Hlavní navigace

Zamává MSIE 7 s internetem?

26. 10. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po pěti letech vyšla nová major verze prohlížeče Microsoft Internet Explorer označená číslem 7. Přinesla řadu vylepšení, zkomplikovala život vývojářům a už se dere do počítačů mnoha uživatelů. Kolik lidí už si novou verzi stáhlo? Projevilo se vydání nové verze na statistikách? Co se nelíbí webdesignerům?

Nová verze Internet Exploreru byla očekávána velmi dlouho. Vždyť předchozí verze 6.0 vyšla už před více než pěti lety a od té doby se Microsoft na svůj prohlížeč v podstatě nepodíval.

Jeho postoj byl poměrně logický. Netscape v kabátku Mozilly se jen těžko vzpamatovával z drtivé porážky a jediným dalším významnějším konkurentem byla Opera, která ale zase patřila do komerční sféry. Microsoft tedy Internet Explorer na čas odložil a přestal se mu věnovat. Oficiální stanovisko tvrdilo, že zatím není potřeba dělat nic dalšího, protože verze 6 je velmi kvalitní a populární.

Opera i Mozilla žily dlouho ve stínu MSIE a přestože získaly nějaká ta procenta, nebylo to příliš slavné. V roce 2002 byl skutečně podíl na trhu MSIE naprosto drtivých 95 %.

Podíl prohlížečů prosinec 2002 (OneStat)
Prohlížeč podíl na trhu
Microsoft IE 94.9 %
Opera 1.7 %
Mozilla 1.6 %

Celkový trend MSIE byl spíše rostoucí a přestože rostly podíly i ostatních prohlížečů, spíše to bylo zapříčiněno odchodem Netscape a dalších starších prohlížečů. Můžeme říci, že trh několik let naprosto stagnoval.

Podíl prohlížečů červenec 2003 (OneStat)
Prohlížeč podíl na trhu
Microsoft IE 95.4 %
Opera 1.7 %
Mozilla 1.6 %

Pak přišel Firefox

Zlom nastal až v listopadu roku 2004, kdy vyšla první ostrá verze Mozilla Firefox 1.0. MSIE se tak zrodil zdatný konkurent. Během čtyř dnů si verzi 1.0 stáhlo více než milion uživatelů.

Následující dva roky byly ve znamení rychlého vzestupu Firefoxu a téměř stejně rychlého propadu MSIE. Jen za poslední rok došlo v případě MSIE k poklesu o více než deset procent.

Do hry ještě v září roku 2005 zasáhla Opera tím, že vydala verzi 8.5. Ta se od předchozích verzí lišila zejména tím, že se jednalo o freeware. Opera tím získala řadu dalších uživatelů.

Aktuální situace

Situace vlastně už aktuální není, protože v tuto chvíli je už k dispozici nový Internet Explorer 7, který začal pohybovat statistikami. Budeme se ale ještě chvíli bavit o situaci těsně před vydáním této nové verze.

Firefox se během léta dostal celosvětově na 13 procent a Internet Explorer poklesl až k 83 procentům. Firefoxu se podařilo zastínit i samotnou Operu a podle OneStat ji používalo jen jedno procento uživatelů.

Těsně po vydání MSIE 7

Nový Internet Explorer 7 je k dispozici jen šest dní, ale už teď je vidět reakce uživatelů. Za první čtyři dny si jej jen z oficiálních stránek stáhlo přes tři miliony uživatelů.

Podle monitorovacího serveru NAVRCHOLU.cz pomalu, ale jistě zastoupení nové verze roste. V následující tabulce je srovnáno zastoupení dvou hlavních verzí Internet Exploreru v České republice těsně před a po vydání verze 7.

MSIE 6.x vs 7.0
datum MSIE 6.x MSIE 7.0
17.10. 72.4 % 0.73 %
24.10. 73 % 1.13 %

Je zajímavé, že podíl nové verze neukrojil ze statistik svého předchůdce. Z toho můžeme usoudit, že uživatelé sedmičky se rekrutují z jiných řad. Pravda je, že ti uživatelé, kteří používali „alternativy” kvůli podpoře záložek a dalších funkcí, mohou nyní zůstat u MSIE. Funkčně jsou na tom pro běžného uživatele MSIE, FF i Opera velmi podobně.

Když se podíváme na stejné dny a porovnáme, jak jsou na tom Firefox a Opera, bude nám jasné, odkud vítr (v tomto případě uživatelé) vane.

Gecko a Opera před a po MSIE 7
datum Gecko Opera
17.10. 20.4 % 3.2 %
24.10. 19.3 % 3.0 %

To jsou poměrně nepříjemná čísla. Je sice možné, že se jedná o krátkodobý vzestup, ale je to poměrně nepravděpodobné. Zatím není MSIE k dispozici v lokalizované podobě, a tak řada českých uživatelů váhá. Navíc by mělo později dojít k automatické aktualizaci, která přinese novou verzi v podstatě na všechny počítače s MS Windows.

To sice samo o sobě nijak nezvrátí poměr uživatelů jednotlivých programů, ale mohlo by to přesvědčit další k přechodu. Uživatelé si zřejmě řeknou: „Když už to tu mám, tak to vyzkouším.”

Co na to designéři

Pro tvorbu HTML existují poměrně striktní pravidla, kterými by se měli řídit nejen vývojáři, ale především prohlížeče. Bohužel nic není tak jednoduché, jak by mohlo být a především Internet Explorer přidělával web designérům mnoho vrásek.

Část z nich doufala, že nová verze konečně začne pořádně podporovat obecně platné standardy a nebude potřeba nadále používat ošklivé hacky, které zajišťovaly stejné zobrazení stránek na všech prohlížečích.

Podobný hack používáme i v designu Roota. Zatímco ve Firefoxu je celý design roztahovací, v MSIE má pevnou šířku.

Bohužel situace se nezlepšila, ba co víc je místy ještě horší. Pravda je, že některé věci byly dotaženy, případně opraveny, řada nedodělků ale zůstala a navíc se objevily další.

Velmi často je zmiňována průhlednost PNG, kterou starší MSIE nepodporoval vůbec (alfakanál). Nyní byla chyba odstraněna, ale ne úplně. Zobrazení PNG zlobí, obrázky mají stažený jas a vypadají mnohem tmavší než u ostatních prohlížečů.

Více se o problémech v novém MSIE 7 dozvíte z článku na Lupě, který se jmenuje Návrat modrého é.

Největším problémem ale je, že přestala fungovat řada dříve používaných hacků, takže se MSIE 7 chová úplně jinak než jeho předchůdce. To velmi komplikuje život webovým vývojářům. Mnoho věcí je potřeba opravit, předělat a změnit. Weby, které dříve fungovaly bez problémů, jsou s MSIE 7 v katastrofálním stavu. Část hacků přestala fungovat a jiné dávají samostatně neočekávané výsledky.

Můžu potvrdit, že jsem se dříve v MSIE 7 podíval na několik významných serverů a zhrozil jsem se nad tím, jak vypadaly. Mnoho z nich bylo naprosto rozhozených, obrázky si lítaly po stránce, jak se jim chtělo a podobně. Vliv Internet Exploreru je ovšem natolik významný, že většina serverů už provedla patřičné úpravy.

Závěrečné shrnutí

Microsoft má svůj postup velmi dobře vymyšlený. Automatické aktualizace rozdistribuují novou verzi prohlížeče mezi všechny uživatele MS Windows a běžný uživatel pak nebude pociťovat potřebu používat cokoliv jiného.

root_podpora

Argumenty typu: „umí to záložky” jsou v tuto chvíli už irelevantní a běžný uživatel na svobodný software příliš neslyší. Můžeme být alespoň rádi, že i BFU může používat moderní prohlížeč.

Co se týče rozsáhlejší bilance, na tu si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Až budeme mít více čísel, bude k dispozici lokalizovaná verze MSIE a nechá se to celé chvíli uležet, pak budeme mít víc jasno.

Zkoušeli jste už nový MSIE 7?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.