Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Služba mojeID nově nabízí ověření na úroveň záruky „Vysoká“ od Filip Jirsák - Ale eliminace papírové agendy je špatný cíl. Pokud...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 12. 2021 17:59

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Ale eliminace papírové agendy je špatný cíl. Pokud budete do elektronického formuláře vyplňovat údaje, které o vás ví jiná státní instituce, je to pořád téměř stejně špatně, jako když je vyplňujete do papírového formuláře.

    Navíc spousta lidí prostě nepoužívá počítače a nechce je používat. A je špatně, pokud jim to stát nutí jenom proto, že je to pro stát pohodlnější. V tomhle tu má být stát pro občany, nikoli naopak. Elektronická komunikace je z principu mnohem pohodlnější pro všechny, kdo ji chtějí a umí využívat. Proč všechny banky zavádějí elektronické a mobilní bankovnictví? Protože to chtějí klienti, a banky na tom navíc ušetří. Dobře udělanou digitální transformaci státu by občané chtěli a nebylo by nutné je k tomu nutit, naopak by si to pořizovali sami. Vždyť je to krásně vidět právě na identitě občana a MojeID – to si lidé pořizují dobrovolně proto, že chtějí, ne proto, že jim to někdo nutí. Čehož se stát zase chopil a chce jim k tomu nacpat něco, co nechtějí.