Hlavní navigace

0verkill

23. 9. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Úžasná síťová řežba, ve které jde o život. Připojte se a jděte po nich, protože oni po vás jdou. Krvavé kusy ascii znaků budou lítat vzduchem.

0verkill je česká hra, která vás dostane zpět do dob největší slávy ZX Spectra. Pokud staré časy milujete a rádi si zastřílíte po síti s kamarády, je 0verkill pro vás to pravé.

Vývoj hry začal v polovině roku 2000 a ukončen byl na konci roku 2001. Cílem autorů bylo napsat něco úplně nového, síťového a hodně zábavného.

Hra oficiálně běží pod Linuxem, OS/2 a MS Windows, ale neměl by být problém ji přeložit třeba pod BSD. Pokud jste to zkusili, rozhodně se podělte v diskusi o zkušenosti.

Ze stránek projektu si můžete stáhnout jak zdrojové kódy, tak rovnou binárky. Pokud se s tím nechcete patlat, doporučuji právě ty.

0verkill 1

Instalace, pokud se to tak dá vůbec nazvat, je velmi jednoduchá. Stačí archiv kamkoliv rozbalit. To je vše.

V adresáři se objeví několik adresářů a souborů. Pro nás jsou samozřejmě podstatné spustitelné soubory:

  • 0verkill – samotný klient
  • x0verkill – klient pro Xka
  • server – prostě server
  • bot – virtuální klient pro umělé hráče

Kromě toho je tam ještě jednoduchý editor levelů a přehrávač ascii videa. Ty ale nebudete ke hře potřebovat.

0verkill 2

Hra je naprosto nenáročná na jakékoliv knihovny. Podívejte se sami na výpis

$ ldd 0verkill

libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0x40025000)
libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0x40047000)
/lib/ld-linux.so.2 => /lib/ld-linux.so.2 (0x40000000) 

Měla by proto běžet úplně všude.

Protože se jedná o síťovou hru, je potřeba nejprve spustit server. Stačí jen spustit stejnojmenný soubor. Server si standardně otevře UDP port 6666. Pokud se vám to nelíbí, můžete se jednoduše pomocí parametru -p číslo portu změnit.

Pokud chcete hrát sami nebo je vás málo, pusťte si ještě na některém počítači pár botů. Stačí k tomu příkaz bot s parametrem -a následovaným názvem nebo IP adresou serveru. Bot sám naskočí, připojí se a hned začne hrát. Můžete si jich samozřejmě spustit víc, to je jen na vás.

0verkill 3

Pak už stačí jen spustit vlastního klienta. Na výběr máte buďto standardní 0verkill, nebo x0verkill, který se spouští v grafice a umí navíc přesměrovat displej a změnit font. Jinak je ale úplně stejný.

Po startu si v úvodní obrazovce musíte vybrat server, jeho port, své jméno a barvu. Pak už pomocí klávesy enter spadnete přímo do hry. Objevíte se na náhodném místě v naprosto neznámém prostředí. Platí, že po každém úmrtí se objevíte někde jinde. To jen, aby to nebylo tak jednoduché.

Jak jste už poznali z okolních obrázků, 0verkill je 2D střílečka běžící v textovém režimu. To ale vůbec nebrání v zábavě. Je rychlá, dynamická a hlavně nenáročná. Sežeňte s kamarády pár starých terminálů a hurá do toho.

0verkill 4

Ovládání je docela intuitivní:

Ovládání hry 0verkill
vlevo, vpravo pohyb
shift běh
capslock autorun
nahoru skok
c nebo dolů a směr zalehnutí
d dolů po žebříku
ctrl nebo z výstřel
1, 2, 3, 4, 5 změna zbraně
enter chat
mezerník oživení mrtvého hráče
f10 nebo q konec

Ve hře jde pochopitelně o to, sejmout co nejvíc nepřátel. K tomu vám slouží pětice zbraní:

  • Pistole
  • Puška
  • UZI (samopal)
  • Ostřelovačka
  • Granáty

Není ale jedno, kam a jak nepřítele trefíte. Jsou zohledňovány různé detaily jako vzdálenost střelce, místo, kam zasáhl, a podobně. Samozřejmě záleží také na aktuálním stavu neprůstřelné vesty a použité zbrani.

Ve hře nacházíte spoustu zajímavých předmětů, jako jsou samozřejmě zbraně, ale také lékárničky, neprůstřelné vesty, výbušniny a další. Kromě toho najdete i artefakty způsobující neviditelnost.

Potkáte také náhodné návštěvníky (pozn. red: návštěvníci nejsou náhodní, pro znalce reálií jsou hlavním důvodem k hraní hry, kupříkladu jediný výjev, který jsem kreslila já, hráči nenásilně předá základy vyčíslitelnosti –Johanka), kteří jen tak postávají nebo velmi efektně pokuřují a dým se nad nimi hezky rozpouští.

ict ve školství 24

Co se týče grafického zpracování, byl jsem velmi mile překvapen. Hodně věcí se hýbe, voda kape, nábojnice pěkně odletují a kusy těl létají kolem. Všechno se velmi realisticky odráží od zdí a granáty pěkně poskakují.

Přestože je celá hra ztvárněna v textovém režimu, je velmi zábavná a určitě si s ní na vaší síti užijete spoustu legrace. Ideální pro rozsáhlé komunitní sítě.

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.