Hlavní navigace

Fizzball: za záchranu němých tváří

1. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Cesty osamoceného profesora, vynálezce ve službách dobra, opět zkřížily naši pouť životem. Možná si pamatujete na dobrodružství, která jsme prožívali, když jsme mu pomáhali deaktivovat robota, jenž byl omylem přepnut na zlo. Tentokráte je v rukou profesora pojmenovaného Fizzwizzle osud mnoha členů němé komunity.

Fizzball je propracovanou a zábavnou hrou založenou na stařičké klasice Breakout. V mnoha ohledech je však pozměněna. Je přidána řada bonusů, kvalitní příběh, který je postupně odhalován, a další překvapení. Z původní hry je ponechán hlavně herní styl, ona myšlenka, jež se zrodila před lety v hlavě Nolana Bushnella. Příběh profesora Fizzwizzle začíná ve chvíli, kdy mu jeho robot sdělí, že zvířátkům hrozí nebezpečí. Vynálezce neváhá a rozhodne se je zachránit pomocí svého posledního objevu.

Jedná se o hmotu Fizzball, podle které je také celá hra pojmenována. Tato hmota ve tvaru koule je zvláštní tím, že s přibývajícími věcmi, které bezpečně pohltí do sebe, zvětšuje svůj objem. Vaším úkolem bude v každém kole takto posbírat všechna zvířata. Jednotlivá prostředí levelů nezahrnují pouze němé tváře, jsou daleko bohatší. Například ovocné stromy, ohrady, bedny, atd. Ty Fizzball postupně narušuje, až je zničí. Bedny velmi často skrývají bonusy, kterých je hojnost. Celkové množství kolem šestnácti různě zaměřených povětšinou zlepšováků. Jmenovitě zpomalení, zrychlení koule, znásobení financí, magnet, větší síla Fizzballu a mnoho dalších.

Z počátku budete sbírat hlavně spadané ovoce a menší zvířenu, než se propracujete k větším kusům. Jak se vůbec Fizzball ovládá? Jak bylo řečeno, jedná se vzdálený klon Breakout. K dispozici máte vozík vybaven vysoce účinným fénem, který na začátku vystřelí Fizzball. Vozík se pohybuje po kolejích, které jsou položeny na spodní straně obrazovky. Jezdíte doleva a doprava a tím odrážíte Fizzball vstříc sběru. Fénem je možno bublinu udržet déle v herním poli, je totiž neuvěřitelně lehká, jako mýdlová, ačkoli ta v sobě nemá koně, že?

Fizzball 1

Projděme si nyní zběžně hlavní nabídku. Zajímavější je kolonka More Options, kde si můžete přečíst bližší instrukce, budou vám v nich představeny ovládací prvky a bonusy. Nachází se tam také nastavení hry. V hlavním menu si povšimněte Archievements. Schovává vaše dosažené mety. Pod Trophies si prohlídnete trofeje, jichž jste doposud dosáhli a Animal Sanctuary – uvidíte zvířátka již zachráněná. V kolech sbíráte také finanční prostředky a ty jdou právě na tuto sekci. Zachráněné tvory přece musíte z něčeho živit. Čím více peněz, tím lepší jejich život. K dispozici je také statistika zachráněných.

Fizzball 2

Teď již ale přímo ke spuštění Fizzball. Klikněte na Play Now! Budete dotázáni na to, jaký typ hry si přejete – dětský či normální. První je opravdu lehký a neumožňuje v podstatě prohrát. Mezi koly jsou přidány veselé kvízy ve stylu Copak je to za zvířátko, atd. Doporučuji spíš normální, ačkoli pro uklidnění nervů a pocit dokonalosti není první špatný. V normálním typu se přemístíte do mapy, na které jsou tři ostrovy. Zvolte místo a hra může pomalu započít. Kol je slušná řádka a než je projedete, dítě odroste.

Fizzball 3

Zpracování je luxusní. Hravé animace, rozhovory profesora s robotím kolegou a roztomile zpracovaná zvířátka jsou značně kvalitní. Zvukový doprovod nezůstává pozadu a zpříjemňuje chvíle na železnici na rozdíl od Českých drah. Nevýhodou může být absence češtiny hlavně vzhledem k faktu, že dětem unikají detaily příběhu. Hratelnost je skvělá a ovládání absolutně nenáročné.

CS24_early

Fizzball 4

Hru Fizzball nezbývá než doporučit. Plnou hru si kupovat nemusíte, ale aspoň těch několik kol strávených s demo verzí stojí za to. Nechť máte přesnou mušku a zvířata neuniknou jisté, ehm, záchraně.

Fizzball 5

Instalace je pochopitelně jednoduchá, stačí si ze stránek hry stáhnout demo, rozbalit a spustit pomocí  ./run.sh.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku