Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Google a jeho problémy

4. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V uplynulém týdnu jste si mohli přečíst o problémech, které musí řešit Google. Na jedné straně se mu podařilo odstranit většinu odkazových útoků (googlebombs), zároveň mu ale hrozí, že přijde v Evropě o značku Gmail. Zato firma Adobe je na tom velmi dobře a chystá se formát PDF povýšit na standard dle ISO.

Google

Google se konečně po letech rozhodl učinit rázné opatření proti takzvaným Google bombám, které mu v poslední době kazily pověst. S jejich pomocí tedy už nebude možno dále ovlivňovat výsledky vyhledávání. Jak Google bomby fungují? Kolik je jich v současné době? Jak je opatření účinné? Týká se i nás?

Petr Krčmář: Google bomby už nevybuchují

Google má celosvětově velmi dobře zavedenou značku Gmail, pod kterou nabízí své služby po celém světě. Na obzoru je ale nová hrozba, která může vyústit až ve ztrátu známé značky v celé Evropské unii. Proč k něčemu takovému může dojít? Kdo má o značku zájem? Má Google vůbec šanci situaci zvrátit?

Petr Krčmář: Google možná v Evropě přijde o značku Gmail

Google oznámil, že bude vytvářet fotografické podklady pro Google maps nad Austrálií. Tuto informaci bezezbytku využily různé komerční firmy i jednotlivci k vystavení reklam různého formátu.

Jet Pac: Spamování Google map

Adobe a PDF

Společnost Adobe se po letech rozhodla zapracovat na standardizaci souborového formátu PDF. Ten by se měl v budoucnu stát ISO standardem a potvrdit tak svou pozici na trhu. Proč se firma Adobe k tomuto kroku rozhodla právě teď? Jakou roli hraje v jejím rozhodnutí formát ODF, který získává stále větší popularitu?

Petr Krčmář: Adobe zveřejní specifikaci PDF a chce ISO standard

Ostatní

Bezpečnostní specialista Alex Ionescu tvrdí, že se mu podařilo obejít často diskutovanou ochranu DRM v nových Windows Vista, kterou Microsoft nazývá „Protected Media Path”. Systém má za úkol snížit kvalitu přehrávaného videa/audia, pokud je posíláno skrze periferie neprověřené Microsoftem. Alex vše vysvětluje na svém blogu a přiznává, že se obává útoku armády právníků, kteří budou hájit DMCA.

Petr Krčmář: DRM ochrana u Windows Vista překonána

Zdá se, že Microsoft začal pracovat na novém Internet Exploreru 8. Účastnící Windows Server ‚Longhorn‘ beta programu obdrželi e-mail, který je upozornil na průzkum ohledně nové verze prohlížeče. Anketa se objevila na webu programu a obsahuje několik otázek ohledně použitelnosti MSIE7 a funkcí, které by si uživatelé přáli do příští verze.

Petr Krčmář: Microsoft pracuje na Internet Exploreru 8

Poslední antimonopolní žaloba proti Microsoftu je zaměřena proti skrývání zdrojových kódů před konkurenčními vývojáři, kteří z tohoto důvodu nemohou vytvořit software kompatibilní s MS Windows. Dále je v žalobě uvedeno, že se měl Microsoft dopustit klamání spotřebitele ohledně data vydání nových MS Windows Vista.

Pavel Chalupa: Microsoft je žalován za to, že není open source

Novell oznámil, že obchodní řetězec Wal-Mart je první společností, která využije výhod distribuční dohody mezi Microsoftem a Novellem. Wal-Mart prý od Microsoftu pořídil pro svá data centra systém SUSE Linux Enterprise Server 10. Společnost zatím neupřesnila, jak bude SUSE využívat, ale potvrdila, že jej nasadí do stávající sítě s Windows.

Petr Krčmář: Wal-Mart koupí SUSE Linux od Microsoftu

Hospodárske noviny uverejnili článok, ktorý je odrazom včerajšieho zverejnenia prieskumu, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť Microsoft. Prieskum, v ktorom hodnotili šéfovia firiem počítačové znalosti svojich podnikových zamestnancov, sa uskutočnil v rôznych krajinách Európy.

Podľa českých manažérov sú ich zamestnanci vo všetkých ohľadoch pod priemerom Európskej únie. Európskemu priemeru sa Česi blížia len v základoch práce s počítačom, elektronickú poštu alebo textový editor dokáže používať 85 percent českých zamestnancov. Avšak pri ovládaní špecializovaného software alebo využívaní internetu Česi výrazne zaostávajú a predbehli ich dokonca aj Rumuni.

Šmihuľa Jozef: V práci s počítačom sú Česi len priemerní

CS24_early

„Ano, je to pravda. Komunita okolo linuxového jádra nabízí všem firmám vývoj linuxových ovladačů zdarma,” napsal do svého blogu Greg Kroah-Hartman. Svůj zápis skutečně pojal jako lákadlo pro společnosti, které by měly zájem nechat si „ušít” bezplatně ovladač na vlastní zařízení. Stačí prý dodat specifikaci a odpovídat na nějaké ty technické dotazy.

Petr Krčmář: Vývojář jádra nabízí tvorbu ovladačů zdarma

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku