Hlavní navigace

Týden ve zkratce: jak na velké servery

5. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Během předchozích sedmi dní jsme se zabývali problematikou velkých serverů. Mohli jste se dozvědět, jaké energetické potíže mohou potkat provozovatele opravdu velké serverovny a také jsme si představili zajímavé řešení datového centra od Sunu. Se servery také souvisí vydání nového OpenBSD 4.0 a pozice AMD a Intelu na trhu.

Provoz serverů

Možná jste už na internetu zahlédli obrázky klasického přepravního kontejneru nabitého počítačovým hardware. Zřejmě vás zajímalo, co asi ten kontejner obsahuje a jak vevnitř vlastně vypadá. Jedná se o takzvaný Blackbox, který vymyslela a vyrábí firma Sun.

Petr Krčmář: Blackbox: datové centrum v kontejneru

Otázka ceny energie s ohledem na výpočetní techniku nebývá zmiňována příliš často. Přesto je to otázka velmi zajímavá a zároveň palčivá. Pokud svůj domácí počítač zapínáte jednou týdně na půl hodinky, cena za elektřinu vás nemusí příliš zajímat. Co když ale provozujete sto serverů? A co když sto tisíc?

Petr Krčmář: Bude energie dražší než hardware?

Půl roku uběhlo a po květnovém vydání OpenBSD verze 3.9 tu máme novou a opět lepší verzi, tentokrát s číselným označením 4.0. Mimo to během uplynulého půlroku OpenBSD projekt oslavil své 11leté trvání – 11 let pro-security orientovaného open-source operačního systému a 11 let problémů a nátlaku na otevření dokumentace k hardware.

Jiří Bělka: Novinky v OpenBSD 4.0

Intel a AMD si ve třetím čtvrtletí vyměnili své dlouhodobé role. Podle údajů společnosti Mercury Research nakonec nebyla tato část roku tak hrozná, jak se předpokládalo. Už poměrně dlouhou dobu AMD přidává na poli serverů a Intel dominuje v sektoru notebooků. V předchozím čtvrtletí ale došlo k obratu a zatímco Intel posílil na trhu serverů, firma AMD získala čerstvé body na noteboocích.

Petr Krčmář: Intel a AMD si vyměnili role na trhu

Prohlížeče a web

Formát pro popis vyhledávání OpenSearch lze již delší dobu používat pro agregaci vyhledávání na několika serverech, především na mateřském A9.com. Nově ho podporují i prohlížeče Firefox 2 a Internet Explorer 7, ve kterých lze tento formát použít pro přidání serveru do vyhledávacího pole přímo v prohlížeči.

Jakub Vrána: Vyhledávání OpenSearch

Nová chyba byla objevena ve Firefoxu 2.0. Jedná se o problém v javascriptovém objektu Range, který umožňuje upravené webové stránce shodit prohlížeč klienta. Chyba má podle vývojářů souvislost se starší nebezpečnější dírou, která ale byla opravena v dřívějších verzích Firefoxu.

Petr Krčmář: Chyba ve Firefoxu 2 způsobuje DoS

V roce 1995 bylo na internetu k dispozici asi 18 957 webových stránek. Dnes je to podle Netcraftu více než 100 milionů. Jen za minulý měsíc prý přibylo 3.5 milionů nových. Za poslední rok byl zaznamenán ohromný nárůst množství stránek, který je prý způsoben především rozmachem blogů a malých firemních webů.

Petr Krčmář: Na internetu je nyní 100 milionů stránek

Společnost Sun Microsystems, České vysoké učení technické v Praze a Dobrý web pořádají druhý český World Usability Day.

Tato akce je součástí celosvětového dne použitelnosti, souběžně pořádaného ve více než třiceti zemích po celém světě. Akce WUD se zaměřují na použitelnost (usability), přístupnost (accessibility) a user centered design – obory, na které je v České republice neprávem zapomínáno, ačkoliv patří mezi nejrychleji se rozvíjející obory IT.

Redakce: World Usability Day 2006

Ostatní

Společnosti Microsoft a Novell oznámily, že právě vyvrcholila jejich šestiměsíční jednání ohledně firemní spolupráce. Steve Ballmer a Ron Hovsepian informovali, že obě firmy budou spolupracovat ve třech oblastech: virtualizace, management a kompatibilita dokumentů. Microsoft chce také pomoci Novellu v marketingu a prodeji SUSE. Novell vytvořil na toto téma speciální FAQ stránku.

Petr Krčmář: Microsoft se dohodnul s Novellem na spolupráci

Microsoft oficiálně představil šestou generaci svého systému pro mobilní zařízení. Windows Embedded CE 6­.0 obsahuje vylepšení architektury jádra, nový software, rozšířené nástroje pro vývoj a podobně. Poprvé v historii Microsoft k jádru svého systému vydává také zdrojové kódy. Ty jsou dostupné pod shared source license.

Petr Krčmář: Microsoft otevřel zdrojové kódy jádra Windows CE

Cloud 24 - tip 1

Přestože se v posledních dnech začíná o slovo hlásit zima, vrátím se tímto komentářem zpátky do léta. Konkrétně ke v pořadí už desátému proslovu The State of the Onion, který 25. července v rámci letošní konference OSCON v Portlandu pronesl Larry Wall. Trochu jsem zaspal a přečetl si ho až před pár dny, ale přesto bych na něj rád upozornil.

Blog Petra Cimpricha: O cibuli a adolescentech

Byl pro vás článek přínosný?