Hlavní navigace

Díval jsem se na tebe web kamerou, AMD roste a Android zase šmíruje

17. 2. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pravidelný nedělní přehled nejzajímavějšího dění za uplynulý týden. Další vyděračská spamová kampaň, instalace LTE v dalších částech pražského metra, AMD rostou podíly na trhu a aplikace pro Android šmírují.

Díval jsem se na tebe několik měsíců

Ahoj! Jak jste si možná všimli, poslal jsem vám e-mail z vašeho účtu. To znamená, že mám plný přístup k vašemu účtu, tak začíná mail, který se v posledních dnech objevuje v mnoha e-mailových schránkách. V něm vám kdosi píše, že má vaše lechtivé fotografie z web kamery a za jejich nezveřejnění požaduje 255 eur v bitcoinech. Podobná kampaň běžela už vloni v září.

Jde samozřejmě o podvod a vyděračský spam, na který nemá smysl reagovat. Těží z toho, že zfalšovat odesílatelovu e-mailovou adresu je triviální a že nepoučený uživatel to neví. Varujte své uživatele, informovanost je nejlepší prevencí.

Další tunely metra dostanou LTE

Pokrývání tunelů metra mobilním signálem pokračuje, brzy by měl být pokryt úsek mezi stanicemi Muzeum a Nádraží Holešovice. Další stanice pak budou pokračovat, projekt by měl být uzavřen v průběhu roku 2022. V pokrytých tunelech je dostupný kompletní mix 2G, 3G i 4G sítí, takže si zadatujete i zavoláte. Podívejte se, jak probíhá noční instalace vyzařovacích kabelů:

AMD roste podíl na trhu

Společnost AMD zveřejnila informace o svých podílech na trhu s procesory. Firma rostla už čtvrtý kvartál po sobě ve všech segmentech – notebooky, desktopy a servery. V případě desktopových procesorů dosáhla nejvyšší hodnoty za čtyři roky – 15,8 %. U mobilních procesorů je to 12,1 %, což je nejvíce za posledních pět let.

Daří se také zvyšovat podíl na serverech, zejména díky platformě EPYC. Tam se podařilo získat 3,2% podíl na trhu, přičemž před rokem to bylo jen 0,8 %.

18 000 aplikací pro Android sleduje uživatele

Bylo objeveno 18 000 aplikací pro Android, které porušují pravidla zobrazování reklam a odesílají provozovatelům reklamních systémů také informace umožňující jednoznačnou identifikaci přístroje – sériová čísla, IMEI, MAC adres Wi-Fi rozhraní, sériové číslo SIM karty a podobně.

Přestože by se provozovatelé těchto aplikací mohli bránit tím, že data nezneužívají k cílení reklam, je to stále porušení pravidel. Něco podobného udělal před časem Uber na iOS a hrozilo mu vyřazení z App Store. V případě Androidu také nejde v mnoha případech o žádné zanedbatelné aplikace, které mají až miliardu instalací. Google se zatím k celé věci nevyjádřil.

GPS přeteče počítadlo týdnů

Starší přijímače mohou mít po 6. dubnu problém s výpočtem polohy podle GPS signálu. Problém je v tom, že přeteče 10bitové počítadlo týdnů a pokud s tím zařízení nepočítá, octne se jeho interní kalendář v roce 1999. Pomůže aktualizace firmware, bohužel řadu starších zařízení už pravděpodobně uživatelé neaktualizují a skončí tak s nefunkčním přístrojem.

Opera má nový vzhled

Vývojáři prohlížeče Opera zveřejnili náhled na verzi 59, která ponese kódové označení R3 (reborn 3). Přebírá poslední trendy: tedy hranatý minimalistický design. Bohužel to také znamená, že Opera teď vypadá stejně jako všechny ostatní prohlížeče. Většina uživatelů zřejmě jednotné rozhraní ocení, ale náročný uživatel pomalu ztrácí možnost vybrat si alternativu.

Ruské odpojení od internetu

Rusko se chce v rámci experimentu odpojit dočasně od globálního internetu. Cílem je vyzkoušet reakci na velký kybernetický útok, kterému by bylo možné čelit právě v ostrovním režimu. Podobný plán existuje jako nejzazší řešení také v rámci českého projektu Fenix, který funguje při peeringovém centru NIX.CZ.

V Rusku se ale rozhodli to vyzkoušet naostro, během testu budou dostupné jen zdroje uvnitř sítě, zahraniční servery uživatelům dostupné nebudou. Podle dostupných informací by se měl experiment uskutečnit ještě před 1. dubnem. Je potřeba ovšem vyřešit celou řadu problémů spojených s ostrovním režimem, například dostupnost kořenových DNS serverů.

Podle odpůrců jde o způsob, jak někdy v budoucnu izolovat zemi od zbytku světa a zjednodušit monitoring veškerého provozu. Z technického hlediska ale bude zajímavé tento experiment sledovat a zjistit, co všechno se takovým odpojením rozbije a jak se odstávka projeví ve zbytku sítě.

Prodeje čínských telefonů v Evropě rostou

Byla zveřejněna čísla týkající se prodejů mobilních telefonů v Evropě. Patrné jsou dva trendy: čínští výrobci ovládají třetinu trhu a vlajkové lodě tradičních výrobců se zadrhly na mělčině. Navíc meziročně o čtyři procenta klesl i celkový počet prodaných přístrojů.

root_podpora

Podle detailních analýz cen v jednotlivých zemích za to můžou rostoucí ceny drahých modelů mobilních telefonů – uživatelé prostě nechtějí platit víc, když nemusejí. Nejstrmější propad je vidět v zemích jako Británie, Německo či v Severských státech, kde jsou ceny nejvyšší. Naopak třeba v Itálii či Španělsku prodeje mírně rostly. Nejlépe se daří telefonům v rozpětí 200 až 350 dolarů, tedy v přepočtu 4500 až 8000 korun.

Na tomhle posunu nejvíc vydělávají firmy Huawei a Xiaomi, přičemž první jmenovaný už šlape na paty Samsungu a Apple. Na pátém místě je pak s odstupem společnost HMD Global, která vyrábí chytré telefony pod značkou Nokia.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.