Hlavní navigace

Co nového na poli softwaru (4)

12. 3. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Já už vážně nevím, co bych měl do téhle upoutávky napsat :) Zkrátka zase je tu softwarový přehled za uplynulý týden, tak hurá na něj.
Čtvrtek 11. 3.

Nějak se mi pořád vrací téma tvorby textových dokumentů, ale nedá mi to a ještě jednou do této oblasti zabrousím. Ted je editor, který používá jako nativní formát RTF. Po zkušenostech se StarOffice a Corel WordPerfect mě mile překvapila rychlost programu i jeho dobrá funkčnost. Například naprosto bezproblémový vstup a zobrazení českých znaků, to je zkrátka balada. Namátkou další funkce: export do HTML, TXT, postscriptový tisk, vkládání obrázků atd. Vřele doporučuji…Středa 10. 3.
Po menším fiasku z minulého týdne, kdy byl Debian 2.1 (Slink) vzápětí po zveřejnění zase stažen je od středy k dispozici opravená verze.
Menší bezpečnostní odbočka: objevila se chyba v kernelech 2.0.35 a starších, který umožňuje za určitých okolností posílat data přes TCP/IP bez předchozího handshaku, což uvítá každý cracker, protože to usnadňuje IP spoofing (skrývání se za jinou IP adresu). Více informací naleznete zde.
Ani ne týden po vydání GNOME 1.0 je tady už verze 1.0.2. To je ale fofr… :)
GIMP opět povýšil verzi o jednu setinku na 1.1.3. Vypadá to skvěle, jenom je ještě malinko nestabilní. Už se těším na stabilní verzi 1.2.0

Úterý 9. 3.
Vyšel kernel 2.2.3, většina změn se týká SCSI a síťových ovladačů.
Pokud se nepořádek ve vašich zdrojových kódech jazyků C, C++ nebo Java blíží nepořádku na vašem stole, možná, že vám pomůže utilitka Artistic Style. Takovým programům se někdy říká beautifier a slouží k zformátování zdrojového kódu tak, aby lahodil oku. Tedy nevím jak vy, ale já mám problém se ve svých programech vyznat už takhle, natož aby mi je ještě přeformátovával nějaký program :)

Pondělí 8. 3.
Užitečnou pomůckou pro všechny administrátory je Tripwire – nástroj pro kontrolu integrity systému. Jeho jediným úkolem je monitorovat vybrané soubory a o změně informovat administrátora. Prý to ale dělá fakt dobře.
Poslední dobou se stává běžným, že si můžete nechat posílat emaily pomocí SMS na svůj mobilní telefon. Bohužel, SMS je omezeno maximální délkou zprávy a tak není od věci mail před odesláním poněkud pročistit. Přesně k tomu slouží program mail2sms, který si dokáže s mailem „pohrát“ a vyházet z něj to, co není potřeba, zcela podle vašich požadavků.

Neděle 7. 3.
Možná znáte firmu Crack Dot Com. Pokud vám to nic neříká, třeba si vzpomenete na její akční herní trhák Abuse. No a tihle chlapci se jednoho krásného dne rozhodli, že bude lepší uvolnit všechny zdrojáky a vůbec zapomenout na komerci. Vážně, nekecám. Jejich další herní počin se jmenuje Golgotha Forever a podle screen shotů to vypadá fakt nádherně. Podle mě jde jednoznačně o aspiranta na titul nejlepší linuxová hra (ale zkrátka nepřijdou ani windowsáci či jablíčkáři).
Pokud vás hry neberou a spíš fušujete do programování, zkuste KDevelop. Je to vynikající prostředí pro vývoj programů pro KDE resp. QT knihovnu, jenom ten vizuální návrh prostředí chybí :(

Sobota 6. 3.
Firma Kaspersky Lab uvolnila první beta verzi svého antivirového programu AntiViral Toolkit Pro. AVP prý rozezná až 26000 různých virů, trojských koní, makrovirů a dalších nakažlivých potvor.
Poslední verze kernelu z řady 2.0.x, tedy 2.0.37 se již blíží. Za zmínku stojí fakt, že prepatch číslo 8 je prvním, který umožňuje vypnutí nebo zapnutí tolik diskutovaného sériového čísla u procesoru Pentium III.
Pokud potřebujete přehrávat MPEG video (nebo VideoCD), může se vám hodit program MpegTV. Je to asi nejlepší přehrávač, který znám. Bohužel jde ale o komerční produkt. Verze pro Linux je sice zdarma, ale s jistými omezeními. Získáte totiž dva přehrávače, z nichž ten hezčí, s klikacím prostředím je omezen tak, aby po pár desítkách vteřin přestal přehrávat zvuk. Plně funkční bez omezení je pouze jeho jednodušší verze pro příkazovou řádku. Škoda.

Pátek 5. 3.
Na adrese http://www.kcin­ter.net/~mcqu­een/ je první verze X Serveru pro chipovou sadu Savage3D.
Poslední dobou se objevují stále častěji nové linuxové distribuce. Další z nich je BeroLinux. Vychází z RedHatu 5.2 a obsahuje mimo jiné GNOME i KDE. Další výhodou je, že jde o distribuci postavenou na kernelu 2.2.x, takže obsahuje všechny potřebné updaty. Zkrátka nevypadá to špatně, nicméně tady ve střední Evropě bude asi lepší zůstat u některé osvědčené a více či méně lokalizované distribuce, jako je RedHat 5.2 nebo Debian 2.x.

Poznámka pod čarou
Vzpomínáte někdy s nostalgií na hru Wolfstein 3D? Tak zamáčkněte slzu v oku a zamiřte na adresu http://jcs.jste­intech.com/wol­f3d/, kde najdete její port pro Linux!

Autor článku