Hlavní navigace

Gnome-o-phone

23. 9. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Komunikace pomocí emailu nebo messengerů, jako je třeba ICQ, rozhodně neuspokojuje komunikační potřeby mnoha lidí. Přece jenom, psané slovo je poměrně neosobní. Na výměnu video signálu přes Internet je asi ještě brzy, ale hlasová komunikace, to je něco jiného.

Když jsem psal v poslední Sklizni o programu Gnome-o-phone, docela mě zaujal a tak jsem se rozhodl podívat se na něj trochu detailněji. A musím říct, že po pokusech z různými podobnými aplikacemi jsem byl i přes chudou výbavu mile překvapen.

Gnome-o-phone je program s velice jednoduchých grafickým rozhraním, které bylo vytvořeno s pomocí Gtk+. Autor se nezatěžoval s vymýšlením komunikačního protokolu (za což ho lze jenom pochválit) a použil existující protokol RTP/RTCP. Důsledkem je první zajímavá vlastnost programu – gphone je schopen komunikovat s velice populárním programem pro hlasovou komunikaci Speak Freely. Podmínkou pro tuto komunikaci je samozřejmě použití stejné komprese. Gphone podporuje jenom jednu, a to GSM. Ta je dostatečně účinná (jde samozřejmě o ztrátovou kompresi), takže není problém komunikovat i přes nízkokapacitní linky – osobně jsem otestovat provoz na běžné lince 33,6 kbps a dá se říct, že vše běhalo hladce. Nelze ovšem příliš počítat s tím, že byste si s někým povídali a přitom třeba jen tak mimochodem browsili po webu. Rovněž je třeba počítat s tím, že dokud je spojení aktivní, budou stále po lince proudit data ať už mluvíte nebo ne. Zřejmě jde o nějaké šumy, autor slibuje do příštích verzí zlepšení tohoto stavu.

CS24_early

Gnome-o-phone


Co se týká hardwaru, nepotřebujete nic speciálního, stačí obyčejná zvuková karta. Pro větší pohodlí je vhodné použít kartu s full duplexem (a také s ovladačem, který jej podporuje). My jsme gphone testovali se Sound Blasterem 64PCI a ALSA driverem a celkem bez větších problémů jsme mohli mluvit oba najednou. U half duplex karty bude asi nutné program používat podobně jako vysílačku, tedy mluví vždy jenom jedna strana.

Jak jsem se již zmínil, program mě mile překvapil – fungoval totiž úplně napoprvé, stačilo jej zkompilovat, spustit ho na obou koncích linky a už jsme mohli povídat. To je například oproti Speak Freely úplný zázrak. Nevím, jestli mám smůlu, ale již několikrát jsem se pokoušel SF rozběhat a vždy s nulovým výsledkem – obvykle jsem jej nebyl schopen přesvědčit, že moje karta i ovladač skutečně podporují full duplex. Je ale pravda, že SF je daleko složitější program s mnohem širším spektrem funkcí.

Pokud bych měl dojmy z použití gphone nějak shrnout, řekl bych, že jde zatím o nejelegantnější a nejpohodlnější řešení hlasové komunikace pod Linuxem, pokud se ovšem obejdete bez vymožeností jako je například šifrování přenosu.
Gphone není zdaleka na konci cesty, jde o poměrně nový program, takže se v něm dají najít i některá slabší místa. Asi největším omezením stávající verze je, že nepodporuje iniciování hovoru z grafického prostředí. Nelze tak mít spuštěný program čekající na hovor a v případě potřeby jej sám zahájit. Kvůli tomu je třeba spustit druhou kopii programu s patřičnými parametry. Autor plánuje toto napravit v následujících verzích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku