Hlavní navigace

Do nového roku s novým jednodeskovým počítačem – ale kterým?

4. 1. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nabízíme velký přehled aktuální nabídky jednodeskových počítačů na trhu. Kromě Raspberry Pi (včetně nejnovější verze Zero), klasiky Banana Pi, Orange Pi a neznámé Roseapple Pi zmíníme též 64bitové Pine, osmijádrové HiKey, poslední novinky Orange Pi One/Lite a pro milovníky Windows i počítače s Intel Atom.

Raspberry Pi Foundation na podzim 2014 přišla s vylepšenou verzí Raspberry Pi označenou B+, která vylepšovala napájení a nějaké drobnosti, ale stále měla jen jednojádrový procesor ARMv6 na 700 MHz. Na dotazy lidí odpovídali, že výkonnější verzi rozhodně nechystají. Pak přišel únor 2015 a s ním Raspberry Pi 2 – čtyřjádrový procesor ARMv7 na 900 MHz a to za nezměněnou cenu 35 USD. Čerství majitelé verze B+ spokli hořkou pilulku a všichni si Raspberry Pi 2 koupili, protože se zdálo, že takový výkon za lepší cenu na trhu nikdy nebude.

Pak se s nabídkami miniaturních jednodeskových počítačů (SBC = single board computer) doslova roztrhl pytel. Nejdřív se objevily zjevné napodobeniny Raspberry Pi z Číny, které se chtěly přiblížit k originálu tak moc, že zkopírovaly i název, ne jen rozložení konektorů. Připomeňme si je podrobněji.

Banana Pi je název první kopie: je levnější, papírově výkonnější a lépe vybavený než Raspberry Pi. Nově je nabízena celá řada variant: Banana Pi M1, M1+, M2 a M3. Jednotlivé verze řeší některé nedostatky Raspberry Pi – například M1 (odpověď na původní Malinu) má dvoujádrový procesor, rychlý Ethernet (až gigabit) a SATA konektor – tedy řekněme pro NAS je mnohem vhodnější než Raspberry Pi, které tuto roli často zastává díky diskům připojeným přes udýchané USB rozhraní. Verze Banana Pi M1+ má pak navíc i WiFi.

Banana Pi M2 z dubna 2015 je pak odpovědí na Raspberry Pi 2, tudíž obsahuje taktéž čtyřjádrový procesor běžící na 1 GHz (ale zas ztrácí SATA).

Lidem ale u M2 chyběl SATA konektor, takže je na trhu i Banana Pi M3 (taktéž od dubna 2015) s dokonce osmijádrovým procesorem běžícím na 1,8 GHz, gigabitovou síťovkou, WiFi a Bluetooth 4.0 a neobvyklými 2 GB RAM. Této verzi už snad vůbec nic nechybí a navíc má výkonu doslova na rozdávání.

Všechny tyto Banány zvládnou provozovat několik různých operačních systémů – kromě Bananian Linuxu (což je předinstalovaný Debian, díky Iane!) a mnoha podobných systémů pak existují i obrazy disků s předinstalovaným Androidem 5.1.

Po banánech přišly i pomeranče. Orange Pi je podobně jako Banana Pi přímou reakcí na úspěch Raspberry Pi. Objevil se na začátku roku 2015 a postupně přibývaly vylepšené verze: Orange Pi, Pi Plus, Pi 2, Pi Mini a druhé generace (Pi Plus 2, Pi Mini 2).

Zatímco úvodní Orange Pi má čtyřjádrový procesor na 1 GHz, Pi Plus a Pi 2 už mají procesory běžící na 1,6 GHz. Mají také on-board WiFi, často i gigabitový Ethernet. Ořezanější verze Orange Pi PC je sice bez WiFi, ale za to stojí pouhých 15 dolarů, tedy méně než polovinu ceny Raspberry Pi 2.

Novinkou minulého týdne je Orange Pi One a Orange Pi Lite, což jsou silné odpovědi na Raspberry Pi Zero.

Nejdříve si ale musíme připomenout, co je to vlastně Raspberry Pi Zero. Je bleskem z čistého listopadového nebe. Raspberry Pi Foundation se opět povedlo do poslední minuty utajit projekt miniaturní destičky, která je doslova ořezána o téměř všechno – hlavním cílem bylo srazit cenu až na neuvěřitelných pět amerických dolarů.

Proč vlastně Raspberry Pi Foundation nastavila až nesmyslně nízkou cenovou laťku (chtějí méně, než řetězce rychlého občerstvení žádají za pořádný hamburger)? To se musíme vrátit z listopadu 2015 do května, kdy se na Kickstarteru objevil C.H.I.P. – projekt dalšího miniaturního počítače, který parta tvůrců navrhla a nabídla za cenu 9 dolarů. Na rozjezd výroby tvůrci vybírali 50 tisíc dolarů. Nakonec vybrali přes 2 miliony! Fenomenální úspěch „předobjednávek“ na Kickstarteru (CHIP se začíná rozesílat prvním přispěvatelům teprve v těchto dnech) ukázal, že další zápas na tomto přeplněném kolbišti bude krutou cenovou válkou, a zjevně proto na podzim přišel Raspberry Pi Zero za pouhých 5 dolarů (ovšem těžko za tuto cenu dostupný).

Zpět do závěru loňského roku, resp. závěru minulého týdne, kdy se objevila zmínka o startu výroby nových modelů pomerančů – Orange Pi One a Orange Pi Lite. „Lite“ verze se od „One“ liší přidáním WiFi, jinak obě verze zjevně útočí na cenu RPi Zero a CHIP – za necelých 10 dolarů (nebo za 12 dolarů Lite s WiFi) dostaneme čtyřjádrový procesor na 1,2 GHz, 512 MB RAM a další parametry podobné prvnímu Orange Pi a taky Raspberry Pi 2. Opět máme slíbenou funkčnost Linuxů a Androidu.

Aby toho nebylo málo, objevila se na trhu i borovice – Pine64 má být „světově prvním 64bitovým počítačem za 15 dolarů“. Nabízí čtyřjádrový ARM Cortex A53 běžící na 1,2 GHz, slibuje téměř plynulé přehrávání 4k videa a mnoho rozšiřujících modulů, které teprve vymýšlejí. Zajímavé je, že najali i jednoho starého zaměstnance z původního garážového Apple, aby jim dělal reklamu. Zřejmě se tím snaží „poameričtět“ a odlišit se tak od ostatních čínských týmů sekajících nové jednodeskové počítače jako Baťa cvičky.

Z dalších přímých reakcí na Malinu z Anglie bych ještě rád uvedl ovoce, jehož český název neznám – Roseapple Pi. Tento kousek se k nám asi hned tak dovážet nebude, distribuční řetězec teprve chystají. Cenu jsem našel jen v singapurských dolarech, ale vyšší HW výbava naznačuje, že i v amerických dolarech bude nejméně dvojciferná.

Na úplný závěr mi dovolte jen ve zkratce zmínit Odroid C0 jako reakci na Raspberry Pi Zero. HW vybavení má mít stejné jako původní Odroid-C1+, jen chybí Ethernet a USB.

UX DAy - tip 2

Snad pro zajímavost ještě jeden osmijádrový kousek – HiKey s ARM Cortex A53 (Kirin 620).

Jelikož je většina uživatelů překvapena, že na těchto počítačích neběží Windows 10, na Kickstarteru se čerstvě objevily i desky s procesory Intel, které tento problém překonají – JaguarBoard a LattePanda – ale to už mezi ty nádherné výše uvedené ARMové kousky moc nezapadá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Stehlík vystudoval aplikovanou informatiku a pracuje jako vývojář webových aplikací a administrátor linuxových serverů. Provozuje vlastní server tvpc.cz.