Hlavní navigace

Odměnu 271 tisíc Kč si rozdělí sedm českých projektů

4. 2. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Sdružení CZ.NIC, správce domény nejvyšší úrovně .CZ, oznámilo výsledky prvního ročníku soutěže pro mladé vývojáře: VIP - Vyvíjej, Inovuj, Programuj. Do ní mohli zájemci v loňském roce přihlásit projekty vyvíjející open-source software v oblasti internetových technologií, služeb či infrastruktury.

K tématu dále čtěte:

Google Summer of Code je velmi populární letní akce, při které je možno pracovat pro některé open-source projekty a získat při tom příjemnou finanční odměnu od společnosti Google. V loňském roce se o něco podobného pokusilo sdružení CZ.NIC, které je správcem domény .CZ a angažuje se v oblasti open source.

Soutěž měla celkem dvě kola. V prvním z nich bylo možné zaslat návrhy na vlastní projekt včetně předpokládaných hodnoticích kritérií neboli cílů, které má projekt po dokončení splnit. Tato fáze probíhala do poloviny října. Od konce října do poloviny ledna letošního roku pak běžel samotný vývoj.

V prvním kole soutěže přihlásili zájemci celkem 32 projektů, z nichž loni v říjnu vybrala pětičlenná porota 12, kterým podle obtížnosti a významu přidělila finanční částky od 10 do 55 tisíc korun. Jednotliví soutěžící si tak mohli teoreticky na konci soutěže rozdělit až 405 tisíc korun.

Účelem soutěže je především:

  • podpora vývoje open-source softwaru, který bude prospěšný pro nejrůznější skupiny uživatelů internetových služeb,
  • motivace studentů středních a vysokých škol, ale i programátorů a vývojářů z praxe, k účasti na vývoji open-source softwaru,
  • poskytnout studentům možnost využít své znalosti na zajímavých a skutečně realizovatelných projektech, a
  • možná další spolupráce úspěšných soutěžících s vyhlašovatelem soutěže.

Do 15. ledna přišlo na adresu sdružení pouze sedm z 12 vybraných projektů. U nich porota posuzovala, v jakém rozsahu byla splněna jednotlivá zadání, která si na začátku určili samotní soutěžící. Slavnostní setkání porotců s účastníky soutěže a předání cen se uskuteční 12. února tohoto roku v Praze.

Přihlášené projekty hodnotila komise ve složení:

  • Petr Krčmář – šéfredaktor serveru Root.cz
  • Ondřej Surý – technický ředitel sdružení CZ.NIC
  • Ing. RNDr. Jiří Peterka – nezávislý konzultant a publicista, pracovník Matematicko-fyzikální fakulty UK
  • Ing. Dan Ohnesorg – předseda Českého sdružení uživatelů Linuxu (CZLUG)
  • Marek Fábry – manažer IT vývoje Internet Mall

Kvalita odevzdaných prací nás velice překvapila. Tři z projektů, z nichž dva se věnují technologii DNS, dokonce porota ocenila vyšší částkou, než jakou původně navrhla. Ve všech těchto případech se jednalo o práce, které realizovali vysokoškoláci, říká jeden z porotců soutěže Ondřej Surý, technický ředitel sdružení CZ.NIC.

Máme radost z toho, jaký byl o soutěž mezi mladými lidmi zájem. Proto v ní určitě budeme pokračovat. Informace o druhém ročníku soutěže zveřejníme v průběhu tohoto roku jak na stránkách sdružení, tak na internetové adrese projektu VIP, doplňuje Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

root_podpora

Cílovou částku 271 tisíc korun si tedy nakonec rozdělí autoři sedmi projektů, které byly úspěšně dokončeny:

CZ.NIC už pomalu začíná hovořit o dalším ročníku, který bude mít mírně upravená pravidla a projekty budou před komisí představovat přímo samotní autoři. Pokud chcete získat nemalou částku na podporu svého open-source projektu, můžete uvažovat nad účastí v příštím ročníku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.