Hlavní navigace

Windows NT jako Open source?

7. 7. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

30. června 2003 MS upustil od další podpory Windows NT. Uživatelé mohou tento OS dále používat, nebudou mít ovšem přístup k opravám a aktualizacím. Zákazníkům tak zůstává pouze možnost řešit problémy svépomocí. Okamžitě se objevily názory, že je vhodný čas uvolnit NT jako Open source a zachovat tak jejich existenci. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a objevily se články o nesmyslnosti a neuskutečnitelnosti podobného kroku. Přinášíme pohled z obou stran.

ZDNet zveřejnil článek nazvaný „Microsoftí open source NT – Linuxová nemesis?“, a jak praví autor příspěvku: „Po miliardových investicích na vývoj tohoto OS si lze jen těžko představit, že celý kód bude prostě smazán.“

Mělo by tedy význam uvolnit kód NT jako open source?

MS si jistě může přát, abychom zapomněli, že nějaké NT vůbec existovaly (a jistě bude každého nutit k upgrade na Windows Server 2003), faktem ovšem zůstává, že někde tam venku ;) je jistě řada vývojářů, kteří by byli ochotni letitý OS proměnit v mistrovské dílo.

Z pohledu MS jistě existují důvody držet v tajnosti aktuální kód (XP, Server 2003 atd.) Ale kdo může přesně říci, co se bude dít s trhem v příštích, řekněme dvou, letech? Letos MS díky Linuxu přišel o řadu lukrativních zakázek a zdá se, že tento trend bude pokračovat. Je docela možné, že se jednoho dne podíváme zpět a uvědomíme si, že rok 2003 se stal začátkem konce MS monopolu na poli desktopů.

V době linuxového boomu by si MS mohl otevřít další zdroj příjmů poskytováním podpory odběratelům jeho open source NT. Ačkoliv společnosti pomalu přesouvají své desktopy na Linux, open source Windows s podporou MS by mohly být něčím, na co by si počkaly. Tento tah by rozhodně v mnoha směrech zpomalil (či vykolejil?) linuxový rychlík dříve, než nabere plnou rychlost.

Již padla možnost, že MS by mohl přijít se svou vlastní linuxovou distribucí. To by ovšem znamenalo, že by firma přiznala, že Linux je lepší než Windows. Na druhou stranu, přesunutím své staré technologie do open source prostoru by MS případně mohl dominovat právě v oblasti open source desktopů. Ačkoliv by se již nejednalo o pozici síly (monopol), jistě by MS dál zůstal významným hráčem.

Již dnes je MS sám sobě největším konkurentem. Uvolněním NT kódu by tento trend sice pokračoval, ale větev Windows by se tak dostala i do oblasti, kam by MS normálně nikdy nepronikl. Samozřejmým argumentem proti uvolnění tohoto kódu by byla jeho další existence v nových produktech. Ale pokud je to tento případ, co pak znamenají ona prohlášení o „velkých revizích“, která slyšíme při každé aktualizaci Windows? V posledních verzích Windows tedy jistě nemůže být ani kousek z původních NT 4.0, že? ;)

Zdá se tedy, že toto je jistě ten správný čas, aby byl kód vrácen tam odkud vzešel, tedy vývojářům.

Toto byl původní článek z pera Munira Kotadia napsaný pro ZDNet. Na OSNews pak vyšel poněkud jiný názor na věc, napsaný Eugeniem Loli-Queruem. Jeho obsah opět ve stručnosti uvádím.

Windows NT je bez ohledu na množství použitých záplat 8 let starým systémem. Neobsahuje řadu nových vlastností později přidaných MS do Windows 2000, XP, 2003 Serveru. Jeho aktualizace by zabrala 5–6 let. Jinými slovy, tento OS dnes již není použitelný „tak, jak je“.

Všechny komerční systémy navíc obsahují řadu licencovaného kódu pro ovladače a jiné komponenty. Pokud by MS (nebo Apple či Be) plánovaly otevření jejich komerčního uzavřeného OS, čelily by možným soudním postihům ze strany všech držitelů patentů a copyrightů. Jen předělání všech těchto části by si vyžádalo značné úsilí. Například u BeOs by trvalo 4 měsíce týmové práce jen očištění systému od patentových a copyrightových závislostí. Přitom BeOs je drobným systém v porovnání s NT nebo OS X.

CS24_early

Uvolnění kódu (pod jakoukoliv licencí) by tedy bylo nákladné, a přitom by MS z obchodního hlediska v boji proti Linuxu nic nepřineslo. Naopak, MS by pravděpodobně nejvíce soupeřil sám se sebou, neboť ono uvolnění NT by mohlo ohrozit jeho plány pro upgrade na 2003 Server.

Budoucnost tedy bude spíše jiná. Pokud se Linux ukáže opravdu silným konkurentem, MS by třeba mohl nabídnout Longhorn zdarma ke stažení (jako ISO image) místo jeho prodeje. Ovšem těžko jej otevřou (lidé z projektu WINE „kradoucí“ WIN API a implementující binární kompatibilitu by znamenali pro MS smrtící smyčku). Distribuci zdarma si ovšem MS klidně dovolit může, neboť hlavním zdrojem jeho příjmů jsou serverové produkty a Office. Vlastní zákaznický OS sice mnoho nevydělává, ale zato je důležitý strategicky (umožňuje prodávat Office, který zase vydělává velmi ;)). Otevření kódu by ovšem bylo obchodní sebevraždou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku