.

Radoomek

10. 5. 13:23

DRM na Linuxu není problém, implementace je také poměrně snadná, nicméně dopady na uživatele a na správce systémů by byly značné. A právě o nich pojednává rozhovorový článek How could DRM on Linux impact admins?.

Radoomek

10. 5. 13:53

SuSE odmítá náznaky, že by mohla být po IBM dalším na řadě v žalobách od SCO. SuSE má v rámci UnitedLinuxu zajištěno křížové sdílení licencí, čili mu problémy od člena sdružení nehrozí. SCO však nejspíše zaútočí i na další firmy.

Radoomek

11. 5. 08:53

Šéf Lindows.com Michael Robertson poskytl Slashdotu interview. Odpovídal na mnoho zajímavých otázek, počínaje tím, proč je v Lindows vše pod rootem, jaké jsou ohlasy uživatelů na Lindows, jaký je a bude vztah Lindows a Wine a mnoho dalšího.

Radoomek

11. 5. 09:33

EComStation 1.1 je nejmladším přímým následovníkem legendárního systému OS/2. Recenzi na eCS 1.1 přináší OSNews, přičemž již v názvu inzeruje minimum změn vůči minulým verzím: eComStation 1.1 Entry: Minimal Evolution Over Previous Version.

Radoomek

11. 5. 10:58

Globální šéf bezpečnosti produktů Microsoftu, George Stathakopoulos, připustil, že Microsoft si vzal cenné lekce v bezpečnostních otázkách od Open Source. V oblasti bezpečnosti se musí lidé neustále učit a sledovat pokroky u konkurence.

Radoomek

12. 5. 09:12

Microsoft čelí obrovským problémům po odhalení další bezpečnostní chyby v systému Passport, která při znalosti emailové adresy uživatele zpřístupnila veškeré údaje včetně čísel kreditních karet.

tok

12. 5. 09:16

Pokud používáte direct connect 4 linux nebo DC++, určitě vás zaujme seznam českých HUBů pro tuto P2P síť. Thnx Cejvik.

tok

12. 5. 09:35

Mluvčí OpenForum Europe, Graham Talor, minulý týden zaslal Evropské Komisi analýzu, v níž i jménem Open Source komunity podporuje softwarové patenty. Bruce Perens se proti tomu ohradil v otevřeném dopise. Nyní se Graham Taylor ohradil proti kritice, opět v otevřeném dopise. OpenForum Europe sdružuje mj. firmy HP, IBM, Red Hat, SCO, SuSE a SUN.

Radoomek

12. 5. 09:39

Kromě Mozilly 1.4b vyšla minulý týden i verze 1.3.1. Bližší informace o ni naleznete v oficiálním oznámení. (Upozornil mcross)

mik

12. 5. 11:21

Nejnovější verze xine konečně podporuje video ve formátu Sorenson SVQ3, který je používán pro drtivou většinu filmových upoutávek (trailerů) zveřejňovaných na Internetu.

mik

12. 5. 13:48

Od minulého týdne je k dispozici první HTML (přesněji DHTML) webový SSH a TELNET klient. Nevyžaduje ani Javu, ani instalaci nějakého softwaru, projde firewally i proxy servery. Služba je placená a není bohužel příliš stabilní v Mozille.

Radoomek

12. 5. 13:53

První sériově vyráběný náramkový mobilní telefon zmizel z pultu během 20 minut. Japonský operátor NTT DoCoMo's začal prodávat náramkový mobil pro sítě I-mode jménem Wristomo v úterý v 10:00 ráno. V 10:20 již bylo všech 1000 dostupných kusů z první série vyprodáno.

Radoomek

12. 5. 14:01

Zajímavý pohled na protipirátskou politiku Microsoftu přináší jeden ze zaměstnanců velké asijské softwarové společnosti, vyvíjející z velké části software pro Microsoft. Ačkoli MS ví, že kdyby do této firmy dorazila BSA, zabaví úplně všechno, nic s tím nedělá. Odpovědi na otázku proč rozvíjí článek Microsoft's double standard on third-world piracy.

Radoomek

13. 5. 09:48

Ve službě MS Passport byla objevena velmi vážná chyba (již jsme informovali). Vloni v dubnu Microsoft podepsal smlouvu s Federal Trade Comission (FTC), že pod rizikem pokuty nebude uvádět falešná prohlášení o bezpečnosti. Nyní mu hrozí pokuta až 11 000$ za každého z 200 milionů uživatelů, kteří byli chybou ohroženi. Chyba je sice dnes již opravena, ale byla funkční od září 2002. Sumárum v češtině je např. na Živě (thx Jiří Vondra).

Radoomek

13. 5. 09:52

Red Hat a Fujitsu podepsali linuxové partnerství. Smlouva mluví o společném vývoji a prodeji Red Hat Linuxu pro intelské počítače od Fujitsu. Red Hat již má podobné partnerské vývojové smlouvy s IBM, HP, Dellem a jedná i se Sunem a dalšími. Fujitsu získá především silnější pozici v Asii.

Radoomek

13. 5. 09:55

V budoucích verzích LindowsOS bude nahrazen prohlížeč Netscape za dosud nejmenovaný balík. Spekuluje se pochopitelně především o Mozille. Netscape je proti Mozille totiž vždy o něco pozadu, na druhou stranu však nabízí nadstandardní e-mailové služby. Jak je LindowsOS použitelný v domácnosti řeší článek Lindows in the living room – can you live with it?

Radoomek

13. 5. 10:29

A již je zde k dispozici první pohled z druhé strany, který cupuje elaborát tvrdící, že Windows Server 2003 je 2× rychlejší než Linux+Samba. Nejen hlava Samba týmu Jeremy Allison má proti zmíněnému dílu praktické argumenty. Shrnutí je v článku Is Windows 2003 Server really faster than Linux/Samba?

Radoomek

13. 5. 12:02

V rámci projektu Linux do škol (Edunix) vzniká distribuce Edunix, která obsahuje řešení pro školní síťový server odvozené od RedHat Linux 7.3 a K12LTSP 2.1.2. Je obohacena o balíčky s webovým redakčním systémem, rozšíření standardního poštovního systému o www rozhraní a antivirovou/-spamovou kontrolu, administrační www nástroj, rozšířenou http proxy, české balíčky od R. Kerslagera a řadu dalších věci. K otestování si ji můžete stáhnout z ftp.linux.cz. Na webu www.edunix.cz byl také spuštěn nový web projektu Edunix – Linux do škol, který je nástupcem a pokračováním portálu Anti-Indosh.

tok

13. 5. 13:26

Silicon Hill prosí dobrovolníky s rychlým internetovým připojením, kteří mají zkušenosti se střihem a postprocessingem videa, aby se v zájmu rychlého dokončení záznamu z OpenWeekendu ozvali na adresu borland@sh.cvut.cz.

pekr

13. 5. 21:07

IBM poodhalilo tajemství kolem vývoje nového superpočítače. Řada Blue Gene má disponovat výkonem až 1 PetaFlop, má mít procesory se zcela novým designem a operačním systémem bude Linux. Blue Gene/P by se svým PetaFlopem měl překonat současný nejrychlejší stroj od NECu přibližně 30×.

Radoomek

13. 5. 21:14

SPAM již dnes zabírá přes 40 % e-mailové komunikace a nejdéle do konce roku podíl SPAMu stoupne na 50 %, jak odhadují experti. SPAM typu „XXX“ má podíl kolem 19 %, nabídky výhodných finančních operací činí asi 20 % a oblíbená nigerijská 419 má kolem 9 % z celkového počtu SPAMů. Microsoft slibuje účinný antiSPAMový nástroj, ale již dnes na MSN a Hotmailu zablokoval přes 2,4 miliardy SPAMů.
Zmatek mezi britskými zákonodárci ilustruje debata ve sněmovně Lordů na téma SPAMu, kde pro některé je SPAM prostě masová konzerva.

Radoomek

13. 5. 21:20

Množí se zprávy, že SuSE 8.2 je tím pravým linuxovým rájem. Soudí tak i Robin Miller na NewsForge, když porovnával použitelnost a přítulnost linuxových distribucí nejen pro začátečníky. Tvrdí, že se jedná o první verzi SuSE, která se mu opravdu líbí a kterou je ochoten nechat na produkčním stroji libovolně dlouho. Rozsáhlejší recenzi skrývá článek SuSE 8.2 – better than Mandrake for new users?

Radoomek

14. 5. 09:36

Jen pár dní se Microsoft honosil prvenstvím v TPC-C transakčním testu. Microsoft se svým serverem 2003 na serveru Superdome od HP dosáhl 658000 transakcí za minutu. Nyní jej překonal IBM s DB2 na serveru IBM's p690 Turbo Unix ziskem 681000 tpm, čímž IBM vydobylo prvenství zpět pro UNIX.

Radoomek

14. 5. 09:41

Země odkud se Linux vydal vítězně do světa – Finsko – se přiklonilo k Windows 2003 Serveru místo přechodu na Linux. A co hůř, takto se rozhodlo hned několik velkých společností a dokonce i jedno ministerstvo.

Radoomek

14. 5. 09:46

Dvě dobré zprávy v jednom přinesl Virus Buletin. Logo VB 100% (100% úspěšnost při lovu virů) obdržel český antivirový produkt Alwil Avast! 4.0 Beta, přičemž testovací platformou měsíce byl Red Hat Linux.

Radoomek

14. 5. 10:15

V dnešním článku Divoký oheň na Linuxu nám redakční šotek vyhodil screenshot Wildfire na Linuxu. Nyní je již vše tak, jak má být. Děkujeme za pochopení.

Redakce

14. 5. 10:20

Mnoho dní před oficiciálním vydáním (27.5.) je již polovina nákladu knihy o hackování Xboxu prodána. Hacker Andrew „Bunnie“ Huang sám vydá v nákladu 1000 kusů knihu „Hacking the Xbox: an Introduction to Reverse Engineering“. Kniha nejspíš porušuje DMCA a lze tak očekávat protiakce nejen od Microsoftu.

Radoomek

14. 5. 17:02

Španělé zvažují velký linuxový projekt. Juan Alberto Belloch je kandidát na starostu města Zaragozy, který láká voliče na myšlenky Open source. Plánuje vytvoření sítě Open cities po celém Španělsku, každé se samostatným týmem vývojářů vyvíjejících software nejen pro městské správy. Podle popisu pana Bellocha se jedná o opravdového linuxového enthusiastu.

Radoomek

14. 5. 17:16

Linuxové distribuce běhající z CD a nevyžadující instalaci na disk se stávají populárními. Další ódu na Knoppix přináší článek Linux PC disk helps recovery.

Radoomek

14. 5. 17:18

Novell uvolnil zdrojové kódy k Novell Nsure UDDI Server. Jedná se o UDDI 2.0 registr postavený nad technologií Novell Directory Services a nabízí bezpečný (autentizovaný a autorizovaný) přístup k obsahu registrů, jednotnou správu účtů a distribuci registrů. Pracuje s LDAP v3.

Radoomek

15. 5. 09:36

Ručník je skutečně kolosálně užitečná součást výbavy hvězdného stopaře. Přidejte se 25.5.2003 k Ruč­níkovému dni, abyste projevili svůj dík humoru a pochopení, které Douglas Adams vnesl do všech našich životů. Upozornil TombStone.

tok

15. 5. 09:40

S historií Open Source hnutí je spojena i existence tzv. Jargon File. Tento slovník již dosáhl pěkných 30 let existence a ke svému výročí dostal i zbrusu novou verzi Jargon File 4.4.0. Z formátu Texinfo byl zkonvertován do XML-DocBooku, obsahuje mnoho zmněn a nově dokonce i obrázky.

Radoomek

15. 5. 09:50

Linux se stává nepřehlédnutelnou součástí IT politiky mnoha států. Největší vládní podporu má v Austrálii, Číně, Koreji a v Japonsku. Ukazuje se též, že vetší aktivity na tomto poli vyvíjejí vlády než firmy. Anlýzu situace přináší článek Asian govts draft Linux into national service.

Radoomek

15. 5. 10:11

Sumárum názorů a pohledů pana Jakoba Nielsena na aktuální dění ve světě IT přinesl TheRegister". Odstavec, kde se pustil do neinovativnosti Linuxu vyvolal již i příslušnou reakci.

Radoomek

15. 5. 10:34

Vyšla beta verze Free BSD/i386 5.1. RC1 je očekávána do 3–4 týdnů (více info). Dále byl vydán Eagle Linux 2.2.0 a také Trustix Secure Linux 2.0 beta 2 (Hurricane).

Radoomek

15. 5. 10:59

Jednu novinku za druhou chrlí v posledních dnech Jyxo. Po nedávném uvedení témat, hledání mailů, pokročilého vyhledávání, pomocníka a také nového designu nyní přidává ještě synonyma, odstraňování duplicit (vypnuté, zapnuté) a operátor OR.

tok

15. 5. 12:00

Český Telecom připravil mapu pokrytí České republiky technologií ADSL, a naznačil i něco ze svých plánů na jeho zvyšování. Přednostně hodlá posilovat stávající pokrytí, a na nové lokality se chystá až v posledním čtvrtletí letošního roku. Naznačil také, podle čeho je bude vybírat. Podrobnosti naleznete v článku Jak dál s dostupností AD­SL?

tok

15. 5. 12:10

Bylo vydáno GCC 3.3. Opravuje mnoho chyb předchozí verze a přináší i řadu novinek. Changes, New Features, and Fixes. Upozornil Tomas Konir.

tok

15. 5. 12:14

Vyšla nová verze programu Blender (2.27). Stahovat lze z www.blender.org nebo www.blender3d­.org. Thnx Jiří Hnídek.

tok

16. 5. 08:01

SGI uvedlo IRIX 6.5.20. Tento systém je nyní dodáván se všmi novými stroji od SGI, má zvýšenou stabilitu, bezpečnost a spolehlivost.

Radoomek

16. 5. 08:16

Open Source vývoj stojí za mnoha nesmírně kvalitními softwarovými balíky. Pod licencí BSD však vzniklo mnoho softwaru, který je považován za ještě kvalitnější. Autor článku How BSD hurts OpenSource se snaží vysvětlit, že vývoj pod BSD a podobnými licencemi škodí OSSW a že by jeho vývojáři měli přejít nejlépe pod GNU licenci.

Radoomek

16. 5. 10:05

Budoucnost je v aluminiu? Už ne! Tak je v křemíku? Bývávalo. Tak je snad v uhlí? Přesně, uhlíkové nanotrubičky se totiž mohou stát základem nonvolatilních pamětí, které budou navíc superrychlé. Budoucí fotoaparáty, PDA a další přístroje by konečně získaly rychlé a úsporné úložiště pro data.

Radoomek

16. 5. 10:11

Zdá se, že logika začíná pronikat i do řad bojovníků proti spamu. David A. Bandel navrhuje zdánlivě samozřejmý krok, kdy místo vývoje nespolehlivých odstraňovačů spamu, by bylo mnohem rozumnější právně potrestat i zadavatele spamu a ne jen šiřitele. Navíc reklama je jen obchod a spam přežije jen tak dlouho, dokud nebude kvůli pokutám stát víc, než kolik zadavateli přinese.

Radoomek

16. 5. 10:51

Nový balík lokalizovaných šablon pro OpenOffice.org je k dizpozici na stránkách projektu.

tok

CS24_early

16. 5. 11:15

Systémy počítačového překladu známe již dloho, co ale automatický překladač psího štěkotu? V Japonsku se našlo neuvěřitelných 300 000 kupců.

-pah

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku