Hlavní navigace

Apple iPad: nový trh i pro Linux?

1. 2. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Minulý týden ve středu napochodoval Steve Jobs ve svém černém roláku na pódium a představil technologickou novinku firmy Apple. Velmi plochý a lehký tablet ideální na cesty i do obýváku. Na psaní to sice moc není, ale pokud jde o hledání a čtení informací, nic lepšího nenajdete. Není to ale i šance pro Linux?

Marketing Applu má jedinečný dar dostávat nové technologie mezi lidi. Jen velmi s obtížemi bychom si mohli představit dnešní mobilní telefony bez předlohy, jakou dal iPhone. To co se stalo od představení iPhonu na poli mobilních telefonů, konkurence jen velmi těžko dobíhá. Microsoft se svým Windows Mobile se nedokázal přizpůsobit do dnes a jediné co ho drží na vlně je firma HTC. Výrobci klasických mobilních telefonů se začali soustředit i na ergonomii prostředí a v této době už se pracovalo i na Androidu, který si z iPhona také ukrojil z krajíce nápadů.

Apple vždy vytvářel zařízení pro konkrétní účel. Chodí na věci obráceně než ostatní výrobci, kteří nabouchají hardware novými technologiemi a účel si uživatelé naleznou sami. Nejsem zrovna fanda Applu a mám radši univerzální zařízení, nicméně i způsob, kterým na to jde Apple, má něco do sebe.

Nová kategorie mobilních zařízení?

Nyní před námi leží otázka, jestli se to samé nestane i s tablety. Podívejme se na první video z představení iPadu od firmy Apple, kde Steve Jobs vysvětluje, proč je iPad zrovna tablet.

Steve Jobs začíná s tím, že tu máme zatím dvě kategorie zařízení, a to mobilní telefon a notebooky. Dodává, že netbook není samostatná kategorie, protože se jedná jen o levný, malý a pomalý notebook. Ve firmě Asus by asi nesouhlasili a já taky ne. Steve na to ovšem nabízí řešení a sáhne na stolku po dečku a vytáhne iPad. Když v sále utichne hučení, pokračuje v prezentaci dále.

iPad je tablet, kterých na trhu moc není a dalo by se říci, že to je první zařízení svého druhu. I kdyby se podobný tablet našel, patrně by nebyl tak hardwarově osekán jako iPad. Nicméně v kontextu, v jakém byl uveden, je iPad myšlen jako doplněk k notebooku a mobilnímu telefonu a může si proto dovolit být bez USB portu, bez multitaskingu a chovat se jako větší a výkonnější telefon. Když jsem venku, nebudu vytahovat notebook, abych si našel kdy jede vlak, ale sáhnu po mobilním telefonu. Když sedím ve vlaku, nebudu tahat notebook, abych mohl koukat na film, ale vytáhnu tablet. Když chci psát článek nebo programovat, nebudu to dělat na tabletu s virtuální klávesnicí, ať už si umí domýšlet slova jakkoli. Každé zařízení se hodí na něco jiného a s iPadem podle mě uhodil Apple hřebíček na hlavičku. Znám lidi, kteří počítač využívají maximálně pro psaní e-mailů a prohlížení webu. Pro ty by byl tablet mnohem lepší zařízení než notebook a mnohem lépe by se jim ovládalo. A jak Steve říká v první části videa, iPad je zařízení, které je velmi dobré, možná nejlepší, v klíčových věcech jako je právě hledání a čtení informací ať už v e-mailu, na webu nebo při sledování videa.

iPad

Další tři videa, ve kterých vystupuje Steve Jobs, představují základní aplikace, které jsou v iPadu nainstalované. Steve v nich ukazuje prohlížení webu, e-mailů, fotek a v neposlední řadě nezapomněl ani na filmy, YouTube videa a nový kancelářský balík iWork. Jsou to aplikace vyvinuté přímo i iPad. K němu je také k dispozici SDK, takže dřív nebo později se najdou další od třetích stran, a navíc lze na iPadu spouštět aplikace z iPhonu.

Do iPadu byl vložen rychlý 1 GHz procesor a na uživatelsky nevyměnitelnou baterii dokáže celé zařízení běžet 10h v zapnutém a měsíc ve vypnutém stavu. Display je vyroben technologií IPS, má úhlopříčku 9,7" a rozlišení 1024×768. Je to tedy klasický poměr 4:3, který je iPad stejně jako jiné věci často vyčítán. Dotyková vrstva je kapacitní, jinou od Applu ani čekat nemůžeme. Pro data je k dispozici 16, 32 nebo 64 GB paměti a iPad může být vybaven i GPS navigací a 3G modulem. Volba vybavení se podepíše na ceně, která se bude pohybovat od 499 do 823 USD. iPad je dále vybaven akcelerometrem a kompasem. Akcelerometr je v něm hlavně kvůli hrám, zato smysl kompasu zatím uživatelům uniká. S okolím je možné iPad spojit buď pomocí WiFi nkového standardu, Bluetooth nebo konektorem s třiceti piny, ve kterém by se mohly snad skrývat i piny USB portu.

iPad

Velkým plusem i mínusem je operační systém, na kterém iPad běží. Jde o iPhone OS 4.0. Plusem je již zmíněná možnost spouštět velké množství aplikací pro iPhone, ale zároveň chybí multitasking. Uživatelům iPhonu multitasking nechybí, protože je systém založený na jiných principech a s tím ho kupovali, ale pokud jde třeba o mě, já bych ho postrádal a věřím, že hodně lidí na tom je stejně. K běžným smrtelníkům by se první modely měly dostat během příštích dvou měsíců.

 Tablety a Linux

Plnokrevných tabletů se na trhu moc nenajde. Mám teď na mysli opravdové tablety, ne notebooky, kterým otočíte display a je z nich zázračně tablet. Pokud se Applu podaří mezi své uživatele zasít iPad, je velmi pravděpodobné, že na nově vzniklý trh přijdou jiné firmy s vlastním zařízením. Tyto zařízení budou pravděpodobně postavy na ARM procesorech a Atomech. V případě první skupiny procesorů je tak velká šance, že Linux dostane slovo, a to hlavně Android a distribuce založené na Moblinu. Obě platformy mají co nabídnout jak po grafické, tak po funkční stránce.

Skalním linuxákům bude vyhovovat, že si mohou systém libovolně upravovat a nebudou závislí pouze na rozmarech firmy, od které zařízení pochází. Ostatní uživatelé ocení systém vyladěný na míru hardwaru, velké množství aplikací (i když ne tolik jako na iPhone) a silnou firmu v pozadí, nezávislou na výrobci hardwaru. Někteří dokonce mohou být zvyklí např. na Androida už ze svého mobilního telefonu.

Na tabletech by konečně mohl Linux porazit svého hlavního konkurenta, a tedy Microsoft Windows. Ve světě se dnes s Linuxem prostě počítá a i když se na desktopu pohybuje v zastoupení od jednoho do dvou procent, na úplně novém trhu, na který nejsou Windows přizpůsobeny, by to pro něj mohla být velká výhoda. Androidu se v oblasti mobilních telefonů daří a dokázal si ukrojit již hezkou část koláče v nově prodaných telefonech. V březnu minulého roku byl u britského T-mobilu každý pátý prodaný telefon G1.

Android má zatím problémy hlavně s Marketem, kde ne všichni uživatelé mohou kupovat aplikace. Proslýchá se, že u nás by se to mělo snad v únoru změnit. Firmy tak nechtějí jít na androidí trh a pokud už jdou, řeší si platby po svém jako třeba Meridian Player. Na druhou stranu jsou u Androidu aplikace levnější než u iPhonu. Google tímto vývoj Androidu škrtí sám, ale i tak se dokázal rozšířit po celém světě.

Moblin zase není vyzkoušený, zatím se s ním neprodává žádné zařízení a ještě nějakou dobu nebude. Je možné na něm rozjet běžné aplikace, které známe z desktopu, má docela propracované uživatelské prostředí, ale chybí tu něco jako Market z Androidu. Komerční firmy toto zařízení neosloví.

CS24_early

 Závěr

iPad je tu, musíme ho chápat jako technologický pokus, o kterém se dá téměř s jistotou říci, že si své uživatele najde. Otevře se díky němu nový trh, který zatím zaplavovaly hybridní notebooky a netbooky a díky jiné než x86 architektuře by mohl přijít ke slovu i Linux, resp. Android a Moblin. Oba mají své nedostatky a iPhone OS také.

Obrázky jsou převzaty z oficiální Apple galerie, kde najdete třeba i 3D model iPadu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.