Hlavní navigace

Galcon: rychlá a dynamická akce

29. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vesmír, to tajemné místo vysoko a daleko alias far far away, už není zdaleka tak klidný a pokojný, jako býval. Schyluje se k finální bitvě mezi dvěma velmocemi o konečnou nadvládu. Odhodlání z nich přímo čiší, ale pouze jeden může uspět. Druhý skončí zapomenut v propadlišti dějin. Pojďme se na konflikt podívat blíže.

Galcon je realtime strategie stvořená v hlavě autora Phila Hasseye. Jedná se o vcelku dynamickou akci, která si žádá rychlá a správná rozhodnutí. Bohužel na zdlouhavé příběhy tvůrci už čas nezbyl. Pouze si domýšlíme okolnosti, které vyústily v krvavý střet. Jaká je jejich historie, kultura, lidé? To se nikdo nedozví. Odpadlíci budou zhanobeni a vítězové si vytvoří minulost dle libosti. Jeden ze světů samozřejmě řídíte vy.

Galcon 1

Než přistoupíme k popisu pravidel a samotné hry, letmo se podíváme na zajímavé možnosti v hlavní nabídce. Kromě Net ranks, kde se dozvíte, kolik lidí je vysoko nad vámi ve světě, je Register pro získání plné verze asi jedinou použitelnou Options. Zde si nastavíte hlasitost, rozlišení, a pak již hurá na Missions. Zvolte si jednu z šesti obtížností, rozšíření proti základním čtyřem. Jsou jimi beginner, easy, medium, hard, crazy a maniac. Také jsou zde volby practise a tough. V neregistrované verzi máte k dispozici pouze základní mód classic. Jeho pravidla jsou jasná, zřejmá a přinese vám hodně zábavy. Tak tedy pojďme na to.

Galcon 2

Objevíte se na herní ploše plné planet rozličných velikosti, vlastností, kterých byste si měli všímat. Pouze dvě planety mají svého majitele. Modrá patří vám a rudá je oponentova. Jakmile se hra odstartuje, je vaším jediným cílem obsadit planety protivníka. Neutrální vám nijak neubližují, ale mohou pomoci ve výrobě dalších stíhaček. Každý objekt je označen číslem. Určuje, kolik stíhaček musí být na danou planetu posláno k jejímu obsazení. Když na ni zajedete kurzorem, objeví se v horní části řada informací. Název planety, víceméně nedůležité. Production a Ships. Číslo ships je ono množství potřebné k obsazení. Doporučuji si však všímat také čísla produkce. Znamená, jakou rychlostí daná planeta vyrábí nové lodě. Nač by vám třeba byla planeta, jež nic neprodukuje, že? Souboj o planety je rychlý a po chvíli se bijete již se soupeřem o každý kousek vesmíru. Vhodná je třeba strategie vyčkávat, až partner oslabí nějakou planetu a vy útok dokončíte.

Ovládání se provádí skrze myš. Označíte libovolnou planetu a přetáhnete na místo, kam chcete lodě poslat. Takto můžete buď dobývat nové nebo podporovat stávající kolonie. Jak mnoho lodí se vyšle? To právě ukazuje číslo v pravém rohu obrazovky. Vidíte tam procentuální vyjádření. Změnit jej můžete klávesnicí stisknutím číslovky. Nelze volit jiná než desítková procenta. Na rozdíl od Galcon 2006 se nevyskytuje třetí číselná hodnota. Byla jí morálka. Stávalo se tak, že lodě přestaly věřit ve vítězství a vracely se na mateřskou planetu. Škoda, byl to dobrý aspekt hry. V momentě, kdy soupeř nevlastní žádnou loď, se hra zastaví a můžete začít slavit své vítězství.

Galcon 3

Co se týče zpracování – myslím, že se nadmíru povedlo. Oku líbivé prostředí i detaily. Zvuková stránka by sice mohla být o stupínek lehčí, ale vyloženě špatná rozhodně není. Tento pěkný háv pasuje ke hře, jež disponuje kvalitním nápadem. Luxusní hratelnost, která chytne a jen tak nepustí, přestože kolo dohrajete v rámci pár minut. Nemáte dost a nutí vás to hrát stále znovu a znovu. Je velká škoda, že se hra nedá užít ve více lidech na jednom PC. Přímo k tomu vybízí. Připomíná mi staré hry. Rovněž bývaly prosté a zároveň geniální nápadem, hrály se hodiny a trvalo, než omrzely.

Cloud 24 - tip 1

Galcon 4

Alespoň vyzkoušet si Galcon doporučuji. Nejspíše se vám nebude chtít utrácet za plnou verzi, ale i demo skýtá mnoho chvil zábavy, myšlení, vítězství a porážek. Tak tedy směle do toho. Nepřítel je již vyzbrojen a připraven zaútočit. Jste také? Souboj o nadvládu začíná.

Galcon 5

Pro instalaci hry si ze stránek Galconu stáhněte archiv určený pro Linux, označený jako Linux (32 bit). Archiv stačí rozbalit a hru spustit pomocí binárky ./galcon. Jeví se, že si hra sebou tahá knihovny potřebné pro běh – pygame knihovny apod, překvapila-li vás nějaká závislost, tak se podělte v diskuzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku