Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Podpora ODF v MS Office bude pod drobnohledem od Lael Ophir - 3. Proč chcete chránit menší firmy tím, že...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 5. 2008 14:56

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    3. Proč chcete chránit menší firmy tím, že větší firmy budete dusit? Menší firmy buď mají co nového přinést (pak se prosadí samy), nebo nic nepřinášejí (pak ať zaniknou). Pěstovat si trh jako botanickou zahradu, a určovat si množství druhů v zahrádce, je nesmysl. Trh je o hospodářské soutěži. Jedni vyhrávají, druzí krachují. Některé oblasti trhu zůstanou úplně opuštěné, a zaplní se později samy, pokud bude poptávka. Jiné jsou přehuštěné, a pak dochází ke slučování firem, případně krachům. Další oblasti trhu již slučováním prošly, a hraje na nich pár velkých hráčů; ti typicky časem dohrají, viz co jsem psal v http://www.root.cz/zpravicky/podpora-odf-v-ms-office-bude-pod-drobnohledem/206512/ . Tak vypadá přirozený trh.
    4. Antimonopolní zákony sou mnohdy velmi vágní. Zvlášť v případě MS vs EU, kde EK sice není schopna říci, jakou chce dokumentaci, ale zato může dokola mechanicky opakovat "ta dokumentace se nám nelíbí, protože nám to řekli konkurenti, tady máte další pokutu; a jak má dokumentace vypadat, to vám neřekneme". Upozorňuji, že pokuta jde do unijního rozpočtu, takže EK má dobrý důvod jí udělit (zjevný střet zájmů).
    5. Pokud pracovník píše v rámci pracovního poměru kód, výsledek může požívat ochrany autorskám zákonem. V takovém případě zaměstnanec souhlasí s tím, že výkon autorských práv provádí zaměstnavatel. To je standardní součást pracovní smlouvy.
    Obecně akceptuji omezení, pokud zamezují zásahu do práv ostatních lidí. Nějak mi uniká, jak do práv ostatních zasahuje třeba integrace WMP do Windows. Upozorňuji, že přehrávač multimédií byl ve Windows tuším od verze 3.11, a začal vadit až tehdy, když pánové z Real Networks plakali, že jejich formát nikdo nepoužívá. Zřejmě tedy firma Real Networks má nějaké své "právo na trh", "právo na úspěch", a MS musí být omezen, aby toto právo Real Networks nebylo poškozeno. Jenže 1) takové právo neexistuje - RN musí soutěžit na trhu, a pak případně vyhrát, 2) EK nemá chránit konkurenční výrobce, ale *zákazníky*, 3) omysl EK dokumentuje fakt, že Window XP N nekoupil prakticky nikdo; MS prostě věděl, co trh chce, a EK byla mimo.
    Antimonopolní zákony nepřikazují interoperatiblitu SW. Pokud by přikazovaly, byla by to forma vyvlastnění. Nicméně EK si vykládá zákony, jak se jí líbí. Má k tomu dobrou pozici, protože rozporovat to může pouze evropský soud, a ten je pod značným tlakem (jde o miliardy), takže na spravedlivý proces je nulová šance. Dost hrozné, nemyslíte?
    6. Svoboda podnikání je osobní svobodou, viz poslední odstavec zde: http://www.root.cz/zpravicky/podpora-odf-v-ms-office-bude-pod-drobnohledem/206501/
    7. Zřejmě pracujete v oboru, a tedy na rozdíl od snílků víte, že odpovědnost za běžný SW ani není technicky možná.

    Root navštěvuji, protože jsou tu občas zajímavé články. Root.cz, informace nejen ze světa Linuxu. Do diskuzí se zpravidla zapojuji, když cítím potřebu se k něčemu vyjádřit (například k nepravdivým informacím ve zprávě, nebo nesprávné interpretaci fakt). Faktem je, že se to občas zvrhne ve flame. To je zřejmě dané tím, že řada čtenářů root.cz se na svět dívá jinak. A řekl bych, že celkem naivně. Musím ale říci, že pokud jde o tvrdá fakta, tak se zde se spoustou lidí shodnu. Rozdíly jsou spíše v interprertaci těch fakt.