Hlavní navigace

VNC - Vzdálený přístup k počítači

13. 8. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud znáte programy jako Carbon Copy nebo PC-Anywhere, pak jste doma. Stejně jako ony, vám VNC umožní přistupovat po síti k desktopu vzdáleného počítače, narozdíl od nich je však VNC zdarma a běží na windowsech, linuxu nebo třeba MACovi.

VNC – Virtual Network Computing – je multiplatformní systém pro vzdálené ovládání počítače. Je to jednoduché – sedíte někde v Třinci a z Ostravy vám zavolají, že by potřebovali něco udělat na počítači (typická náplň práce všech správců sítí). To, na co jste ještě před pár lety potřebovali auto a hromadu času nebo před nedávnem Carbon Copy, dnes zvládnete i z vašeho oblíbeného linuxu :), legálně a zadarmo. A je vcelku jedno, zda je ovládaný počítač metr od vás nebo na jiném kontinentu. Důležité je, aby byl připojen na TCP/IP síti, čili na internetu nebo na lokální síti s podporou tohoto protokolu.

Systém se skládá ze 2 částí – serveru a vieweru, tedy prohlížeče. Obě části mohou běžet na různých platformách a obojí je dostupné ve verzích pro 32-bitová windows, linux a jiné unixy a macintosh. Místo prohlížeče lze využít i obyčejný web browser s podporou javy, tuto kombinaci jsem nezkoušel, využití si ale dokážu představit – třeba někde v kavárně vás asi nenechají nic instalovat. Všechno potřebné je tady, doporučuji přečíst dokumentaci a FAQ. Server pro windows zde najdete už zkompilovaný a jeho instalace je poměrně triviální, linuxovou část budete muset zkompilovat – není to ale žádný problém. Doporučuji věnovat pozornost hlavně nastavení voleb serveru, které definují pravidla aktualizace desktopu – můžete tak podstatně zoptimalizovat rychlost práce hlavně na pomalejších sítích.

CS24_early

Samotný VNC neobsahuje žádné nástroje pro připojení tak jako Carbon Copy, což ale nemusí být problém, pokud máte připojení k internetu. Potřebujete znát pouze IP adresu ovládaného místa, ta se dá na dial-up připojení jednoduše zjistit třeba prostřednictvím ICQ. Samotný přenos je (tuším) kódovaný prostřednictvím DES a ke spuštění prohlížeče potřebujete znát heslo, nastavitelné na ovládané straně. Během samotné vzdálené práce není lokální uživatel nijak omezován, události myši a klávesnice se prostě provádějí tak, jak přijdou od obou uživatelů. To může být zdrojem nemalého veselí, pokud se oba ve stejnou chvíli snaží na něco trefit myší (a každý na něco jiného), doporučuji zkusit :), nicméně tato vlastnost předurčuje systém k využití během různých školení apod., přičemž k jednomu ovládanému počítači může být připojeno i více vzdálených uživatelů.

Po několikadenním testování mohu prohlásit, že to opravdu funguje, i když v některých aplikacích se ovládaná windows chovají trochu podivně. Konzolu dosu si musíte přepnout do okenního režimu (alt-enter), jinak neuvidíte nic :). Také některé dosové aplikace odmítají „poslouchat“ vstupy z klávesnice, autoři prohlašují, že o tom ví, pracují na řešení a prozatím doporučují v nutných případech napsat posloupnost kláves do notepadu a zkopírovat na okno dosové aplikace… Také mi připadá celý systém trochu pomalejší než Carbon Copy. Každopádně za vyzkoušení to stojí, možná, že vám VNC padne do ruky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku