Hlavní navigace

Český vývojář Gentoo: Gentoo můžete mít i pod Windows

27. 5. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokračování rozhovoru s jedním z vývojářů Gentoo. Tomáše Chvátala, jsme se zeptali na to, jak probíhá oprava chyb v Gentoo, jak se testuje a jestli se podařilo uspokojivě vyřešit dřívější rozbroje ve vývojářské komunitě. Dozvěděli jsme se, že Gentoo nemusí být jen Linux, ale může běžet i pod Windows.

Toto je druhá polovina rozhovoru. Určitě si přečtěte také jeho první půlku.

Oprava chyb v Gentoo

Hodně lidí tvrdí, že Gentoo je mrtvé. Je to tím, že jim chybí informace?

Ano, on je opak pravdou. Od té doby, co skončil newsletter, jsme zdvojnásobili počet commitů. Jsme výrazně rychlejší a efektivnější, ale chyby přibývají stejným tempem a výsledky pak už vidí málokdo.

Projevuje se to i na tom, že uživatelé reptají, že přibývá chyb v ebuildech a nic se s tím nedělá. Máte k dispozici nějaké statistiky?

My to samozřejmě sledujeme a máme podrobné statistiky o tom, kolik bugu se otevřelo, kolik se jich zavřelo a kdo byl nejaktivnější. Asi půl roku máme k dispozici detailní zprávy o chybách a za tu dobu se vše drží přibližně na stejné úrovni. Ten pocit zpomalení ale může způsobovat to, že v některou chvíli mohou být některé části projektu aktivnější než jiné. Celkový počet opravených chyb je sice stejný, ale mění se balíky, na kterých se aktivně pracuje.

Kdo je Tomáš Chvátal?

Tomáš Chvátal studuje informatiku na České zemědělské univerzitě v Praze a v současné době pracuje jako administrátor a programátor v soukromém výzkumném ústavu České centrum pro vědu a společnost. Zároveň působí jako vývojář Gentoo a v současnosti je také členem Gentoo councilu – nejvyššího orgánu v projektu.

Od toho je tu ale právě náš quality assurance tým, kterému je možné nahlásit, že některý bug je dlouho otevřený a nikdo se mu nevěnoval. My si mail přečteme, uděláme analýzu a ve většině případů chybu opravíme a bug zavřeme. Našim úkolem je právě tohle dotahování věcí do konce a máme udržovat vše v chodu a funkční.

Snažíme se naopak zlepšovat. Před časem jsme začali používat tinderbox testování, což výrazně snížilo počet chyb v systému.

To je přesně co?

Máme speciální nadupaný server, na kterém automaticky kompilujeme všechny balíčky s různým nastavením. Dokážeme tak automaticky odhalit řadu problémů týkajících se kompilace, nestandardní kombinace USE flagů nebo kolize mezi balíčky. Bohužel problém je, že tenhle užitečný projekt táhne jeden vývojář z vlastních prostředků a nákup a provoz takového serveru je velmi nákladný. Doufám, že se nám na to podaří získat nějaké finance.

Problémy v komunitě

Před několika lety byly ve vývojářské komunitě velké problémy a velké vlny způsobil sám Daniel Robbins, který se do projektu vrátil a hned zase odešel. Jaký vztah s ním teď máte?

Daniel vyvíjí vlastní distribuci Funtoo, což je derivát Gentoo. Normálně s námi komunikuje, občas pošle nějaký patch, myslím že po této stránce je vše v pořádku. Spolupracujeme s nimi, i když více spolupracujeme s vývojáři Sabayon Linuxu.

Takže se problémy podařilo vyřešit?

Máme speciální tým, který se stará o vztahy mezi vývojáři a ten tenkrát musel kvůli uklidnění situace přímo některé problémové vývojáře vyhodit. Ale nebylo jich moc a ti hlavní provokatéři hlavně nebyli vůbec aktivní. Oni byli oficiálně zařazeni mezi vývojáře, ale poslední dva roky třeba neměli žádný commit. A právě ti se do Davida pouštěli nejhlasitěji.

Vím, že vznikl nějaký kodex chování vývojářů. Ten platí a je dodržován?

Ano, platí a myslím, že už je klid. Většina vývojářů se v konferencích chová velmi slušně a další problémy mezi sebou už nemáme.

Obsah Gentoo

Gentoo je možné zkompilovat nejen pod Linuxem, ale i pod jádrem FreeBSD. Přibudou i další alternativní jádra?

K tomuto účelu je v Gentoo docela málo známý Prefix projekt. Ten umožňuje provozovat Gentoo pod Windows, Solarisem, OpenBSD, Mac OS X a dalšími systémy. Funguje to tak, že se do běžícího systému nainstaluje prostředí Gentoo a to se pak může používat souběžně s hostitelským prostředím.

Jak to přesně funguje?

Jedná se o instalaci aplikací do offsetu, ne přímo do kořenového adresáře, s možností instalace pod normálním uživatelem místo superuživatele. Tyto aplikace lze potom nativně spouštět přímo v „hostitelském“ systému. Balíčkovací systém emerge je sekundárním správcem softwaru, rozšiřuje schopnosti výchozího správce „hostitelského“ systému. Nejlépe to vypadá ve Windows. Uživatel si normálně vedle klasických win32 aplikací spouští také příkazy z Gentoo. Spustíte si konzoli, v ní nastartujete třeba XMoto a hrajete si linuxovou hru ve Windows. Navíc to není nijak virtualizované, ale běží to nativní rychlostí.

Takže je to podobné jako Cygwin? Nativně zkompilovaný software pod jinou platformou?

Ano, funguje to velmi podobně. Chová se to jako další nová aplikace v operačním systému. Máte k dispozici standardní emerge a můžete si uvnitř Gentoo běžným způsobem doinstalovávat další aplikace. Výhodou je také dobrá integrace s hostitelským systémem. Funguje vám automaticky síť, akcelerace, hardware a všechno ostatní.

Co Sunrise overlay? Tahle vlastnost taky dříve způsobovala rozepře. Jak to s ní teď vypadá?

Sunrise stále funguje. Já jsem byl dokonce nějakou dobu členem Sunrise týmu. Klíčovou vlastností je, že my tyhle uživatelské balíky netestujeme. Jen zkontrolujeme ebuild, jestli je správně udělaný a není v něm nějaká chyba. Ale samotný program pak obvykle netestujeme. Leda že by to bylo něco hodně zajímavého, ale to pak automaticky přesuneme do hlavního stromu.

Takže je to líheň zajímavých balíků pro strom?

Ano, některé balíčky z toho vybíráme. Když se přidá něco do Sunrise, tak se o tom všichni vývojáři dozví. A pokud by ten balík chtěli zařadit do stromu, má jednodušší situaci. Stejně tak nás můžou uživatelé požádat o zařazení nějakého nového programu. Jsme v tomhle směru hodně otevření.

Jak je to s aktuálností některých balíků? Třeba v případě GNOME jsou balíky v Gentoo o jednu nebo o dvě generace pozadu. To je záměr?

Je to záměr. Správci těch balíků se snaží udržet stále stejnou kvalitu GNOME. A vždycky když se objeví nová verze, je v ní spousta chyb, které nejsou opravené ještě ani v upstreamu. Například teď je rozbité GDM a pokud se nepodaří jeho chyby opravit, tak nikdy nemůže do Gentoo nové GNOME přijít. Je tam otevřených hodně bugů, ale u části z nich zbývá jen ověřit, jestli už nejsou opravené.

Takže vám chybí uživatelské testování?

Ano, pomohli by nám lidé, kteří by se jednoduše na některé bugy podívali, zkusili by aplikaci zkompilovat a napsali by ‚už to funguje správně‘. Pak bychom se už velmi rychle postarali o stabilizaci těch balíků. Aktivní uživatelé by nám v tom mohli hodně pomoci.

root_podpora

Díky za rozhovor.

(Foto: Ivana Dvorská)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.