Hlavní navigace

Další standard výměny dokumentů: PDF získalo ISO

6. 12. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po necelém roce vyjednávání a schvalování získal formát PDF vlastní ISO standard. Od této chvíle můžeme PDF formát označit také kulatým ISO číslem 32000. Přesně takové totiž získalo ve standardizačním řízení. Drtivá většina hlasujících byla pro. Kdo a jak hlasoval? Bude nyní následovat? Kolik bylo připomínek?

Tři kohouti na smetišti

Ještě to není ani jedenáct měsíců, co jsme přinesli článek o tom, že Adobe zveřejní specifikaci PDF a chce ISO standard. Zmínili jsme v něm silnou poptávku po standardizovaných formátech. Ta nijak nepolevila a stále je cítit snaha komunikovat průhledně nejen mezi jednotlivými uživateli, ale především se státními orgány, soukromými firmami a dalšími organizacemi.

V posledních letech můžeme pozorovat vzrůstající tlak ze strany velkých společností a vlád mnoha států, které požadují nové standardy pro formáty dokumentů. Požadavky jsou poměrně přesně definovány…

V tuto chvíli se o naši přízeň snaží především tři hlavní hráči:

Hlasování prošlo hladce

Na rozdíl od tahanic okolo Open XML probíhalo hlasování o PDF v poklidné atmosféře. Neprobíhal ani lítý boj v ISO, ani se o průběhu schvalování příliš nehovořilo. Proč taky? PDF je s námi už téměř patnáct let, je prověřené nejen časem, ale i uživateli.

Navíc některé další PDF subformáty jsou již delší dobu oficiálními ISO standardy:

  • PDF/X (ISO 15930)
  • PDF/A (ISO 19005)
  • PDF/E
  • PDF/UA

Nyní se Adobe podařilo standardizovat také PDF verze 1.7. Formát PDF je velmi dobře zdokumentován a je podporován snad ve všech systémech, na které si vzpomenete. Veřejnost tedy nebyla v zásadě nijak proti jeho standardizaci – de facto se stejně jedná o „průmyslový standard“ už mnoho let.

Pro schválení hlasovalo celkem devět států: Austrálie, Bulharsko, Čína, Japonsko, Polsko, Jižní Afrika, Španělsko, Švédsko a Ukrajina. Podmíněný souhlas vyslovily čtyři státy: Velká Británie (13 připomínek), Spojené státy (125), Německo (11) a Švýcarsko (19). Podmíněný nesouhlas pak vyslovila Francie, která jej doplnila 37 připomínkami. Celkem tedy bylo vzneseno 205 námitek proti standardu PDF.

Hlasování se zdrželo jen Rusko. Připomínky zaslala také Itálie, ta ale není hlasujícím členem ISO. Celkem bylo tedy zasláno čtrnáct platných hlasů, přičemž jen jeden byl negativní.

Třináct pozitivních hlasů znamená 93 %, což je více než požadovaná (pro přijetí) třetina souhlasů. Jeden negativní hlas tvoří zbývajících 7 %, což je méně než požadovaná čtvrtina hlasů. Výsledkem je tedy odsouhlasení ISO standardu 32000.

Co na to Adobe?

Jako první o získání standardu informoval James C. King z Adobe přímo na svém blogu. King byl také členem komise z USA. Podle něj proběhne příští měsíc mezinárodní meeting týkající se právě nového ISO standardu.

„Byl jsem komisí vybrán, abych se stal technickým editorem na setkání mezinárodní pracovní skupiny ISO 32000, které se uskuteční 21. až 23. ledna 2008. Budu připraven reagovat na všech 205 připomínek,“ píše James C. King. Podle něj je tu naděje vše na meetingu dořešit. „Pokud dokáže pracovní skupina odpovědět na všechny komentáře tak, aby uspokojila všechny zúčastněné země, především ty hlasující negativně, bude možné na setkání dokončit a vydat upravený dokument.“

Pokud nastanou komplikace, které nebude možno během tří dnů vyřešit, vstoupí jednání do FDIS fáze, která trvá dva měsíce. FDIS hlasování pak již není doprovázeno připomínkami, takže pokud se neobjeví další negativní hlasy, měl by být za dva měsíce finální dokument k dispozici.

King se také vyjádřil k počtu komentářů z USA. „Je zvláštní, že právě USA jsou zemí, která podala nejvíce připomínek, ale podle mého názoru to odráží dvě veci: komise ze Spojených států obsahuje mnoho odborníků, včetně několika přímo z Adobe, a upřímně řečeno i my jsme našli některé problémy, které by se měly vyřešit.“

ict ve školství 24

King patří k lidem, kteří, ačkoliv jsou z Adobe, sami vznesli proti formátu některé připomínky. „Podle mě to odráží poctivost, s jakou se tato skupina zhostila celého úkolu,“ myslí si James C. King. „Mohli jsme to číslo snížit, ale to by se neshodovalo s tím, jak byla celá práce vedena. A my jsme nechtěli začít zrovna podvodem.“

PDF jako standard

Výsledek jednání je jistě pozitivní a přinese jasnou budoucnost formátu PDF. Ten se už teď používá velmi často k distribuci mnoha dokumentů a při schvalování šlo (a stále jde) především o „vychytání“ drobných problémů. Po ODF tu tedy máme další ISO standard, který nabízí otevřenost, multiplatformnost a zprůhlednění komunikace. Já jsem tomu rád.

Vítáte přijetí PDF jako ISO standardu?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.