Hlavní navigace

Jaká je Opera 9

27. 6. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Před pár dny vyšla dlouho očekávaná devátá verze známého prohlížeče Opera. Její autoři slibují mnoho zajímavého a nového včetně podpory rozšíření, blokování obsahu a podpory BitTorrentu. Proto jsme neváhali a novou verzi jsme se rozhodli stáhnout a podrobně prozkoumat.

Opera je bezesporu kvalitním prohlížečem. Zvládá veškeré moderní technologie, má velmi vyspělé rozhraní a to vše je zabaleno v úhledném a především svižném kabátku. Přestože se Opera hodně zaměřuje na podporu kapesních zařízení jako jsou PDA, telefony, herní konzole a podobně, dokáže mnoho nabídnout i na desktopu.

V posledních měsících můžeme zaznamenat něco, co by se dalo nazvat druhou válkou prohlížečů. Firefox tlačí ze všech sil a daří se mu MSIE zatlačovat do kouta. Už teď má u nás Explorer pod 75% a stále klesá. Jak ale říká klasické přísloví „Když se dva perou, třetí se směje.” Samozřejmě to platí i v tomto případě a Opera pomalu a jistě získává cenné metry.

Měřící server NAVRCHOLU.cz vydává pravidelné oficiální statistiky, které zobrazují vývoj podílů jednotlivých prohlížečů na českém internetu. Podle posledních údajů z května letošního roku se Opera dostala daleko přes tři procenta a nezdá se, že by se tento trend měl nějak výrazně změnit.

Podíl Opery na českém internetu
Měsíc 03/2004 11/2004 05/2005 11/2005 05/2006
Podíl 1,83 % 2,49 % 2,71 % 2,89 % 3,48 %

To také znamená, že stále více uživatelů očekává nové verze a výrobce prohlížeče se pochopitelně snaží přilákat další uživatele, motivován jejich přílivem. O tom, co všechno nová verze přinese a nabídne, se psalo po celém světě. Diskutovalo se o kontroverzním BitTorrentu, podpoře Widgetů a podobně. Nová verze je už pár dní na světě, a tak je konec debat a spekulací.

Stažení a instalace

Na počátku je potřeba zamířit na jednoduchou adresu opera.com/dow­nload. Tam je k dispozici nová Opera zatím pro systémy MS Windows, Linux, Mac OS X, FreeBSD a Solaris. Nás bude pochopitelně zajímat především Linux.

Balíčky jsou připraveny pro velké množství distribucí: Debian, Fedora, Gentoo, Linspire, MEPIS, Mandriva, Red Hat, Skolelinux, Slackware, SUSE, TurboLinux, Ubuntu a Xandros. Ve většině případů ještě můžete vybrat konkrétní verzi vaší oblíbené distribuce. Je vidět, že se Opera Software opravdu snaží přístup k Opeře co nejvíce usnadnit.

Poté co vyberete vhodný balík a zrcadlo, ze kterého budete stahovat (existuje i český mirror na Sillicon Hill), k vám připluje asi 5 MB dat. Můžete také zvolit statickou binárku, která nevyžaduje příslušné verze knihoven, zejména QT. Ta má téměř 7 MB, ale poběží všude.

Pokud nějak výrazně neholdujete angličtině, můžete využít možností lokalizace. Stačí navštívit adresu opera.com/dow­nload/language­files/ a vybrat si svůj oblíbený jazyk. Čeština pochopitelně nechybí.

Operujeme

Po instalaci nebo rozbalení statického balíčku stačí soubor s češtinou nahrát do podadresáře locale. Pak už můžete spouštět. Po prvním startu je vám nabídnuto licenční ujednání k odsouhlasení. Pak už prohlížeč naskočí.

Opera1

Po prvním startu je pochopitelně Opera stále anglicky. Stačí ale v menu Tools vybrat položku Preferences a v záložce General zvolit český překlad. Vše se změní bez problémů a především bez potřeby prohlížeč restartovat.

Na první pohled se nic nezměnilo, všechny obvyklé prvky jsou na svém místě, vše se chová podle očekávání. Novinek ale není málo.

Náhledy otevřených stránek

Prohlížení v panelech je dnes již naprosto běžnou praxí a podporují jej všechny moderní prohlížeče. Opera se rozhodla udělat další krok k vylepšení panelů a nabídla jednoduchý přístup k náhledům stránek.

Použití této funkce je extrémně snadné, stačí myší najet nad libovolný otevřený panel. Kromě aktuálního obrázku načtené stránky si můžete přečíst také její kompletní titulek, informace o kódování a také MIME typu.

Opera2

Náhledy určitě přispívají k přehlednosti práce s panely. Pokud patříte k těm, kteří mají ve zvyku otevřít padesát různých stránek, určitě vám pomůže v orientaci mezi nimi.

Widgety aneb rozšíření

Firefox hodně staví na možnostech rozšíření, které přidávají nové funkce. Opera jde v nové verzi ještě dále a nabízí widgety. Jedná se o prográmky, které využívají všech schopností renderovacího jádra Opery, ale mohou běžet ve vlastních oknech jako samostatné aplikace.

Opera3

Jejich centrála se nachází na adrese widgets.opera­.com. K dispozici je jich už skutečně velké množství a rozhodně doporučuji se po některých podívat. Dokonce jsou k dispozici i první widgety z České republiky.

Velikost jednotlivých widgetů se pohybuje od desítek po stovky kilobytů. Instalace a správa widgetů je poměrně jednoduchá. V menu je nová položka, v češtině označená jako Pomůcky. Jednotlivé soubory si můžete buďto stáhnout na disk nebo instalovat přímo z webu. V obou případech stačí Opeře jednoduše podstrčit komprimovaný soubor a ona si s ním už poradí. Bez řečí provede instalaci a nainstaluje příslušné rozšíření.

Foťák

Letní fotosoutěž o ceny

Čas dovolených, prázdnin a digitálních foťáků je tady. Připravili jsme pro vás na prázdniny velkou fotosoutěž o zajímavé ceny. Máte šanci vyhrát PDA s operačním systémem Palm OS, set-top-box pro příjem digitální televize a další skvělé ceny! Pošlete nám své fotky a vyhrajte.

BitTorrent

Velkým lákadlem nové verze je přímá podpora BitTorrentu. Vše je velmi jednoduché, ale plně funkční. Pro použití integrovaného klienta stačí jednoduše kdekoliv na webu kliknout na libovolný .torrent soubor. Ten se přidá do seznamu a začne jeho stahování a sdílení.

Nastavit je možno skutečně jen to nejnutnější, a to port, na kterém bude klient naslouchat, a omezení rychlosti uploadu a downloadu. Je to poměrně logické, Opera je určena běžným uživatelům a nechce nikoho zatěžovat zbytečnými a složitými volbami.

Opera4

Integrace BitTorrent klienta do prohlížeče je jistě zásadním krokem k využití této technologie. Můžeme jen doufat, že se přidají i ostatní.

Vylepšené vyhledávání

Nová Opera také notně vylepšila možnosti vyhledávacího dialogu a nyní je možno velmi jednoduše přidávat do vyhledávacího pole další oblíbené položky. Příklad bude asi nejlepší.

Řekněme, že si chceme přidat do oblíbených vyhledávačů hledání na Rootu. Stačí navštívit titulní stranu, klepnout pravým tlačítkem na vyhledávací kolonku a vybrat položku Vytvořit vyhledávač.

Opera5

Vyskočí na vás jednoduchý dialog, ve kterém zvolíte klíč, který bude použit při vyhledávání v adresním řádku. Já jsem zvolil „ro“ jako Root. Nyní stačí volbu potvrdit a je hotovo.

Opera6

Jednak je k dispozici nová položka ve vyhledávacím poli, ale můžete také do adresního řádku napsat „ro opera“ a dostanete se přímo na stránku s výsledky vyhledávání všeho o Opeře.

Další drobnosti

Popsali jsme si hlavní novinky, ale drobností je daleko více. Říkám drobnosti, i když se pochopitelně často jedná o docela důležité drobnosti. Podíváme se na ně jen ve zkratce.

Především byly změněny klávesové zkratky a Opera se nyní ovládá stejně jako Firefox. To vidím jako velmi pozitivní krok ke sjednocení ovládání jednotlivých prohlížečů. Jste-li tedy zvyklí otevírat panely pomocí ctrl+t a zavírat je s ctrl+w, nebude pro vás používání Opery ničím novým.

Opera udělala potřebné zásahy do renderovacího jádra a prohlížeč nyní projde Acid2 testem. Pro názornost jsem udělal screenshoty zmíněné stránky renderované v Opeře 9 a Firefoxu 1.5.0.4.

Opera7

Uživatelé si také dlouho stěžovali na chybějící možnost blokování obsahu. Nová Opera obsahuje rozhraní velmi podobné populárnímu AdBlocku, které umožňuje definovat jednotlivé adresy, ze kterých se nemá obsah stahovat. Je možno použít i zástupné znaky a pomocí nich tak přesně nadefinovat jednotlivé cesty.

Paměťová náročnost

Mnoho uživatelů Firefoxu si stěžuje na jeho paměťovou „nenažranost”. Pokusil jsem se proto oba programy z tohoto hlediska porovnat. S linuxovou pamětí je docela kříž a zjistit nějaká pořádná čísla je problém. V jedněch jsou započítané i sdílené knihovny, jinde zase nejsou odswapované stránky. Důležitá je ale hrubá představa a tak jsem vyhledal informace označené jako RES, které udávají velikost zabrané fyzické paměti.

Oba prohlížeče běžely přibližně stejnou dobu a v obou jsem naprohlížel několik desítek stránek. Zatímco Firefox v jednu chvíli zabíral ve fyzické paměti 94 MB, Opera se tísnila přibližně na třetině, čili asi na 33 MB. To svědčí o velmi dobrém návrhu Opery jako takové.

root_podpora

Závěrem

Přestože jsem spokojeným uživatelem Firefoxu, nová Opera mě velmi mile překvapila. Přinesla nejen mnoho výrazných novinek a vylepšení, ale i drobné úpravy, které příspívají k celkovému komfortu uživatele. Díky sjednocenému ovládání nebude problém mezi oběma prohlížeči přepínat.

V každém případě je Opera skutečně kvalitním prohlížečem a nebojím se říct, že je v současné době na technologické špici mezi prohlížeči. Pokud se ptáte, zda ji máte vyzkoušet a používat, odpovídám: „Rozhodně ano.”

Používáte Operu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.