Hlavní navigace

Syncany: snadná synchronizace přes FTP

9. 1. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Synchronizačních nástrojů je spousta. Co ale dělat, když nechcete používat uzavřené řešení jako Dropbox ani rozbíhat vlastní webserver? Odpověď přináší nástroj Syncany. Ten si vystačí s obyčejným úložištěm jako FTP, které je prakticky bezúdržbové. A co je hlavní – šifruje data na straně klienta.

Projekt Syncany existuje již nějakou dobu, přibližně od roku 2010. Idea vznikla už v době, kdy byla i open-source serverová řešení jako ownCloud ještě v plenkách. Vývoj však celkem skomíral a tak se Syncany dostalo teprve do alfaverze. Za posledních několik měsíců však vývojáři odvedli hodně práce a nástroj je i přes nálepku alfa velmi funkční a relativně stabilní. Očekává se, že se brzy postoupí do stádia beta.

Na oficiálních stránkách jsou k dispozici binárky pro Windows, OS X, Ubuntu (Debian) a Arch Linux. A samozřejmě také zdrojové kódy. Největší výhoda nástroje je v tom, že se dokáže napojit na řadu hloupých úložišť, která jsou podstatně levnější a jednodušší na správu než webové servery. Syncany aktuálně zvládá (S)FTP, WebDAV, Sambu, Amazon E3, OpenStack Swift, RAID0 nebo i Dropbox (čistě jako úložiště, nikoliv služba) a Flickr (ukládá data do obrázků – opravdu).

První krůčky

Po instalaci a prvním spuštění by se vám na panelu měl zobrazit indikátor, resp. applet, Syncany. Ten se nijak zvlášť neliší např. od Dropboxu. Ukazuje stav synchronizace a nabízí pár dalších možností. Brzy narazíte na problém, že nevíte, kde vlastně nastavit připojení k vybranému úložišti. Prvně je totiž třeba nainstalovat plugin, který podporu přidá, což lze zatím pouze z příkazové řádky. Seznam pluginů zobrazíte příkazem sy plugin list, vybraný plugin pak nainstalujete příkazem  sy plugin install nazevpluginu.

Poté už můžete přistoupit ke konfiguraci, která je velmi jednoduchá. V podstatě stačí vypsat přihlašovací nebo připojovací údaje. Dále musíte zadat heslo (alespoň deset znaků), kterým budou data zašifrována. To je třeba zopakovat na všech počítačích, které budete chtít synchronizovat. Syncany se také integruje do správce souborů Nautila, v mém případě se však nezadařilo. Pokud dopadnete lépe, emblém u daného souboru bude značit stav synchronizace a také dostanete možnost vracet se přes kontextovou nabídku ke starším verzím souboru.

Jak to funguje

Ani samotné fungování Syncany není nikterak složité. Synchronizaci snad ani není netřeba popisovat. Program zkrátka kontroluje lokální a vzdálené úložiště a hledá změny, které následně provede na druhé straně. Jak už bylo zmíněno, do cloudového úložiště jsou soubory nahrávány už zašifrované. Použita je kombinace algoritmů AES (128-bitů) a Twofish/GCM. Pro zájemce dokumentace nabízí podrobný popis šifrovacího řešení. V úložišti si Syncany udržuje vlastní souborovou a databázovou strukturu (repozitář), takže z pouhého pohledu na informace o souborech nelze nic zjistit.

Syncany: prvotní nastavení připojení

Syncany: prvotní nastavení připojení

Abyste ušetřili místo v úložišti, provádí Syncany také deduplikaci souborů. To ve zkratce znamená, že každý soubor je v cloudu uložen pouze jednou, přestože v lokálním úložišti je umístěn vícekrát. V praxi to může být ještě o něco efektivnější, neboť soubory jsou rozděleny na více částí, které jsou srovnávány jednotlivě.

Syncany rovněž podporuje verzování. Pokud je soubor přepsán novější verzí, starší verze je zachována a uživatel má možnost ji obnovit. Nepodařilo se mi však zjistit, jak přesně Syncany nakládá se staršími verzemi souborů, protože verzovat pochopitelně nelze do nekonečna – jsme omezeni velikostí úložiště. Víme však, že v základní konfiguraci uchovává celkem pět verzí jednoho souboru. Nejraději bych v Syncany viděl možnost nastavit maximální souhrnnou velikost starších verzí souborů s tím, že při jejím dosažení by se začaly mazat nejstarší verze. Mazat staré soubory lze také pomocí příkazu cleanup.

Sdílení nesdílení

Součástí konkurenčních nástrojů často bývá možnost sdílení souborů s autentizovanými i neautentizovanými uživateli. Syncany to ze zřejmého důvodu – nutnosti přihlášení k úložišti a šifrování dat – neumožňuje. To však ještě neznamená, že se pro spolupráci více uživatelů nehodí vůbec. Vtip je v tom, že Syncany umožňuje připojení k mnoha úložištím zároveň.

Syncany: opravdu jednoduchý applet

Syncany: opravdu jednoduchý applet

Teoreticky lze Syncany použít např. ve firmě tak, že na FTP vytvoříte řadu účtů pro každé oddělení, projekt, atp. Každý uživatel se pak může připojit k libovolnému počtu účtů/úložišť. Prakticky takové řešení ale moc lidí zřejmě používat nebude. Chybí totiž možnost nastavit oprávnění, zobrazit, kdo co změnil, atd. Všichni uživatelé připojení k jednomu FTP účtu si zkrátka budou rovni a musí si důvěřovat.

CS24_early

Svobodný Dropbox

Pevně doufám, že vývojáři Syncany doladí a projekt dotáhnou do konce. Nejlépe i s mobilní aplikací a možností zprovoznění nějakého webového rozhraní (na tom už se pracuje). Syncany totiž vyplňuje mezeru na trhu mezi uzavřenými službami a velkými open-source serverovými molochy à la ownCloud. Nenabízí sice úkolovníček, kalendář ani chat, ale upřímně – tyto záležitosti už většinou máme vyřešené a chceme hlavně spolehlivou synchronizaci souborů. A tu Syncany zajistí.

Syncany je zkrátka vhodné pro takovou tu klasickou osobní synchronizaci spojenou se zálohou. Nefušuje do sdílení souborů s dalšími uživateli ani zmíněných kolaborativních funkcí. Funkčně je to takový Dropbox z roku 2010, který je ale open-source a data šifruje lokálně. A pokud dat k synchronizaci/záloze nemáte mnoho, vystačí si i s kouskem místa např. na FTP webhostingu, takže ani nemusíte platit nic navíc. No a pokud potřebujete stovky gigabajtů prostoru, můžete si zaplatit třeba Dropbox a s pomocí Syncany do něj sypat už šifrovaná data. Možností je celá řada.

Výhody

  • Jednoduchost
  • Verzování
  • Podpora řady úložišť
  • Lokální šifrování

Nevýhody

  • Chybí pořádné GUI
  • Omezené možnosti sdílení
  • Problém s většími soubory
  • Zatím jen alfaverze

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.