Hlavní navigace

Star Portal - budoucnost softwaru?

12. 10. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Byl jsem pozván na tiskovou konferenci, která je součástí road show předvádějící technologii Star Portal po celé Evropě. Konference se zúčastnil i Marco Boerries, zakladatel Star Division, po nedávné akvizici ve službách společnosti Sun. Jedna z horkých novinek je obzvláště potěšující: počeštěný Star Office bude hotov v krátké době!

Technologii Star Portal (SP) oficiálně představil Sun krátce po odkoupení společnosti Star Division. Až na několik zasvěcených se ale zřejmě nikdo nedomníval, že SP už existuje a funguje (což neopomněl Marco Boerries několikrát zdůraznit). Světovou premiéru si tato technologie odbyla již 31. 8. a včera dorazila i do Prahy.

CS24_early

Foto 1Zahájení konference, ten pán je Marco Boerries


Co to vlastně Star Portal je? Jde o následníka nebo možná spíše bratrance kancelářského balíku Star Office. Princip je ovšem založen na architektuře klient/server a není vázán na konkrétní softwarovou či hardwarovou platformu. Klientská část je prakticky pouze terminálem k serverové části, která obsahuje výkonné jádro. Rovněž vytvořené dokumenty se ukládají na server. Uživatel tak získá možnost pracovat s nimi z libovolného počítače, který má přístup do sítě, kde je SP server umístěn. V případě Internetu tedy prakticky z jakéhokoliv místa na této planetě. Celý systém je navržen tak, aby byl objem dat přenášených mezi serverem a klientem co nejmenší, takže by měl být použitelný i pro nízkokapacitní linky.
Momentálně existují tři možná uživatelská rozhraní. Prvním z nich je běžný web browser podporující Javu. Musím říct, že jsem si neuměl použití prohlížeče jakožto kancelářské aplikace představit, ale vězte, že StarWritter či StarCalc vypadají opravdu stejně jako samostatné nativní aplikace a celek obsahuje dokonce i takové finesy, jako je třeba přepínání se mezi běžícími „aplikacemi“. Zkrátka javovský klient pro prohlížeče mě alespoň na první pohled překvapil a docela se mi zalíbil (až na to, že Navigator během prezentace a její přípravy dvakrát zkolaboval – nevím, jestli to byly „očekávatelné“ pády nebo jestli je tak rozsáhlá aplikace v Javě na prohlížeč občas trochu moc).
Další existující rozhraní je určeno pro zařízení Palm Pilot, ale je vzhledem k omezeným schopnostem těchto kapesních počítačů poněkud ořezané. To znamená, že asi jenom těžko budete tvořit nějakou tabulku nebo prezentaci, ale dostanete se ke své poště, můžete manipulovat se soubory a třeba je i někomu odfaxovat.
Poslední rozhraní je určeno pro mobilní telefony podporující přicházející technologii WAP (momentálně snad Nokia a Alcatel, v dohledné době pak Siemens a zřejmě i další). Mobil není samozřejmě o nic komfortnější než Palm Pilot, spíše naopak, takže i pro ně platí výše uvedená omezení.
V přípravě jsou pak rozhraní pro kapesní počítače s operačními systémy Windows CE a EPOC. Ta by již, vzhledem jejich k vyšším možnostem, měla umožňovat pracovat v omezené míře i přímo s obsahem dokumentů.

Další možností jak pracovat s daty na serveru Star Portalu je použití běžného Star Office (nyní nazývaného Classic, ve verzích pro Windows, Linux, MacOS a Solaris), který umožňuje pracovat s lokální kopií dat a později je opět synchronizovat se serverem.

Samozřejmě, že člověka napadne, co za to? Podle vyjádření společnosti Sun bude Star Office i Star Portal (pro unixy a Windows NT) nadále zdarma. Provozovat SP server může kdokoliv bez dalších poplatků, pakliže si sám nebude za jeho použití nechávat zaplatit. Dále pak není povoleno distribuovat tyto produkty za úplatu. Na mou otázku, jak to bude s možností šíření například v rámci linuxové distribuce prodávané za cenu média, jsem byl ujištěn, že neziskové organizace rozhodně žádné poplatky platit nemusí. To by ale mohlo znamenat, že například online shopy, které prodávají např. vypalovaný Red Hat či Debian, byť za pár korun, by zřejmě nemohly na těchto CD SO či SP umístit, neboť jde o komerční subjekty.

Společnost Sun se však netají svým přáním i přes volné šíření Star Office a Portalu na těchto produktech vydělat. Předpokládá, že finančním zdrojem se stane zejména tzv. Star Care Service, tedy v podstatě placená podpora, dále pak poplatky za nasazení SP v případech, kdy si provozovatel nechá za používání serveru platit a konečně je pak očekáván zvýšený zájem o sunovský hardware v souvislosti s provozem SP ve velkých korporacích a podobně.

Několikrát byla během tiskovky zmíněna snaha společnosti o posun k otevřenému marketingovému modelu. V podání Sunu to značí otevření zdrojových kódů pod Sun's Community Source License (SCSL), poskytnutí XML specifikací konsorciu W3C a zpřístupnění API pro vývojáře. Chtěl jsem získat nějaké informace o tom, proč je SCSL licence tak restriktivní, jaké je očekávané složení vývojářské komunity, jaké jsou záruky, že vývojáři nebudou tvořit a Sun profitovat (odpovědí mi bylo, že vývojáři Linuxu také makají na Red Hat a nikomu to nevadí), jak si Sun představuje udržování kódu, ve kterém si mohou jednotlivý přispěvatelé ponechat výhradní právo modifikace na součásti, které sami vytvořili, ale Marco Boerries už bohužel spěchal na další štaci a marketingový ředitel Sunu pan Zdeněk Pilz pouze krčil rameny :(. Škoda, měli šanci lecos objasnit.

Ale ať nekončíme tak smutně, Marco Boerries oznámil, že česká verze Star Office Classic (neboť ani její vývoj nekončí) bude hotova do konce tohoto roku, nejpozději pak v lednu roku příštího. Nepůjde jenom o počeštění prostředí, ale o kompletní lokalizaci včetně nástrojů jako je kontrola pravopisu, dělení slov a podobně. V průběhu příštího roku pak budou přibývat i další lokalizace verze a v konečné fázi se počítá celkem s 28 lokalizovanými verzemi.

Star Portal je rozhodně zajímavý produkt a myslím, že je i první vlaštovkou, která ukazuje, jakým směrem se bude alespoň částečně vývoj softwaru v budoucnu ubírat. Teď, mám na mysli převážně přechod k architektuře klient/server a použití tenkých klientů (obecně, nejenom hardwarových). SP jako by byl předurčen k nasazení ve velkých korporacích, bankách, státních úřadech a podobně. Otevřený model Sunu je také alespoň zatím přínosný a zřejmě se ho chopí i další producenti softwaru, ale pořád se nemohu zbavit dojmu, že jde o účelový krok, který se zrovna teď hodí v boji s Micro$oftem. Nezbývá než doufat, že se mýlím…

Byl pro vás článek přínosný?