Hlavní navigace

Názor ke zprávičce FSF žaluje Cisco za porušení GNU GPL od Lael Ophir - Je třeba rozlišovat mezi patenty na One Click...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2008 16:45

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Je třeba rozlišovat mezi patenty na One Click Buy, a patenty týkající se například ztrátotých kompresí. Ty první by neměly být vůbec uděleny - a také typicky uděleny nejsou.

    Když vyrábíte džemy nebo plastové díly, také se na vás vztahuje řada legislativy, včetně známkového a v druhém případě i patentového práva. Ta "smrt programování" v USA vypadá tak, že je tam neskutečně obrovská nabídka SW, a americký SW používá celý svět. Navíc není pravda, že by tzv. SW patenty neplatily v Evropě. Podívejte se na patenty u MP3 a MPEG2 - jsou přihlášené a vymahatelné i v Evropě. Jediné co tu není je společný evropský rámec.

    Souhlas, pravidla se mají dodržovat. Včetně patentového práva, a včetně CSS. Mě jen udivuje, že si někteří lidé vybírají části duševního vlastnictví, které je třeba chránit (třeba dodržování GPL), a části které není třeba chránit (patenty, CSS). Připomíná to, když někdo křičí "je třeba bránit krádežím", pokud někdo krade jeho věci, a křičí "ale je to nefér, on má víc a nepotřebuje to", když něco krade od jiného.