Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Java 17 a OpenJDK 17 s hotovým Vector API a plánovaným koncem Applet API od Saljack - Víte, jak vypadá Micronaut aplikace? Je to můj...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 9. 2021 15:22

    Saljack

    Víte, jak vypadá Micronaut aplikace? Je to můj kód, který závisí na knihovnách Micronautu, případně na dalších knihovnách, které uvedu v závislostech. Klidně si to někdy zkuste, vytvořte si jednoduchou Micronaut aplikaci, dejte si do závislostí nějaké API z Java EE (jiné, než ke kterému Micronaut dodává) – třeba CDI. Až tu aplikaci zkusíte spustit, zjistíte, že nebude fungovat, protože tam bude chybět právě implementace CDI. Protože ji tam Micronaut nedodal, protože nic takového nedělá. Kdybyste to chtěl zprovoznit, budete muset do závislostí sám přidat implementaci CDI, nakonfigurovat ji… Když tohle uděláte, budete mít aplikaci závislou na Micronautu a zvolené implementaci CDI. Což je přesný opak toho, než o co se snažilo Java EE – abyste měl aplikaci závislou jen na API a mohl ji nasadit kamkoli.
    Tak asi je všem kromě vás jasné, že když přidáte dependency na api, tak tam nebude implementace.

    o to ve světě mikroslužeb není zájem. Protože když se vám ta mikroslužba přestane líbit, zahodíte ji a napíšete jinou, klidně v jiném jazyce nebo s jiným frameworkem. O takovouhle sjednocující platformu pro enterprise aplikace zkrátka už není zdaleka takový zájem, jako dříve, takže je logické, že do toho někdo nechce investovat.
    Právě, že o tohle by zájem byl a v dnešní době by to bylo velmi potřeba. Napíšete serverless podle API a spustíte to na Azure, AWS atp.

    Takže pořád netuším, co měl podle vás Oracle s Java EE dělat. Pokud jste tím chtěl říct, že měl Oracle udělat něco takového, jako je Quarkus, pak to se stalo – za Helidonem, který jsem tu několikrát zmiňoval, je právě Oracle.
    Jenže tohle měl udělat v roce 2015 a nazvat to Java EE Microservice. A o tom je celá tahle diskuze.