Hlavní navigace

Týden ve zkratce: neměnné se mění

12. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Uplynulý týden ukázal, že i léta zavedené procesy, o kterých všichni smýšlejí jako o dogmatech, se mohou změnit během jediného okamžiku. Největším překvapením bylo oznámení spolupráce Novellu a Microsoftu. Překvapení také připravil Sun, který oznámil, že Java bude uvolněna pod GNU GPL. Vyhlásili jsme i první honoráře pro blogery.

Firemní události

Ve čtvrtek 2. 11. 2006 společnosti Novell a Microsoft ohlásily dohodu o spolupráci na interoperabilitě svých produktů. Ačkoliv tato dohoda svět alternativních operačních systémů od základů patrně nezmění, přeci jen se jedná o krok neobyčejného významu. Jeho důsledky totiž dopadnou i na ty, kteří s GNU/Linux zatím neměli nic společného.

Vojtěch Bednář: Microsoft a Novell: ze soupeřů partnery

Společnost Sun Microsystems, která vytvořila a vyvíjí Javu, je už mnoho let přímo bombardována požadavky na otevření celého software a uvolnění kódů pod open-source licencí. Nyní byly prosby konečně vyslyšeny a velmi brzy se dočkáme open-source Javy. Co nám to přinese? Budou všichni konečně spokojeni?

Petr Krčmář: Java jako open source: sen se stává realitou

Už jsme vás informovali o tom, že se Sun chystá uvolnit zdrojové kódy Javy pod některou z open-source licencí. Zatím však nebylo známo, která licence to bude. Podle serveru CRN si Sun překvapivě nevybral svou vlastní licenci CDDL, ale zvolil klasickou GNU GPL.

Petr Krčmář: Sun si pro Javu vybral licenci GNU GPL

Nové PHP

Vývojářský tým vydal novou verzi PHP označenou jako 5.2.0. Jedná se o major verzi, která přidává řadu vylepšení do větvě 5.x. K dispozici je nový memory management, rozšíření pro práci se zip soubory, upgradované knihovny pro SQLite a další. Navíc bylo opraveno více než 200 chyb.

Petr Krčmář: Vyšlo PHP 5.2.0

PHP 5.2 slibuje podobně jako každá větší verze téměř jakéhokoliv produktu významné zrychlení, bezpečnostní záplaty, aktualizované knihovny a spoustu dalších oprav a vylepšení. Některé novinky jsou ale významnější a vyplatí se na ně podívat podrobněji.

Jakub Vrána: Filter a další novinky v PHP 5.2

Ostatní

V souvislosti s vydáním MSIE 7 se začíná opět otevírat téma národních doménových jmen. Nový Internet Explorer umí s těmito doménami pracovat a tak teoreticky nic nebrání rozšíření počtu domén. Jak funguje podpora národních znaků v doménách? Jaké má nasazení těchto domén nevýhody? Chceme vůbec jejich podporu?

Petr Krčmář: Doménová jména s národními znaky opět na scéně

Současný web obsahuje ohromné množství informací, ale jejich automatické využití není vůbec snadné. Čtenář si je umí zařadit do správného kontextu, ale stroje zatím ne. Mikroformát GRDDL nabízí možnost převádět obrovské množství informací, které jsou již dnes na webu k dispozici, do RDF a tím je zapojit do konceptu sémantického webu.

Petr Cimprich: Akta X: Sběr informací s GRDDL

Japonskí vedci z univerzity v Tokiu oznámili vyvinutie multi-jadrového čipu – procesor obsahuje až 512 jadier. Čip, nazvaný „Grape DR čip“, je matematickým koprocesorom, kde každé jadro je samostatné, určené pre špecifické matematické inštrukcie, či už sčítanie alebo násobenie čísel v pohyblivej rádovej čiarke.

Jozef Šmihuľa: 512-jadrový čip

Vydaním druhej verzie obľúbeného webového browsera Firefox sa práca tohto tímu zďaleka neskončila a už teraz začínajú úvahy o jej tretej verzii s cieľom priniesť vynovený browser približne o rok. Medzi funkciami nového Firefoxu by mal byť aj „Places“, vynovený bookmark, ktorý bol pri vývoji 2.0 vypustený v Apríli. Places bude uchovávať bookmarky a históriu browsovania v databáze.

Jozef Šmihuľa: Začiatok práce na Firefox 3.0

Blogy

Nový Square Root blog se bude zaměřovat především na live distribuce. Jan Tichavský v něm bude pravidelně připravovat přehled událostí ze světa live CD a nabídne i zajímavé postřehy z testování některých systémů.

Redakce: Blog zaměřený na live distribuce

Miroslav Suchý vydal na svém blogu zápis, ve kterém reaguje na článek o partnerství Novellu a Microsoftu. Podle něj nabízí Microsoft totéž, co před několika lety nabízela firma SCO.

Petr Krčmář: Chová se Microsoft jako SCO?

CS24_early

Jak jsme psali dříve, počínaje říjnem začneme vyplácet nejlepším blogerům měsíční honoráře. Připomínám, že autory vybírá redakce a vybrané blogposty odměníme honorářem 250 Kč. Takto může být odměněno až 15 zápisů, přičemž i několik od jednoho autora.

Petr Krčmář: Honoráře pro blogery na Rootu za říjen 2006

Byl pro vás článek přínosný?