Hlavní navigace

X-Bomber

16. 9. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Téměř každý se nyní snaží být, vypadat a chovat se cool. Je to moderní, nemusíte vědět, co to slovo znamená, prostě je to in, že? Na chlapíka s tupým veselým úsměvem v obličeji ale nemáte. Je tu hra X-Bomber.

Vkusná linka v jeho obličeji, která má představovat asi zrakové ústrojí, avšak zároveň působí jako jizva po lobotomii, je pouhou třešničkou na dortu. Vždy bych se za něj postavil a rozhodně nejen pro malicherný důvod, že před sebou svírá zapálenou bombu. Pojďme v jeho šlépějích.

X-Bomber, jak již samotný název napovídá, je zpracovaná kultovní hra Bomberman od tvůrce z Interplay. Pokud vám tento titul nic neříká, třeba vám něco napoví gamesa Dyna, rovněž proslavená hra, jež mi sebrala hodiny a hodiny mého života. Hra X-Bomber bohužel nepřináší nic převratného. Lze si vybrat ze single a multiplayer. Maximální počet hráčů jsou čtyři, přičemž dva playeři mohou současně obsluhovat jeden počítač.

x-bomber 1

Graficky se hra nemůže se svým bráškou Bombermanem srovnávat. Nejedná se o stejnou kategorii. I když hra obsahuje i zvukový doprovod, nepodařilo se mi jej zprovoznit. Nejspíš kvůli špatné adrese v nějaké proměnné, doufám, že chyba byla jen na mém stroji. Avšak jako nástroj skupinové zábavy je tento titul přijatelný. X-Bomber je nenáročný výkonem, tak také ovládáním, jež se skládá z následujících kláves:

[Šipka nahoru] – pohyb nahoru
[Šipka dolů] – pohyb dolů
[Šipka doleva] – též možnost podívat se vlevo
[Šipka doprava] – a dokonce i vpravo
[Mezerník] – položí bombu
[Enter] – aktivuje položenou rádiově ovládanou bombu
[Q] – navrátí vás do reality

x-bomber 2

Pokud jste si zvykli na řadu bonusů a bojíte se, že budete ochuzeni, hoďte chmury s nejistotou za hlavu. Ve hře se vyskytuje poměrně velké množství předmětů. Například:

  • Modré zdi – Zpravidla ohraničují hrací prostor a částečně jej také vyplňují. Jsou nezničitelné jakoukoli vámi dostupnou bombou.
  • Krabice – pod tímto heslem mám na mysli klasické červené krabice, které lze odpálit vhodně položenou bombou. Po jejich zničení se vám uvolní další prostor k bytí a budete-li mít štěstí, najdete pod ní také dárek v podobě níže popsaných bonusů.
  • TriNitroToluen – rovněž bedny rudé barvy, avšak s nápisem TNT. Při explozi zničí vše kolem. Dávejte si pozor na případné řetězové exploze, nachází-li se více TNT beden u sebe.
  • Transfér – klasický teleport známý z více typů her. Poté, co na něj vstoupíte, dojde k přemístění na náhodné místo na obrazovce, což je sice užitečné, mnohdy ale také smrtelně nebezpečné.
x-bomber 3

Co by však byl hrdina beze zbraně, co nadělá nečistoty, až paní uklízečky stávkují s hadrou v ruce? Váš zbrojíř pokorně nabízí:

  • Klasická bomba – Tento druh je dobře znám. Nachází se ve standardní výbavě. Doba výbuchu je neovlivnitelná. Po umístění bomba detonuje za dobu poměrně krátkou.
  • Rádiová bomba – Exaktněji řečeno, rádiově řízená bomba. Po položení si v klidu dojděte za roh a stisknutím klávesy [ENTER] ji odpalte. Doba mezi položením a samotnou explozí je časově neomezená.
x-bomber 4

Krom desítek beden různých typů a bomb, co jen stihnete položit, se samozřejmě objevují také různé perky. Jsou jimi například:

  • Více bomb – Nazelenalá ikona zobrazující bombu. Po každém sebrání tohoto perku máte jednu bombu navíc.
  • Rádiová bomba – Získáte možnost dálkového odpálení.
  • Tlačení – Časově omezený bonus umožňující posun krabic klasických a TNT.
  • Kopnutí – V případě ohrožení prostě nevhodnou bombu odkopnete k uklidnění vaší mysli.
  • Větší plamen – Lze sebrat nanejvýš osmkrát. Postupně navyšuje délku dráhy exploze.
  • Totální plamen – tento bonus je vskutku dosti silným přesvědčovacím argumentem. Po sebrání zvýší nejen účinek bomby, ale hned zvětší plamen na nejvyšší míru osmi jednotek.
x-bomber 5

Najdou se důvody, proč tuto hru nestahovat a nezatěžovat s ní váš počítač. Také se najdou důvody proč ano. Hru bych doporučil spíše pro její multiplayer, který skýtá potěšení s přáteli. Zpříjemnění školních přestávek, máte-li přístup k počítačům, či jen radost ze soutěžení. Stáhnutí pár set kB vám neublíží, zkuste to a uvidíte. Zavzpomínat na mládí při hře X-Bomber.

CS24_early

Pokud jste se rozhodli, že máte náladu zaběhat si v bludišti či házet bomby po přátelích v uzavřených prostorách, nebo prostě jen chcete něco rozflákat, pak si skočte na stránky téhle hry a stáhněte si ji. Po rozbalení zrojového balíčku vás čeká menší zásah do makefile. Na 16. a 22. řádce přepište proměnné na:

CFLAGS=-I/usr/X11R6/include
XLIB=-L /usr/X11R6/lib -lX11 

Tak a je to za námi. Teď už jen kompilace make. Nechť je váš doutnák dost dlouhý!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku