Hlavní navigace

Urban Terror: protiteroristická akce na Linuxu

20. 3. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V dnešní pravidelné recenzi linuxové hry vám představím onlinovou FPS střílečku s názvem Urban Terror, která nápadně připomíná známý Counter-Strike. Urban Terror běží jak pod Linuxem, tak pod Windows a OS X. Hra využívá dobře vyladěného enginu ioquake3 a je distribuována herní platformou Desura.

První spuštění

Potom, co si po stažení Urban Terror z distribuční platformy Desura hru poprvé pustíte, budete s největší pravděpodobností muset provést různá nastavení, především na kartě zobrazení, pokud nevlastníte velmi pomalý stroj. Urban Terror se defaultně spustí v rozlišení 800×600 se 16bitovou barevnou hloubkou a detaily staženými na minimum, a to vše je na dnešní dobu poněkud málo. Jakmile však poladíte nastavení, objeví se před vámi hra s krásnou grafikou a příjemným uživatelským rozhraním, včetně pěkně zpracovaného HUDu.

Můžete se připojit k již existujícímu serveru, bohužel v době, kdy jsem hru testoval, nebyl žádný k dispozici, a nebo lze založit server vlastní, kde si zvolíte z několika map přidružených k velkému množství herních módů a máte možnost před zahájením hry ještě nastavit různé vlastnosti prostředí a konkrétní pravidla herního módu.

Ve hře bohužel nejsou žádní počítačem řízení hráči, tzv. boti. Na síti však lze nalézt návod, jak tyto umělé hráče do hry zapojit, přestože dle oficiálních stránek nejsou ve hře již déle podporováni.

Tučný arzenál

Zbraní je v Urban Terror vskutku požehnané množství, od nože přes různé pistole, brokovnice, samopaly, odstřelovací pušky s teleskopickým hledím atd. Všechny zbraně jsou výborně vymodelované a skvěle otexturované a neméně skvělé jsou i jejich plynulé animace a zvuk. Velmi přehledný HUD umožňuje náhled do zbraňového inventáře a možnost jak rychlého přepnutí na určitou zbraň, tak přepínání na další a předchozí. Hráče lze také obléct do neprůstřelné vesty, která zmírní zranění po inkasovaných zásazích a do helmy, jenž má stejný účinek.

Mapy

Mapy hry Urban Terror jsou rozhlehlé i malé a vztahují se k určitým herním módům, jako Team deathmatch, Capture-the-flag aj. Z hlediska leveldesignu jsou mapy velmi dobře vypracované, vyladěné k příjemné hratelnosti všech herních módů. Na své si přijdou aktivní hráči, zvyklí pobíhat po mapě a minimálně se krýt, i trpěliví snipeři, zvyklí zaujmout skrytou pozici a tiše vyčkávat na nepřítele.

Ovládání

Urban Terror je do značné míry klasickou first-person shooter hrou, ovládá se tedy tradiční kombinací [W] [S] [A] [D] pro pohyb, mezerníkem se skáče, levé myšítko je pro střelbu, pravé pro zoom-in/out u odstřelovacích pušek, [R] slouží k přebíjení a [G] pro zahození tasené zbraně. Navíc je možné si zvolit další dvě tlačítka pro výběr další a předchozí zbraně, já si je nastavil na kolečko myši tam a zpět.

Pohyb po mapách je svižný a plný akce, modely hráčů jsou rozdělené do hit-boxů, z nichž nejzranitelnější je samozřejmě hlava, dále trup a méně zranitelné jsou paže a nohy.

Zkouška… Team deathmatch

S boty jsem vyzkoušel herní mód Team deathmatch a byl jsem velmi příjemně překvapen, boti dobře spolupracují s hráčem i mezi sebou a není vůbec lehké je dostat. Jsou docela mazaní. Hra probíhá svižně a díky dobrým mapách je plná zajímavých přestřelek ať už v ulicích města, nebo v temném, gotickém chrámu, či ve strašidelném domě.

Také jsem vyzkoušel jsem velké množství zbraní, a bylo by opravdu těžké, vybrat si jednu oblíbenou, všechny se skvěle ovládají a je zábavné je v průběhu hry často střídat, tím se hra velmi liší od známého Counter-Striku, kde jsou hráči zvyklí již jen na kombinaci MP4/AK47, Deagle, případně odstřelovací puška AWP. To celou hru povyšuje o úroveň výš a dodává jí na pestrosti a zajímavosti. Překvapivé je především množství odstřelovacích pušek s teleskopickým hledím a tomu úměrný počet sniperských pozic na některých mapách, které vás přímo lákají zvolit si roli odstřelovače.

Zkouška č. 2… Bomb mode

Dalším herním módem, který jsem vyzkoušel, byl mód s názvem Bomb mode. Jak již název napovídá, jde v něm o položení bomby záškodnickým týmem, případně jejímu zabránění týmem bránícím. Tedy klasický Counter-Terorists vs. Terorists v již zmiňovaném Counter-Striku. Zde proti sobě bojují týmy Red a Blue.

Primárním úkolem je tedy položit bombu nebo tomu zabránit, na druhém místě je zabíjení hráčů nepřátelského týmu. Vybití celého týmu protihráče má stejný efekt jako položení či zneškodnění bomby, tedy výhru kola a připsání bodu do týmového skóre.

I tento mód je velice svižný a je k němu ve hře spousta skvělých map, tento herní mód mě osobně bavil více než klasický Deathmatch nebo Team deathmatch.

Klady

Hra Urban Terror má velice pěknou grafiku a vyladěnou hratelnost a díky enginu ioquake3 i hardwarovou nenáročnost. Je multiplatformní, jede jak pod Linuxem, tak pod Windows i OS X. Zbraňový arzenál je velice bohatý a hra obsahuje také velké množství map a různé herní módy. Mapy jsou dobře vyladěné a leveldesignersky velice zdařilé se spoustou míst na otevřené přestřelky i skrytých zákoutí pro odstřelovače.

Zápory

Hru nehrají, překvapivě, skoro žádní hráči. Seznam serverů je věčně prázdný, nezbývá než si hru nahrát s boty, nebo se domluvit se známými na hře na konkrétní adrese.

CS24_early

Hodnocení

Hra s boty dokáže zabavit na několik hodin, pak se však omrzí a pravděpodobně už se k ní nikdy nevrátíte. Nevadí. I tak si hra zaslouží vysoké hodnocení, dávám tedy zasloužené 4 hvězdičky.

Hra je distribuována prostřednictvím herní distribuční platformy Desura.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se o výpočetní techniku a vše co s ní souvisí zajímá již od dětství. Fascinován je především sítěmi a otázkami jejich bezpečnosti.