Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Novell a Microsoft středem zájmu

11. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V uplynulém týdnu byla pozornost médií zaměřená především na firmy Microsoft a Novell. Zatímco první jmenovaný přišel konečně se softwarem pro integraci ODF do Office, Novell byl zaskočen nepravou zprávou o tom, že by měl přestat prodávat Linux. V článku najdete ty nejzajímavější zprávy za posledních sedm dní.

Novell a Microsoft

Před pár dny proběhla celým světem internetová zpráva o tom, že FSF chce Novellu zakázat prodej Linuxu. Prý by to měla být reakce na smlouvu uzavřenou s Microsoftem. Zpráva samozřejmě zaskočila celý open-source svět, ale ze všeho nejvíc byla překvapena samotná FSF. Všechno je totiž úplně jinak.

Petr Krčmář: Novell nesmí prodávat Linux aneb překroucená fakta

Společnost Microsoft se konečně po letech naléhání uživatelů rozhodla pro podporu ODF ve svém kancelářském balíku MS Office. Není tak učiněno přímo, ale pomocí pluginu pro MS Word. Bohužel ne všechno je tak, jak má být. Jak vypadá konkrétní řešení? Je k dispozici zdarma? Ve kterých verzích funguje?

Jakub Šťastný: MS Office podporuje ODF… opravdu?

Microsoft sponzoroval open-source projekt, který přibližně rok připravoval nový konvertor pro MS Office. Ten umožňuje otevírat a ukládat soubory ve formátu OpenDocument. Stejná vývojářská skupina by měla začít pracovat na podobném konvertoru určeném pro Microsoft Excel a PowerPoint. Brzy bychom se tak v MS Office měli dočkat podpory tabulek a presentací uložených v ODF.

Petr Krčmář: Microsoft vydal podporu ODF do MS Office

Paul Young ze společnosti Wotif.com, která provozuje již 5 let na systémech Red Hat databázi ubytování pro 35 zemí včetně ČR říká, že 90 % využití PC je používání e-mailu a webového prohlížeče. „Příchod Visty pro nás vlastně nic neznamená. Hardware a operační systém je jen abstrakce. Dokud nepřijde něco revolučního, což je důležité, nevidím důvod ke změně.”

Pavel Chalupa: Příchod MS Vista pro nás nic neznamená

Ostatní

Mnoho uživatelů nyní upozornilo na to, že se Skype při startu snaží číst BIOS základní desky. Program se zřejmě snaží získat unikátní sériové číslo, které BIOS obsahuje. Zatím není jasné, proč to aplikace dělá nebo zda údaje odesílá z počítače ven.

Petr Krčmář: Skype čte BIOS vaší desky

Klaus Knopper, autor známé Live distribuce Knoppix, prohlásil na open source konferenci LinuxAsia 2007, že během deseti let nebude nikdo schopen otevírat a ukládat dokumenty aniž by předtím zaplatil autorům proprietárního softwaru. PC jak je známe dnes, by měly skončit do třiceti let.

Pavel Chalupa: Proprietární software zničí PC?

V noci na středu proběhl útok na kořenové DNS servery. Podařilo se při něm zahltit tři ze třinácti strojů, které jsou pilířem systému překlad adres. Funkčnost celku byla ale zachována a běžní uživatelé tak neměli možnost vůbec nic zaznamenat. Útoky byly směrovány na servery F, I, M, G a L.

Petr Krčmář: Kořenové DNS servery napadeny

Server iDNES.cz spustil včera zaujímavú súťaž s názvom „Dokážte nám, že milujete svoj operačný systém”. Podstata súťaže spočíva v poslaní fotografie, na ktorej jasne ukážete, ako veľmi máte radi ten svoj operačný systém. Najvtipnejšie príspevky budú odmenené, pričom výhercovia budú zo všetkých hlavných kategórií – OS X, Linux, Windows, ostatné.

Jozef Šmihuľa: Dokážte, ako máte radi svoj operačný systém

Aby si děti uvědomily, že existují alternativy k proprietárnímu software, rozhodla se jedna z městských částí Paříže, že bude ve školách rozdávat flashdisky s open-source software. Celkem 175 000 dětí tak dostane klíčenku, na které bude nahrán webový prohlížeč, kancelářský balík, multimediální přehrávač, e-mail klient a IM klient.

Petr Krčmář: Francouzské děti dostanou open source na flashdisku

Štúdia na A. James Clark, škola inžinieringu na univerzite v Marylande ukázala zaujímavú skutočnosť: počítač, ktorý je pripojený k internetu je atakovaný zo siete priemerne každých 39 sekúnd.

CS24_early

Tím na čele s profesorom Clarkom dal na internet 4 pokusné počítače s operačným systémom Linux. Denne potom na každý počítač pripadalo priemerne až 2 244 útokov. Tento počet však samozrejme závisí na IP adresách danej podsiete, histórii použitej IP adresy či sieťovej konfigurácii.

Jozef Šmihuľa: Útok z internetu priemerne každých 39 sekúnd

Byl pro vás článek přínosný?