Hlavní navigace

Airstrike: nebe s vůní leteckého benzínu

27. 4. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Blankytná obloha s nadýchanými obláčky navozuje představu malebné romantické chvilky. Nemusí tomu ovšem být vždy, jak se ostatně přesvědčíte v dnešní recenzované hře. Nebe se stane bojištěm. Ptáky vystřídají letadla, která se do sebe pustí se stejnou dravostí. Remíza není přípustná a oba piloti to moc dobře ví.

Airstrike je 2D dynamickou a zábavnou střílečkou z prostředí nelítostných soubojů gentlemanů ve svých strojích. Byli jednou dva Baroni, červený a modrý, kteří se neměli příliš v lásce. Zkrátka se dne neznámého roku nejasného rozhodli, že obloha pro oba jejich létající stroje není dost veliká. Vzletěli do mraků stejně vyzbrojeni a byli tam tak dlouho, dokud jeden nepřistál až moc rychle a zároveň naposledy. Možná se to onehdy odehrálo krapet jindy, ale to se už nedozvíme. Příběh či doprovodný scénář se asi zřítil a nepodařilo se jej vypátrat či sestavit.

Airstrike 1

Jinými slovy, hra je z pohledu pravidel skutečné prostá. Celá se odehrává na jedné obrazovce, která se vám nesmazatelně vryje do paměti. Za důležité bych považoval hlavně následující prvky: Kanón uprostřed. Je neutrální, střídavě střílí na pravou a levou část obrazovky. Jeho zásah má nezanedbatelné poškození. Šikovně se dá využít při setřesení protivníka za vašimi zády. Dvě letadla neboli hlavní aktéři našeho příběhu. Jak již bylo napsáno v úvodu, jedná se o modrý a červený stroj hájící barvu svého barona. Krom toho se na obloze vyskytují mraky, balóny, vzducholodě atd. Jejich význam není až takový.

Airstrike 2

Cílem je samozřejmě sestřelení protivníka. Hraje se na pět vítězství. Počítadlo skóre je na středu obrazovky ve spodní části. S každým novým letadlem máte k dispozici pět bomb, které jsou obzvláště účinné, a nekonečné množství ran z kulometu. Měřiče paliva v levém a pravém spodním okraji ani zpočátku sledovat nemusíte, s největší pravděpodobností vás čeká zánik dříve, než by mohly klesnout na červenou oblast. Kolik zásahů letadla snesou, není dáno přesným ukazatelem. Při středním poškození však vnímáme bílý dým vycházející z nich, těžké poškození je charakterizováno hustým černým dýmem, a pak již sbohem a šáteček.

Po spuštění Airstrike se hned dostanete do duelu. Chcete-li hlavní nabídku, musíte co nejdříve stisknout escape. Hra se pozastaví a vy si můžete změnit, co se vám zalíbí. Není toho zas až tak moc. Player setup, kde rozhodnete, který z hráčů je ovládán počítačem a který člověkem. Celkem máte čtyři možnosti, je možná i podívaná na souboj dvou počítačů, který se mi osobně zdál značně nudný. Z dalších možností (options) je tu zapnutí fullscreen, debug mode,lze si přečíst credits atd. Nutno podotknout, že hra Airstrike je ve stádiu pozvolného vývoje. Zábavná je již nyní a třeba poukázáním na dílo zrychlíme další postup ke konečné verzi.

Airstrike 3

Grafické zpracování hry se nese v hezkém kresleném stylu. Drobná letadélka nezatížená přespříliš fyzickou realitou se jako modely lehce nesou oblohou. Rozkošné detaily jako je doutnák na dělu umožňující přesné načasování pasti na oponenta nebo dělová koule, jež exploduje při srážce s opeřencem, který posléze vesele odletí dále, rozhodně vykouzlí úsměv na nejedné tváři. Doprovodná hudba bohužel chybí a přitom by se hodilo takové množství skladeb. Zvuky tu také jsou, ačkoli mi osobně nezněly příliš vhodně. Ovládání zahrnuje jen pár kláves, jmenovitě rotaci doleva, doprava, akceleraci, střelbu a shazování bomb. Nic složitého a zákeřného. Hratelnost je výtečná.

CS24_early

Airstrike 4

Letecká střetnutí na strojích staršího data výroby v sobě mají určité kouzlo. Chcete-li jej okusit, užít si přitom zábavy a být zároveň v klidu s vědomím, že nejde o život, je Airstrike vhodnou volbou. Jak jsem již napsal a raději zopakuji, nejedná se o finální verzi, mnoho se ještě změní. Myslím si však, že autoři jsou na dobré cestě a já jim přeji hodně štěstí v jejich počínání.

Na stránce hry jsou zdrojáky pro Linux, ty si stačí stáhnout, ujisit se, že máte knihovny SDL a SDL_image a napsat make v adresáři s Airstrikem. Měla by vypadnout binárka airstrike, již stačí spustit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku