Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (24. 9. 1999)

24. 9. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pravidelný přehled nového softwaru pro un*xy.
Čtvrtek 23. 9.
ht://Dig

je kompletní řešení pro indexování a fulltextové vyhledávání vhodné pro weby či intranety. Systém podporuje soubory robots.txt pro řízení práce prohledávačů, booleovské dotazy a několik inteligentních vyhledávacích algoritmů.
Ncurses Nibbles je konzolová verze oblíbené hry Nibbles. Ovládáte červa, který se s každým snědeným lístkem zvětší o jeden dílek. Cílem je samozřejmě dosáhnout co nejdelšího hada.
Dalším herním počinem je plně renderovaná interaktivní adventura The Guild. Grafika vypadá pěkně, i když trošku uměle, autoři slibují i videosekvence a digitalizovanou řeč.

Středa 22. 9.
Dalším nástrojem, který umožňuje udržovat webovské stránky přímo pomocí prohlížeče se jmenuje poněkud krkolomně SiteMgr YAP. Mezi jeho funkce patří upload, editace, mazaní, kopírování a přejmenovávání souborů či adresářů.
Pod jménem gAlan se skrývá zkratka Graphical Audio Language. Program slouží jako nástroj ke zpracování či efektování zvuků. Funguje tak, že si pomocí ikonek reprezentujících audio filtry sestavíte řetězec, kterým zvuk projde, než se dostane ven.

Úterý 21. 9.
Podobně jako slouží povel top k zjišťování stavu vytížení počítače, nabízí program ntop přehled využití sítě. Kromě souhrnné statistiky, která vypovídá o celkovém vytížení linky zde najdete i seznam otevřených síťových konexí s podrobnějšími údaji o nich. Lze tak třeba snadno zjistit, kdo má na svědomí ucpanou linku a podobně.
Další file manager na „trhu“ se jmenuje kruiser a je určen pro KDE. Jde podle mě o vynikající program, který obsahuje mnoho zajímavých funkcí. Mezi ně jistě patří podpora připojování a odpojování disků, podpora ftp a archivů (tar, zip a rpm), náhledy obrázků, podpora uživatelských i KDE asociací, podpora otevření více adresářů (buď pomocí rozdělení obrazovky nebo tzv. modálních oken). Řekl bych, že kruiser je na dobré cestě stát se jedním z nejlepších, ne-li úplně nejlepším grafickým souborovým manažerem.

Pondělí 20. 9.
Programů pro generování statistik návštěvnosti z logů web serveru existuje mnoho. Každý webmaster si jistě rád porovná výsledky z více programů a tak určitě není na škodu, že existuje další podobný program – Perl WebStats Script. Nenabízí sice nic převratného, ale má dost funkce a jím generované statistiky jsou celkem pohledné (nenechte se odradit první stranou).
WWWOFFLE funguje jako obyčejný proxy server, pokud jste připojení k Internetu. To, co ho činí zajímavým je teprve jeho chování, pokud jste od Internetu odpojeni. Program totiž nadále umožňuje bez problémů prohlížet stránky v cache, umí iniciovat spojení, pokud se pokusíte vyžádat dokument, jenž v cache není. Lze s ním určit seznam dokumentů, které WWWOFFLE stáhne, jakmile se opět připojíte k Inetu a mnoho dalšího. Doporučuje mrknou se na seznam funkcí, je opravdu hooodně dlouhý.

Neděle 19. 9.
Někomu se zřejmě zdá stávající nabídka web serverů příliš úzká, a tak vznikl projekt EPIWEB, který si klade za cíl vytvořit webserver s podporou HTTP 1.1 a grafickým konfiguračním nástrojem.
Autoclose je docela šikovná pomůcka. Ukončí totiž zvolený program v okamžiku, kdy je vypnut jiný, předem definovaný program. Tím lze dosáhnout například toho, že se ukončí pppd po vypnutí Netscape Navigatoru.

Sobota 18. 9.
Kticker je aplikace pro KDE, která periodicky stahuje a zobrazuje nadpisy článků z několika známých zpravodajských serverů (BBC, 7am.com, ITN, SlashDot.org, Heise, Tages Anzeiger, CentralEurope.com a FreshMeat.net).
A zase jedna logická hra. xpuyopuyo je dalším příbuzným populárního Tetrisu. Myšlenka je podobná, ale základním principem je skládání barev, nikoliv tvarů.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku