Hlavní navigace

Týden ve zkratce: linuxové viry

29. 4. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V uplynulém týdnu byly opět po nějakém čase propírány linuxové viry. Eugene Kaspersky informoval svět o tom, že se brzy situace změní a viry pro ne-Windows platformy nastoupí na scénu. Kromě toho jsme se zabývali také novým plánovačem pro linuxové jádro a budoucností optimalizace XML.

Linuxové viry

O virech pro Linux a další unixové systémy se hovoří už poměrně dlouho, ale žádná reálná hrozba se zatím neobjevila. Podle informací Kaspersky Labs se ale blíží doba, kdy budeme muset i v Linuxu a Mac OS X instalovat antivir. Skutečně něco takového hrozí? Proč by měly nové viry vůbec přijít?

Petr Krčmář: Kaspersky: viry pro Linux přicházejí

Eugene Kaspersky se domnívá, že problém linuxových virů se objeví velmi brzy a přispěje k tomu především rozšíření uživatelské základny. Zdálo by se, že právě počet uživatelů je tím jediným, co brání virům v šíření. Je tomu ale skutečně tak? Které další faktory je třeba brát v potaz? Co nahrává Linuxu?

Petr Krčmář: Mají viry na Linuxu skutečně zelenou?

Ostatní

Základní sada standardů XML je víceméně kompletní. Bude nyní věnováno více pozornosti jejich efektivitě a praktické použitelnosti, která v mnoha případech pokulhává? Určité náznaky tohoto směru vývoje se poslední dobou objevují stále častěji. A optimalizace jsou často opravdu nutné.

Petr Cimprich: Akta X: Přichází doba optimalizací?

Scheduler (česky plánovač) je jednou z nejdůležitějších částí jádra operačního systému. Na něm závisí výkon celého systému a hladký běh všech aplikací i při extrémní zátěži. Vývojáři zvažují výměnu plánovače, který je aktuálně používán v Linuxu. Proč by mělo k výměně dojít? Co nový plánovač přinese?

Petr Krčmář: Nový plánovač jádra nabízí rychlejší reakce

StartUp manager je utilitka umožňující nastavit parametry bootování, od voleb boot splashe, timeoutu až po kernel, do kterého se má nabootovat včetně jeho parametrů jako je kupříkladu rozlišení konzole. Článek na Linux.com vám ukáže jak jeho instalaci, tak především jeho možnosti a použití.

Jakub Šťastný: StartUp manager v Ubuntu

Už více než dvacet let je známo, že je možno na dálku získat informace o obraze, který je ukazován na CRT monitoru. Takový „odposlech” je při tom poměrně kvalitní a je možné jej provozovat i na delší vzdálenosti. Existuje proto také řada metod a standardů, které podobným akcím dokáží bránit. Markus Kuhn už tři roky pracuje na nové metodě, která je použitelná pro dálkový příjem obrazu z LCD.

Petr Krčmář: Odposlouchávat je možno i LCD

V pátek 18. 5. 2007 se na půdě Českého normalizačního institutu koná workshop na téma MS OpenXML a ODF. Na akci vystoupí zástupci společnosti Microsoft se svým „nezávislým konzultantem“, společností CompTIA a také společnost IBM za formát ODF. Workshop je volně přístupný a zúčastní se jej také řada odborníků z řad české open-source scény.

Redakce: Jak se zachová ČR k standardizaci MS OpenXML?

Služba Seznam e-mail zaznamenala hardwarový výpadek, při kterém přišla o data část uživatelů. Výpadek postihl jeden ze serverů, který zajišťuje provoz zhruba 150 tisíc e-mailových schránek. Podle prvních odhadů jde čistě o chybu hardwarového zařízení. Z celkového počtu více jak 5,5 milionů uživatelských schránek je výpadkem postižen jen zlomek e-mailové pošty Seznamu.

Petr Krčmář: Někteří uživatelé e-mailu na Seznamu nemohou do své pošty

CS24_early

K dispozici je nové linuxové jádro s označením 2.6.21. Hlavní novinkou je podpora dynamického časovače, která byla původně připravovaná už do verze 2.6.19. Samozřejmě se nejedná o jedinou novinku, ale jednoznačně je tím nejdůležitějším, co jednadvacítka přinesla. Seznam změn je ovšem docela dlouhý.

Petr Krčmář: Vyšlo jádro Linux 2.6.21

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku