Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Vše co potřebujete vědět o licencích ve dvou minutách od Karel - Ono je to ještě trochu jinak. O tom,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2013 10:25

    Karel (neregistrovaný)

    Ono je to ještě trochu jinak. O tom, zda dílo patří zaměstnavateli nebo zaměstnanci může rozhodnout pouze soud. Což je metoda naprd. Proto se zaměstnavatelům doporučuje uzavírat dodatky k pracovním smlouvám, ve kterých se toto výslovně uvede. A zaměstnancům se doporučuje to brát na vědomí a raději konat protiopatření typu nechat si od zaměstnavatele podepsat papír, že zaměstnavatel bere na vědomí, že zaměstnanec mimo pracovní dobu vykonává činnost podobnou té, kterou vykonává pro zaměstnavatele. A nejlépe rovnou získat potvrzení, že si ji zaměstnavatel nenárokuje jako vlastní.

    Jinak k tomu soudu - jsem obeznámen s případem, kdy si zaměstnavatel nárokoval modelovací nástroj, který si jeden zaměstnanec napsal v soukromí a pak ho pod GPL využíval pro zaměstnavatele. Soud uznal, že si to ten člověk napsal v soukromí (pomohlo mu, že to nepsal sám, ale s kamarády co nebyli zaměstnáni u stejného zaměstnavatele) a tudíž se jedná o jeho dílo, na které nemá zaměstnavatel nárok. A také znám případ, kdy zaměstnanec naopak prohrál spor, protože programoval reporty jak pro zaměstnavatele, tak jako bokovku.