Hlavní navigace

eReading Start 2: základní čtečka podruhé i s půjčováním knih

19. 12. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Zdálo by se, že obyčejná jednoduchá čtečka e-knih už dnes nemá šanci uspět. Pokročilí uživatelé chtějí podsvícení, vysoké rozlišení displeje a za chvíli budou chtít i barvy. Běžného uživatele ale zajímá něco jiného: uživatelské pohodlí, lokalizace, podpora formátů a možnost jednoduše koupit knihu.

Další „česká“ čtečka

eReading Start 2 je už v pořadí čtvrtou čtečkou, kterou portál eReading.cz svým čtenářům nabízí. eReading samozřejmě čtečky sám nevyrábí, ale objednává u čínských výrobců hotové modely, kterým pak upravuje software. Měli jsme možnost vyzkoušet si všechny předchozí modely:

U těchto modelů platilo, že každá novější verze byla výrazně lepší než ta předchozí. Od naprosto katastrofální verze se tedy eReading dostal přes mírně podprůměrné zařízení až ke čtečce Start, která patří naopak mezi lepší kousky. I u ní ale bylo co zlepšovat a nezbývá tedy než zjistit, jestli „dvojka“ už bude konečně dokonalá.

Hardware: dvojka jako jednička

Čtečka dorazila v jednoduché papírové krabičce, kde byla pevně usazená a chráněná proti poškození. Kromě čtečky jsme dostali ještě jeden micro USB kabel a malou českou brožurku pro začínající uživatele. Tu velmi oceňuji, protože pomůže při prvním setkání se čtečkou. Vysvětlí vám rozložení ovládacích prvků a popíše logiku ovládání.

Hardware samotné čtečky bych označil za konzervativní, což je ale spíše výhoda. Módní výstřelky, barevný polep ani výměnné kryty skutečně od čtečky většina uživatelů neočekává. Osobně preferuji spíše strohost a jednoduchost.

Čtečka má běžné rozměry 176 × 128 × 11 mm a je třeba o centimetr vyšší i širší než nejnovější Kindle od Amazonu a o dva milimetry silnější. Hmotnost má ovšem o 45 gramů vyšší a dostala se na 215 gramů. Pořád jde ale o zařízení, které bez problémů schováte v tašce nebo ve větší kapse u kalhot.

Pokud si čtečku prohlédnete ze stran, najdete nahoře vypínací tlačítko, jack konektor, micro USB a tlačítka ovládání hlasitosti. Ze spodní strany je pak otvor pro nehet, který se vám bude hodit při odklápění spodního krytu. Pod ním je slot na micro SD karty a nezbytné tlačítko reset.

Ovládání značky klasika

Tlačítka na čelní straně jsou úplně stejná jako na čtečce eReading start. Jsou tu čtyři tlačítka pro otáčení stránek, ovládací kříž s OK a pak čtyři klávesy: domů, menu, zpět a překreslení obrazovky. Tlačítka jsou dostatečně velká, mají zřetelnou odezvu a jasným cvaknutím vám dají najevo, že se stisk povedl. Na rozdíl od zmíněného Kindle tu není tlačítko pro vysunutí klávesnice a čtečka sází na to, že sama pozná, kdy ji budete potřebovat.

Po zapnutí čtečky příslušným tlačítkem zařízení poprvé nastartuje, spuštění je svižné a trvá 25 sekund. Pak už čtečka normálně usíná a je připravená ke čtení prakticky okamžitě. Základní obrazovka je velmi jednoduchá a využívá klasický ereadingovský přístup: osm velkých ikon s hlavními funkcemi. Další úrovně menu jsou pak už jednoduché textové.

Čtečka s výpůjčkami

Čtečka opět disponuje napojením na elektronický obchod eReading, kde je možné nakupovat a rovnou stahovat vybrané tituly. Samozřejmě vám nic nebrání v nakupování jinde, čtečka není nijak zamčená ani uzavřená.

Ke čtení je možné použít jednu z integrovaných aplikací – Adobe Reader nebo FBreader. Dohromady disponují slušnou řádkou podporovaných formátů a kromě klasických ePub, Mobi a PDF umí taky FB2, HTML, DJVU nebo čistý text v TXT. Knihy můžete mít také zabalení ve formátech ZIP, RAR nebo 7ZIP.

V samotné čtečce jsou k dispozici 4 GB integrované paměti, což je pro běžné knížky víc než dost. Pokud byste se chtěli rozmáchnout a začít na čtečce poslouchat ve velkém také hudbu nebo mluvené slovo v MP3, můžete si pořídit micro SD kartu a tou paměť rozšířit.

Čtečka eReading Start 2 je také jedním ze zařízení, na kterém funguje také půjčování knih. Jde o novou službu pod křídly eReadingu, díky které můžete přibližně za poloviční cenu pořídit knihu na 21 dnů. V případě mnoha titulů určených k jednomu přečtení jde o velmi zajímavou nabídku, se kterou mají brzy přijít další prodejci.

Abyste mohli výpůjčky používat, musíte mít aplikaci pro Android či iOS nebo jednu z podporovaných čteček – eReading Start 2 nebo 3. Obě verze jsou prakticky totožné, trojka navíc nabízí podsvícení displeje. V případě výpůjčky čtečka sama hlídá, zda máte ještě právo knížku číst. Pozor ovšem na to, že čas běží od chvíle „zakoupení“, ne od nahrání do čtečky.

Samotné čtení je bez problémů, obě čtecí aplikace jsou léty prověřené nebývají s nimi problémy. Vestavěno je několik málo písem, ale pravděpodobně nebudete potřebovat přidávat další. Vestavěná čtečka PDF umí reflow, takže si přečtete i většinu PDF sázených na A4 nebo jiné velké formáty.

Klasický problém: nedoladěný firmware

Čtečka bohužel trpí nedoladěností vestavěného firmware, který o sobě tvrdí, že je verze 1.0.0. Problémů je několik, mají různě závažný charakter a dohromady zhoršují uživatelský komfort.

Čtečka se snaží poměrně agresivně šetřit energií, což se projevuje zejména tím, že velmi často zkouší vypnout WiFi modul. Pokud jste připojeni k bezdrátové síti, každou chvíli na vás vyskočí dialog „Chcete se odpojit?“ Bohužel se to děje velmi neočekávaně a nepředvídatelně, takže se vám stane, že vyplňujete přihlašovací údaje do e-obchodu a místo kýženého odeslání jména a hesla si vypnete WiFi, protože dialog vyskočí právě ve chvíli, kdy mačkáte OK. Takže ven, zapnout WiFi, počkat na připojení a znovu. Když se vám to stane potřetí, začnete zuřit, i když jste klidná povaha.

Jindy zase čtečka na WiFi zapomene úplně, neptá se na nic a nechá bezdrát připojený klidně patnáct minut, aniž by se používal. Pak ikonka antény potichu zmizí a čtečka se bez jediného slova odpojí.

Vestavěný prohlížeč, přes který se dostanete i do obchodu eReading.cz, má občas problémy s navigací kurzoru po odkazech na stránce. Pravděpodobně je to dáno uspořádáním odkazů ve zdrojovém kódu stránky, ale někdy prostě nefunguje šipka dolů, přestože další odkaz se nachází pod aktuální polohou vašeho kurzoru. Prostě se neděje nic. Nezbývá vám než vyzkoušet šipky doleva nebo doprava a kurzor se obvykle umoudří a skočí na další odkaz v pořadí. Pak už nahoru a dolů funguje.

Ani se stabilitou na tom není čtečka příliš dobře, podařilo se mi ji několikrát dostat do podivného stavu, kdy nereagovaly některé klávesy, odezva se zpomalila a čtečka se po čase zasekla nebo pomohl až reset.

Příklad za všechny: čtečku jsem spároval s účtem na eReadingu a nechal jsem si do ní z webu poslat knihu. Během několika sekund čtečka nahlásila, že obdržela novou knihu, která je teď uložená v knihovně a že mám „stisknout Enter“. Stiskl jsem tedy „OK“ a jal se knížku hledat. V místní knihovně nebyla, všechny adresáře obsahovaly nula knih. Najednou se prohlížeč souborů zavřel a čtečce trvala reakce na klávesy i deset sekund. Pomohlo až úplné vypnutí, které na zpomalené čtečce trvalo velmi dlouho, ale nakonec se podařilo. Při opětovném zapnutí byla navíc kniha na svém místě.

Další problém jsem zaznamenal při zapůjčení knihy v nové službě. Čtečka ji bez problémů přijme, zobrazí a umožní číst, ale nenabízí ji například v rozečtených knihách na titulní straně. Tam se objevují jen knihy stažené „natrvalo“, výpůjčky jsou ignorovány. Musíte pro ně vždy znovu do hloubi souborového systému.

Bohužel firmware je tím, co dnes v zásadě unifikované čtečky nějak odlišuje. Řeklo by se, že čtvrtá čtečka eReading už bude po této stránce vyladěná k dokonalosti, ale podle verze firmware 1.0.0 musí český dovozce začínat na novém zařízení opět od začátku, což se projevuje právě na různých chybách, zaškobrtnutích a nestabilitě vestavěného software.

Je pravděpodobné, že aktualizace firmware všechny tyto změny časem opraví. eReading se zatím po softwarové stránce staral docela dobře i o předchozí modely, které na dálku doplňoval o nové funkce, takže i tady můžeme s podporou počítat. Ovšem současná verze firmware vám nadělá jen vrásky.

Jsou lepší

Další čtečka s logem eReading nepřináší žádné překvapivé novinky ani změny. Její hlavní výhodou je podpora půjčování knih, což je podle mého názoru velmi příjemná věc. Na druhou stranu, pokud nechcete knihy půjčovat právě od eReadingu, nenabídne vám čtečka nic, co by neměla konkurence.

Nevyladěný firmware navíc způsobuje nepříjemné problémy, nechová se vždycky dobře a zbytečně kazí dojem s jinak standardní čtečky. Osobně se mi výrazně více líbil první eReading Start, který už ale koupit nemůžete. Pokud tedy nelpíte na eReadingu a chcete k Vánocům koupit dobrou čtečku, raději se poohlédněte jinde. Možností máte více než dost.

UX DAy - tip 2

Klady a zápory

Klady

  • české prostředí čtečky,
  • propojení s českým e-shopem,
  • možnost odběru periodik,
  • široká podpora formátů včetně ePub a Mobi,
  • možnost rozšíření paměti SD kartou,
  • podporuje ukládání knih do adresářové struktury,
  • podpora PDF reflow ve čtečce,
  • klávesy pro otáčení na obou stranách displeje,
  • mikro USB konektor
  • možnost půjčování knih
  • rozumná cena (2499 Kč, 2999 Kč za podsvícenou variantu)

Zápory

  • nevyladěný firmware,
  • nestabilita,
  • zlobí navigace v prohlížeči

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.