Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Sun koupil společnost MySQL AB

20. 1. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V tomto týdnu jste si mohli přečíst o tom, jak společnost Sun koupila firmu MySQL AB. Dopady tohoto kroku pocítíme jistě až v budoucnu, už teď se ale divoce spekuluje o tom, co by to mohlo znamenat. Přinesli jsme také informace o nárůstu uživatelů MSIE7 nebo výsledky průzkumu mezi administrátory.

Sun a MySQL

CEO a prezident společnosti Sun Microsystems Jonathan Schwartz uveřejnil na svém blogu informaci o koupi společnosti MySQL AB. Společnost byla koupena za jednu miliardu dolarů. MySQL AB stojí za vývojem světoznámé open-source databáze MySQL.

Petr Šmíd: Sun koupil společnost MySQL AB

Různé

Migrace z Internet Exploreru 6 na novou verzi 7 probíhá pozvolna a starý prohlížeč ještě stále kraluje většině počítačů. Před několika týdny však došlo k prudkému obratu a přesun uživatelů se několikanásobně zrychlil. Zjišťovali jsme pro vás, co takovou změnu způsobilo: Nelegální uživatelé Windows.

Petr Krčmář: Podíl IE7 se zvyšuje díky nelegálním uživatelům

V rámci diplomovej práce som realizoval štatistický prieskum názorov a preferencií systémových administrátorov na záležitosti týkajúce sa operačných systémov. Tu prinášam popis a vyhodnotenie spomenutého prieskumu, zameraného na operačné systémy, servery, virtualizáciu a prácu administrátora.

Matúš Kováčik: Prieskum názorov systémových administrátorov

Nejčtenější zprávičky

K dispozici jsou zdrojové kódy ke klasické hře SimCity, která je nyní uvolněna pod licencí GNU GPL. Název hry musel být bohužel změněn kvůli ochranným známkám, které vlastní Electronic Arts. Nyní se tedy jmenuje Micropolis, což jí ale nijak neubírá na kvalitě.

Petr Krčmář: Klasické SimCity bylo vydáno pod licencí GNU GPL

Na InfoWorldu si můžete přečíst krátký článek, který navrhuje jednoduché řešení „problému Vista“. Využijte virtualizaci pro Windows XP a nasaďte Linux. Během postupného přechodu na Linux můžete kritické aplikace určené pro Windows XP provozovat ve virtuálním prostředí. Toto řešení má v důsledku i ekologické výhody, protože můžete použít stávající hardware, na kterém běží současné Windows XP a nemusíte nakupovat extra výkonný energeticky náročnější hardware jen kvůli MS Vista.

Pavel Chalupa: Linux je ekologičtější než MS Vista

Nedávno dosáhl unixový čas pěkného kulatého čísla. Slashdot nyní upozorňuje, že v sobotu 19. ledna bude zbývat přesně třicet let do takzvaného problému Y2K38. V roce 2038 totiž unixový čas naplní 32bitová počítadla a podle mnohých by mohlo dojít k nepříjemným problémům.

Petr Krčmář: Do problému Y2K38 zbývá 30 let

Dnes jsem od pana Jindřicha Rohlíka z Napoleongames.cz obdržel informaci, že hra Brány Skeldalu byla uvolněna v podobě zdrojových kódů pod licencí GNU GPL.

CIJOML: Brány Skeldalu vydány jako open source

Existuje několik různých sdružení firem, která se zabývají prosazováním open-source řešení na trhu mobilních telefonů. Největšími z nich jsou Linux Phone Standards (LiPS) a nadace Linux Mobile (LiMo). Obě mají trochu jiné cíle – zatímco LiPS se snaží přijít s ucelenou sadou standardů pro mobilní Linux, LiMo nabízí jen jednu vrstvu, nad kterou si své proprietární technologie postaví sám výrobce. Trolltech je zakládajícím členem organizace LiPS. Tu přesto ve druhé polovině loňského roku potichu opustil a nyní na Consumer Electronics Show v Las Vegas oznámil, že se stává členem nadace LiMo.

Petr Krčmář: Trolltech převlékl kabát a změnil potichu strany

Neal Nelson provedl sadu zátěžových testů výkonově obdobných serverů se čtyřjádrovými procesory AMD Opteron a Intel Xeon. Testy byly prováděny na systému SUSE Linux Enterprise Server, Apache2 a MySQL. Podrobný popis, tabulky měření, část zdrojových kódů i některá nastavení systému naleznete v PDF. Zatímco některé konfigurace s Intel Xeon nabízely až o 14 % lepší průchodnost, u konfigurací s AMD Opteron byla při testech naměřena až o 41 % nižší spotřeba elektrické energie.

Pavel Chalupa: Porovnání serverů AMD vs Intel

Naše elektronická knihovna je na světě přibližně měsíc a za tu dobu se nám podařilo zdvojnásobit počet knih, které v ní najdete – nyní je jich tam rovná stovka. Samozřejmě je to především vaší zásluhou, protože nám posíláte tipy na zajímavé tituly, které jsme ještě nezařadili. Pokud víte o nějakém dalším, neváhejte nám napsat s pomocí formuláře, který je přímo v knihovně.

Petr Krčmář: Sto knih v elektronické knihovně Root.cz

Jedním z největších problémů kancelářského balíku OpenOffice.org zajisté je nepříliš velká rychlost. Jeho vývojáři jsou si toho vědomi a tak nyní mezi řady vývojářů OpenOffice.org přibudou experti na optimalizaci rychlosti.

Jakub Šťastný: OpenOffice tým doplní experti na optimalizaci rychlosti

Výběr z blogů

Getting Things Done, zkráceně GTD, je technika sloužící k zorganizování našich úkolů tak, abychom se v nich vyznali a abychom je byli schopni včas dokončovat. Hype nebo realita?

Blog Jakuba Šťastného: Zorganizujte své aktivity pomocí GTD!

Tak se to snad konečně blíží, už jsem myslel, že se nedočkám. Různé vlivy a neovlivnitelné faktory mohou za to, že kniha Linux – postavte si počítačovou síť vyjde až příští týden.

Blog Petra Krčmáře: Příští týden mi vyjde nová kniha

Skupina vývojářů kolem Wolfganga Meiera dnes oznámila uvolnění verze 1.2 open-source XML databáze eXist. Je to po roce znovu další pořádný krok dopředu na mnoha frontách.

Blog Petra Cimpricha: eXist 1.2 je venku

CS24_early

Konečně jsem se dostal k tomu, abych opravil chyby v českém překladu Katedrály a tržiště a vytvořil aktualizovanou verzi knihy. Už teď ji můžete najít v naší elektronické knihovně.

Blog Petra Krčmáře: Katedrála a tržiště po opravě chyb

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku