Hlavní navigace

Týden ve zkratce: proběhlo sedmé LinuxExpo

22. 4. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jednoznačně nejdůležitější událostí open-source světa v České republice je každoroční veletrh a konference LinuxExpo. Letos proběhl už sedmý ročník, na kterém jste mohli potkat řadu zajímavých osobností, seznámit se s mnoha novinkami a naučit se leccos nového. Kromě toho se objevila také nové verze distribuce Ubuntu.

LinuxExpo

Během šesti až dvanácti měsíců budeme mít k dispozici rychlou a plnohodnotnou podporu formátu OpenXML, řekl na své úvodní přednášce na LinuxExpo jeden z předních vývojářů OOo Michael Meeks.

Důležité také je, že zrychlujeme vývojový cyklus. Budeme vydávat každé tři měsíce a major verze každých šest měsíců, dodal Meeks.

Petr Krčmář: OpenOffice.org nabídne do roka podporu OpenXML

OSS Alliance připravuje nový portál, který bude v budoucnu nabízet informace o open-source software. Kromě samotných aplikací bude k dispozici hodnocení software, diskusní fóra, adresář firem a další služby. Ke spuštění by mělo dojít už prvního května.

Portál bude otevřený naprosto všem a nabídne řadu informací nejen firmám, ale například také administrátorům ze státní správy, řekl na LinuxExpo Filip Molčan, vedoucí OSS Alliance.

Petr Krčmář: Czech Open Source Repository nabidne softwarová řešení nejen firmám

Veřejná správa se bojí nadcházejícího stavu, kdy budou soupeřit jednotlivé standardy dokumentů. V tuto chvíli to vypadá, že tu budeme mít několik standardizovaných formátů, které si budou konkurovat, řekl na LinuxExpo Josef Hruška z Ministerstva informatiky ČR. Nechceme být zataženi do podobných bojů, protože to může přinést řadu problémů,včetně zvýšených nákladů.

Petr Krčmář: Veřejné správě se nelíbí souboj ODF a OpenXML

Nová očekávaná verze distribuce Slax 6.0 je zatím v nedohlednu. Její vývoj zdržuje příprava nových projektových stránek. Ty by měly nabídnout řadu nových funkcí. Nový web, slibovaný na loňském LinuxExpu, přinese především rozdělení databáze modulů na oficiální a neoficiální a také systém pro automatizované vytváření vlastní distribuce, řekl nám na LinuxExpo tvůrce distribuce Tomáš Matějíček. Nová verze distribuce by měla být zároveň s novým webem.

Petr Krčmář: Vydání distribuce Slax 6.0 brzdí nový web

Pokud jste na LinuxExpo navštívili stánek Ubuntu, mohli jste zahlédnout veselou úpravu dnes již legendární reklamy na Windows Vista. Protože jsem zaznamenal, že zaujala a opravdu pobavila většinu kolemjdoucích, dovolil jsem si reklamu zvěčnit pro příští generace.

Petr Krčmář: Úprava reklamy na Vista z LinuxExpo

Různé

Vlad Alexandr z xhtml.com zpovídal Iana Hicksona, mluvčího skupiny WHATWG zabývající se přípravou specifikace HTML5. Ian popisuje, proč se před lety do této činnosti pustil, nastiňuje hlavní přínosy HTML5 a vysvětluje některé konfliktnější části specifikace spolu s důvody, proč jsou podle něj nezbytné.

Martin Hassman: Ian Hickson o nové verzi HTML

O nové licenci GNU GPL 3 se hovoří už velmi dlouho. Málokdo ale doopravdy tuší, co bude pro svět svobodného software znamenat a jaké novinky se na nás chystají. V tuto chvíli je k dispozici třetí návrh a vývoj se chýlí ke konci. Co přesně se mění? Komu prospěje a koho naopak licence poškodí?

Petr Krčmář: Novinky v GNU GPL 3: odvrácení nových hrozeb

Nadešla chvíle, na kterou se těšily davy příznivců populární distribuce Ubuntu a Feisty Fawn byl vydán. Jaký je? Povedlo se vývojářům uspokojivě začlenit slibovaný akcelerovaný desktop? Splňuje požadavky na uživatelsky přívětivou distribuci i pro běžné uživatele?

Jakub Šťastný: Jaké je nové Ubuntu Feisty Fawn?

Moc pěkný diagram vývoje distribucí v průběhu času můžete nalézt na kde-files.org. Že ze Slackware bylo odvozeno Frugalware asi nikoho nepřekvapí, ale že z téže distribuce vzniklo i SuSE, to jsem opravdu nevěděl. Pokud vás jen trochu zajímá historie Linuxu, určitě doporučuji k nahlédnutí.

Jakub Šťastný: Jak se distribuce vyvíjely?

Jaký operační systém používá na svém notebooku ředitel největší firmy vyrábějící PC? Michael S. Dell provozuje na svém notebooku Dell Precision M90 linuxovou distribuci Ubuntu 7.04 Feisty Fawn. Jen připomenu, že se celá společnost Dell hodlá na Linux zaměřit a v Číně už předinstalované počítače prodává.

Petr Krčmář: Jaký systém používá Michael Dell?

root_podpora

Zastoupení populárního webového prohlížeče Firefox stále roste. Nyní se v Evropě dostává téměř až na magickou hranici jedné čtvrtiny uživatelů. V některých zemích je jeho zastoupení opravdu velmi značné. Na prvním místě z evropských států je Slovinsko s úžasnými 44,5 procenty, následované Finskem s 41,3 procenty a Chorvatskem s 36,5 procenty.

Jakub Šťastný: Firefox v Evropě již téměř na čtvrtině počítačů

Byl pro vás článek přínosný?